The study aims to optimise microwave (MW) pretreatment of peach pulp wastes to obtain fermentable sugar for producing valuable products like acetone, ethanol and organic acids by fermentation. The Box-Behnken response surface experimental design method was employed for the optimization of MW hydrolysis process parameters. pH (2.0-5.50), particle diameter (180-250 µm) and peach pulp concentration (20-40 g/L) were the independent variables for total sugar concentration (TSC) considered in the study. Statistical analysis of variance (ANOVA) resulted in particle diameter and peach pulp concentration as the only significant variable among the studied independent variables. Product maximization (TSC) was achieved at pH= 5.50, particle diameter= 246.9 µm and peach pulp concentration= 39.5 g/L resulting in TS= 24.3 g/L with a hydrolysis yield of 61% (w/w).
.
Çalışmanın amacı, fermentasyon yoluyla biyohidrojen, aseton, etanol, butanol ve organik asitler gibi değerli ürünlerin eldesinde substrat olarak kullanılmak üzere şeftali posası atıklarından toplam şeker elde etmek için mikrodalga (MW) hidroliz şartlarının optimizasyonunudur. MW hidroliz proses parametrelerinin optimizasyonu için Box-Behnken yanıt yüzeyi istatistiksel deneysel tasarım yöntemi kullanılmıştır. Toplam şeker derişimi (TŞD) bağımlı değişkeni için pH (2.0-5.50), partikül çapı (180-250 µm) ve şeftali posası derişimi (20-40 g/L) bağımsız değişkenlerdir. ANOVA istatistiksel analizine göre partikül çapı ve şeftali posası derişimi, TŞD oluşumunu etkileyen anlamlı değişkenlerdir. Optimizasyon sonucunda %61 (w/w) hidroliz verimiyle maksimum toplam şeker derişiminin TŞD= 24.3 g/L elde edildiği şartlar pH= 5.50, partikül çapı= 246.9 µm ve şeftali posası derişimi= 39.5 g/L'dır.
Anahtar Kelimeler: Şeftali posası, mikrodalga, ön işlem, optimizasyon, hidroliz