E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Hybrid Energy Model for Small and Micro Scale Energy Investments [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2019; 25(1): 1-6 | DOI: 10.5505/pajes.2018.60329

Hybrid Energy Model for Small and Micro Scale Energy Investments

Mustafa Yıldız, Ferhat Bingol
Izmir Insitute of Technology, Energy Systems Engineering Department, Urla, İzmir

Turkey has announced the new regulations regarding roof-top solar and small-scale wind turbines in 2017. Although there are different studies conducted for both technologies. there is not a clear methodology to assess hybrid energy systems. This study includes a calculation model, named as Hybrid Optimization Tool abbreviated as HOT, proposed to get maximum amount of energy produced by micro scale wind-solar hybrid energy system. based on the total installed capacity of these two resources for the specified location. It provides the end user to estimate annual energy production via simple inputs. It has been compared with well-known commercial software; HOMER. As a result. it has been found that the model is able to predict results which can be used for the pre-analysis stage on the feasibility studies of micro scale hybrid systems. working with acceptable uncertainties which do not endanger the economic model.

Keywords: hybrid energy, wind, solar, assessment

Küçük Ve Mikro Ölçekli Enerji Yatırımı İçin Hibrit Enerji Modeli

Mustafa Yıldız, Ferhat Bingol
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Urla, İzmir

Türkiye çatı üstü güneş ve küçük ölçekli rüzgar türbinleri gibi farklı olasılıklarda yeni düzenlemelere 2017 yılında gitmiştir. Her iki teknoloji için de ayrı çalışmalar yapılmış olmasına rağmen henüz hibrit sistem değerlendirme metodolojisi ve sonuçları ülke çapında yaygın değildir. Bu çalışma, verilen tesis alanın mikro ölçekli rüzgar ve güneş esaslı toplam enerji kapasitesine göre iki kaynaktan üretilen enerjiyi azami noktaya ulaştırmak için önerilmiş, Hibrit Optimizasyon Aracı (Hybrid Otpimization Tool)-HOT- olarak isimlendirilmiş bir model içerir. Son kullanıcının basit aylık bilgileri girerek yıllık üretim tahmini yapmasına olanak verir. Modelin karşılaştırılması yaygınca kullanılan ve ticari yazılım HOMER ile yapılmıştır. Sonuçta yapılan tahminlerin mikro sistemlerin ekonomik modelini tehlikeye atmayacak belirsizlikte çalışarak fizibilite çalışmalarında ön-analiz için kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: hibrit enerji, rüzgar, güneş, fizibilite

Mustafa Yıldız, Ferhat Bingol. Hybrid Energy Model for Small and Micro Scale Energy Investments. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2019; 25(1): 1-6

Corresponding Author: Ferhat Bingol, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale