E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Nanowastes and environment: A new approach in waste management [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2016; 22(3): 183-188 | DOI: 10.5505/pajes.2015.52207

Nanowastes and environment: A new approach in waste management

Merve Özkaleli, Ayca Erdem
Akdeniz University, Faculty Of Engineering, Dept. Of Environmental Engineering

Naturally occurring nanoparticles (NPs) have been synthesized to be used in many sectors, and their physical and chemical properties have been modified for intended usages. Especially in the last 20 years, in parallel with an increase in production and application of NP and nanoproducts, a rapid increase in the amount of waste has been considered. Wastes occurred from production to consumption of NPs at several stages are discharged into the receiving environment. However, nanowastes cannot be discussed efficiently due to the lack of a proper determination of nanowaste quantity and characterization. In order to minimize the toxic effects of nanowastes, within an effective and sustainable framework, waste definition and necessary plans and practices need to be applied. In this study, definition, classification and recommendations on disposal of nanowastes are presented taking into account the existing international waste management legislatives.

Keywords: Nanowaste management, Nanowastes, Classification of nanowaste, Nanomaterials, Nanotechnology

Nanoatıklar ve çevre: Atık yönetiminde yeni bir yaklaşım

Merve Özkaleli, Ayca Erdem
Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü

Doğada yaygın olarak bulunan nanopartiküller (NP’ler), günümüzde çeşitli alanlarda kullanılmak üzere sentezlenmekte ve kullanım alanlarına uygun olacak şekilde fiziksel ve kimyasal özellikleri değiştirilmektedir. Özellikle son 20 yılda, NP ve nanoürünlerin üretim ve kullanım alanının artmasına paralel olarak atık miktarında da hızlı bir artış olduğu düşünülmektedir. NP’lerden kaynaklanan atıklar üretiminden tüketimine kadar birçok aşamada atık olarak alıcı ortamlara deşarj edilmektedir. Ancak söz konusu nanoatıkların miktar ve özelliklerinin alıcı ortamlardaki etkilerinin net olarak belirlenememesi nedeniyle henüz geleneksel atık yönetimi kapsamında verimli bir şekilde ele alınamamaktadır. Nanoatıkların toksik etkilerinin minimuma indirilmesi için etkili ve sürdürülebilir bir çerçevede atık tanımlarının yapılarak gerekli plan ve uygulamaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, uluslararası atık yönetmelikleri göz önünde bulundurularak nanoatıkların tanımı, sınıflandırması ve bertarafına ilişkin öneriler verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Nanoatık yönetimi, Nanoatıklar, Nanoatık sınıflandırılması, Nanomalzemeler, Nanoteknoloji

Merve Özkaleli, Ayca Erdem. Nanowastes and environment: A new approach in waste management. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2016; 22(3): 183-188

Corresponding Author: Ayca Erdem, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale