E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Evaluation of renewable energy sources for Denizli using multi-criteria decision-making methods [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. Ahead of Print: PAJES-15942 | DOI: 10.5505/pajes.2024.15942

Evaluation of renewable energy sources for Denizli using multi-criteria decision-making methods

Ozan Çapraz
Pamukkale University, Faculty of Engineering, Department of Industrial Engineering, Denizli, Türkiye

In this study, multi-criteria decision-making methods were applied to determine the priorities of renewable energy sources for Denizli. While most analyses about renewable energy sources for Turkey have focused on a national level or broader geographical areas, in this study, it is aimed to provide a detailed analysis for renewable energy potential for Denizli considering its geographical location, climate characteristics, and geological structure. Hybrid AHP-ARAS and SWARA-TOPSIS methods were used to evaluate and rank renewable energy sources based on economic, technical, environmental, and socio-political criteria. As a result, the most suitable renewable energy sources for Denizli were determined in the following order: solar, geothermal, wind, biomass, and hydroelectric energy. In addition, sensitivity analyses were carried out to assess risks in energy investments in the province. Hence, it is believed that the findings of this study have potential to contribute to decision-making and strategic planning processes for sustainable energy management in Denizli.

Keywords: Denizli, Renewable energy sources, AHP-ARAS, SWARA-TOPSIS, Sustainable energy management

Denizli ili için yenilenebilir enerji kaynaklarının çok kriterli karar verme yöntemleriyle değerlendirilmesi

Ozan Çapraz
Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Denizli, Türkiye

Bu çalışmada, Denizli ilinde yenilenebilir enerji kaynaklarının önceliklerini belirlemek amacıyla çok kriterli karar verme yöntemleri kullanılmıştır. Türkiye genelinde yapılan çoğu yenilenebilir enerji kaynakları analizi ulusal düzeyde ya da daha geniş coğrafi bölgelere odaklanmıştır. Bu çalışmada ise, Denizli ilinin yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi için detaylı bir analiz sunulması hedeflenmiş ve sonuçlar ilin coğrafi konumu, iklim özellikleri ve jeolojik yapısı göz önüne alarak yorumlanmıştır. Ekonomik, teknik, çevresel ve sosyo-politik kriterler ile yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi için hibrit AHP-ARAS ve SWARA-TOPSIS yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, Denizli ili için en uygun yenilenebilir enerji kaynakları sırasıyla güneş, jeotermal, rüzgâr, biyokütle ve hidroelektrik olarak belirlenmiştir. Çalışma bölgedeki enerji yatırımlarında riskleri değerlendirmek için çeşitli duyarlılık analizleri ile desteklenmiştir. Bulguların Denizli’de sürdürülebilir enerji yönetimi için karar alma ve stratejik planlama süreçlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Denizli, Yenilenebilir enerji kaynakları, AHP-ARAS, SWARA-TOPSIS, Sürdürülebilir enerji yönetimi



Corresponding Author: Ozan Çapraz, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale