This study concerns with the combinations of soybean meal (SM), wheat bran (WB) and whey were utilized as the substrates for α-amylase production by Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645. As a result of the experiments, the highest α-amylase activity (4257 U/ml) was obtained containing SM 20 g/l, WB 5 g/l, whey 5% (v/v), peptone 1 g/l, yeast extract (YE) 0.5 g/l and (NH4)2SO4 1 g/l at 33 °C and 150 rpm for 48 h. This innovative process for the α-amylase production can be extended to different enzymes using various agro-industrial wastes.
Keywords: Alpha amylase, Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645, Agro-industrial wastes, Semi solid substrate fermentationBu çalışma; Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645 ile substrat olarak soya küspesi (SM), buğday kepeği (WB) ve peynir altı suyu kombinasyonları kullanılarak α-amilaz üretimi ile ilgilidir. Deneyler sonucunda en yüksek enzim aktivitesi SM 20g/l, WB 5g/l, peynir altı suyu 5% (v/v), peptone 1 g/l, yeast ekstrakt (YE) 0.5 g/l ve (NH4)2SO4 1 g/l konsantrasyonunda 48 saat sonunda, 33 °C fermantasyon sıcaklığı, 150 devir/dk karıştırma hızında 4257 U/ml olarak elde edildi. α-amilaz üretimi için kullanılan bu yeni proses, farklı tarımsal atıklar kullanılarak farklı enzimlerin üretiminde de kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler: Alfa Amilaz, Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645, Tarımsal atıklar, Yarı katı hal fermantasyonu.