E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Kuşburnu (Rosa canina L.) meyvesi ve atıklarından pektin ekstraksiyonu [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2024; 30(1): 109-118 | DOI: 10.5505/pajes.2023.93027

Kuşburnu (Rosa canina L.) meyvesi ve atıklarından pektin ekstraksiyonu

Erdal Uğuzdoğan, Nuray Kamberoğlu, Cem Barış Ölçeşer, Feyzanur Düzyol, Zülal Cücen, Vugar Hajiyev
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü 20070 Denizli Türkiye

Meyveleri; çay yapımında, reçel, marmelat yapımında ve tıpta kullanılan kuşburnu meyvesi atıklarının değerlendirilmesi amacıyla pektin ekstraksiyonu gerçekleştirilmiştir. Sıcak asit ekstraksiyon yöntemi ile yapılan çalışmada organik asit olarak sitrik asit (CA) çözeltileri inorganik asit olarak hidroklorik asit (HCl) çözeltileri ekstraktant olarak kullanılmıştır. Çalışmada, kuşburnu meyvesi ve atıklarından değişik ektraksiyon şartlarında ekstrakte edilen pektinlerin verimleri ve fizikokimyasal özellikleri belirlenmiştir. Kuşburnu meyvesi ve atıklarından ekstrakte edilen pektin verimleri ekstraksiyon şartları ile değişmiştir ve minimum %8.63 maksimum %12.43 pektin verim değeri elde edilmiştir. Pektinin önemli özelliklerinden olan galakturonik asit içeriği (Gal-A) ekstrakte edilen pektinler içerisinde en yüksek %67.75 olarak belirlenmesine karşın bu değer ticari pektinde %85.12 olarak belirlenmiştir. Gerçekleştirilen 24 ekstraksiyon çalışmasında esterleşme derecesi değerleri göz önüne alındığında, ekstrakte edilen pektinlerin üçte ikisinin yüksek metoksilli pektin sınıfında olduğu bulunmuştur. Diğer fizikokimyasal özelliklerden olan metoksil içeriği ticari pektin için 12.47 değerindeyken ekstrakte edilen pektinlerde bu değer 6.05-11.48 arasında değişmektedir. Ekstrakte edilen pektinlerin eşdeğer ağırlıkları en yüksek 1250 g/mol değerindeyken en düşük 477.3g/mol değerindedir. Elde edilen sonuçlar kuşburnu meyvesi atıklarının pektin ekstraksiyonunda değerlendirilebileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Pektin, Sıcak asit ekstraksiyonu, Kuşburnu meyvesi atığı, Pektin verimi

Extraction of pectin from rosehip (Rosa canina L.) fruit and waste

Erdal Uğuzdoğan, Nuray Kamberoğlu, Cem Barış Ölçeşer, Feyzanur Düzyol, Zülal Cücen, Vugar Hajiyev
Pamukkale University, Faculty of Engineering, Department of Chemical Engineering, 20070, Denizli, Türkiye

Pectin extraction from rosehip fruit waste, whose fruits are mainly used in tea making, jam, marmalade and medicine, was carried out in order to evaluate these waste. Extraction of pectin was accomplished using hot acid extraction method, Citric acid (CA) as an organic acid and hydrochloric acid (HCl) as an inorganic acid were used as extractants. Yields and physicochemical properties of extracted pectins from rosehip fruit waste under different extraction conditions were determined. The pectin yields extracted from rosehip fruit waste were ranged between 8.63% and 12.43% depending on the extraction condition. The highest galacturonic acid content (Gal-A) of the extracted pectins was determined as 67.75%, and this value was found to be 85.12% in commercial pectin. Esterification degree values of the extracted pectins showed that two thirds of them were high methoxylated pectin. Methoxyl content, which is one of the other physicochemical properties, was 12.47 for commercial pectin and this value varies between 6.05-11.48 for extracted pectins. The equivalent weights of the extracted pectins were in the range of 1250 g/mol and 477.3 g/mol. The obtained results showed that rosehip fruit waste can be evaluated in pectin extraction.

Keywords: Pectin, Hot acid extraction, Rosehip fruit waste, Pectin yield

Erdal Uğuzdoğan, Nuray Kamberoğlu, Cem Barış Ölçeşer, Feyzanur Düzyol, Zülal Cücen, Vugar Hajiyev. Extraction of pectin from rosehip (Rosa canina L.) fruit and waste. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2024; 30(1): 109-118

Sorumlu Yazar: Erdal Uğuzdoğan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale