E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Microencapsulation Applications of Essential Oils Used in Food Industry [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2019; 25(7): 846-853 | DOI: 10.5505/pajes.2018.45336

Microencapsulation Applications of Essential Oils Used in Food Industry

Sevi Bosnalı, Özgül Özdestan Ocak
Ege University, Engineering Faculty, Food Engineering Department, Bornova-Izmir

Essential oils, also called aromatic, essential or ether oils, are liquids similar to strong scented oils obtained from plants. In recent years, volatile oils and synthetic additives have been replaced by natural, environmentally friendly and many alternative meanings in the increasing demands of consumers for natural products. It founded a solution with the microencapsulation technology that the volatile components they contain are easily affected by environmental conditions. Microencapsulation provides many advantages such as preservation of stability by stabilizing the essential oils, increasing shelf life, ensuring controlled release, masking taste and odor, ease of transport, reduction of nutritional loss. Microencapsulation applied by various techniques such as spray drying, coacervation, extrusion, fluid bed coating, supercritical fluid method is widely used in many fields such as mainly food industry, textile, pharmaceutical, chemical, feed, veterinary, biotechnology, medicine. This review axioms the importance of essential oils, highlighting the benefits gained by microencapsulation, explaining the preparation techniques of microcapsules and the selection of coating materials, taking into account applications in the food industry.

Keywords: Microencapsulation, Essential oils, Microencapsulation techniques

Gıda Sanayiinde Kullanılan Uçucu Yağların Mikroenkapsülasyon Uygulamaları

Sevi Bosnalı, Özgül Özdestan Ocak
Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Bornova- İzmir

Aromatik, esans veya eteri yağlar olarak da adlandırılan uçucu yağlar, bitkilerden elde edilen güçlü kokulu yağa benzer sıvılardır. Son yıllarda tüketicilerin doğal ürünlere artan talebi doğrultusunda uçucu yağlar, sentetik katkı maddeleri yerine doğal, çevre dostu ve birçok anlamda faydası olan alternatif bir seçenektir. İçerdikleri uçucu bileşenlerin kolayca çevre koşullarından etkilenerek kaybolması mikroenkapsülasyon teknolojisi ile çözüm bulmuştur. Mikroenkapsülasyon uçucu yağlara bir kalkan oluşturarak stabilitesinin korunması, raf ömrünün artması, kontrollü salınımının sağlanması, tat ve kokunun maskelenmesi, taşınma kolaylığı, besinsel kaybının azaltılması gibi birçok avantaj sağlamaktadır. Püskürtmeli kurutucu, koaservasyon, ekstrüzyon, akışkan yatakta kaplama, süperkritik akışkan yöntemi gibi çeşitli tekniklerle uygulanan mikroenkapsülasyon gıda sanayii başta olmak üzere tekstil, eczacılık, kimya, yem, veterinerlik, biyoteknoloji, tıp gibi birçok alanda kullanımı yaygındır. Bu derleme, uçucu yağların önemini belirtirken mikroenkapsülasyon sayesinde kazanılan artılara dikkat çekerek mikrokapsüllerin hazırlanma tekniklerini ve kaplama materyallerinin seçimini, gıda sanayiindeki uygulamaları gözler önüne sererek açıklamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Mikroenkapsülasyon, Uçucu yağlar, Mkroenkapsülasyon yöntemleri

Sevi Bosnalı, Özgül Özdestan Ocak. Microencapsulation Applications of Essential Oils Used in Food Industry. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2019; 25(7): 846-853

Corresponding Author: Özgül Özdestan Ocak, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale