E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Design, modeling and structural analysis of single-turn composite wave springs [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2020; 26(1): 37-44 | DOI: 10.5505/pajes.2019.65890

Design, modeling and structural analysis of single-turn composite wave springs

Bertan Beylergil
Alanya Alaaddin Keykubat University, Rafet Kayis Engineering Faculty

In this study, the mechanical behavior of single-turn composite wave springs under compressive loads were investigated numerically. Numerical verification of the finite element (FE) model was carried out by comparing the numerical results against analytical calculations. After verification, the FE model was extended to this study. As spring material, carbon fiber/epoxy and E-glass fiber/epoxy were selected. As design parameters, the number of waves (4, 6 and 8) and the thickness of the wave spring (number of plies; 4, 6, 8, 10 and 12) were considered. The stiffness of the composite wave springs was determined by varying these design parameters and material types. The composite spring stiffness values were compared with those made of steel. The failure loads of the wave springs were determined by using Tsai-Wu failure criteria. Additionally, the hybridization effect on the mechanical response of wave springs was investigated. The numerical results showed that it was possible to obtain stiffness values which is comparable with that of steel spring and significant reduction in spring weight if the composite design parameters were selected properly.

Keywords: Composite, Wave spring, Stiffness, Finite element analysis

Tek-katlı kompozit dalgalı yayların tasarımı, modellenmesi ve yapısal analizi

Bertan Beylergil
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi

Bu çalışmada, tek-katlı kompozit dalgalı yayların bası yükü altındaki mekanik davranışları nümerik olarak incelenmiştir. Nümerik analizler, Ansys Workbench ve ACP Modülü sonlu elemanlar programı kullanılarak yapılmıştır. Nümerik doğrulama çelik dalgalı yay probleminin nümerik sonuçları ile analitik sonuçlar karşılaştırılarak yapılmıştır. Doğrulamadan sonra, sonlu elemanlar modeli bu çalışma için genişletilmiştir. Kompozit malzeme olarak karbon fiber/epoksi ve cam fiber/epoksi seçilmiştir. Tasarım parametreleri olarak dalga sayısı (4, 6 ve 8) ve kompozit kalınlığı (tabaka sayısı; 4, 6, 8, 10 ve 12) ele alınmıştır. Bu tasarım parametreleri ve malzeme türleri için yay rijitlikleri hesaplanmış ve çelik yay ile kıyaslamalar yapılmıştır. Yayların hasar yükleri, Tsai-Wu hasar kriteri kullanılarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, hibritleştirme etkisinin yayın mekanik davranışa etkisi incelenmiştir. Nümerik sonuçlar, kompozit tasarım parametreleri doğru olarak seçildiğinde çeliğe yakın rijitlik değerlerinin ve yayda önemli ağırlık azaltımının sağlanabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: Kompozit, Dalgalı yay, Rijitlik, Sonlu elemanlar analizi

Bertan Beylergil. Design, modeling and structural analysis of single-turn composite wave springs. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2020; 26(1): 37-44

Corresponding Author: Bertan Beylergil, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale