E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Synergistic Effects of Agro-Industrial Wastes on Alpha Amylase Production by Bacillus amyloliquefaciens in Semi Solid Substrate Fermentation [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2015; 21(7): 314-318 | DOI: 10.5505/pajes.2015.60783

Synergistic Effects of Agro-Industrial Wastes on Alpha Amylase Production by Bacillus amyloliquefaciens in Semi Solid Substrate Fermentation

Ali Yaraş1, Veyis Selen2, Dursun Özer2
1Bartın University, Engineering Faculty, Deparment Of Metallurgy And Materials Engineering, Bartın, Turkey
2Fırat University, Engineering Faculty, Department Of Chemistry Engineering, Elazığ, Turkey

This study concerns with the combinations of soybean meal (SM), wheat bran (WB) and whey were utilized as the substrates for α-amylase production by Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645. As a result of the experiments, the highest α-amylase activity (4257 U/ml) was obtained containing SM 20 g/l, WB 5 g/l, whey 5% (v/v), peptone 1 g/l, yeast extract (YE) 0.5 g/l and (NH4)2SO4 1 g/l at 33 °C and 150 rpm for 48 h. This innovative process for the α-amylase production can be extended to different enzymes using various agro-industrial wastes.

Keywords: Alpha amylase, Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645, Agro-industrial wastes, Semi solid substrate fermentation

Yarı Katı Hal Fermentasyonunda Bacillus amyloliquefaciens ile Alfa Amilaz Üretimine Tarımsal Atıkların Sinerjik Etkileri

Ali Yaraş1, Veyis Selen2, Dursun Özer2
1Bartın Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Metalurji Ve Malzeme Mühendisliği, Bartın, Türkiye
2Fırat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Elazığ, Türkiye

Bu çalışma; Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645 ile substrat olarak soya küspesi (SM), buğday kepeği (WB) ve peynir altı suyu kombinasyonları kullanılarak α-amilaz üretimi ile ilgilidir. Deneyler sonucunda en yüksek enzim aktivitesi SM 20g/l, WB 5g/l, peynir altı suyu 5% (v/v), peptone 1 g/l, yeast ekstrakt (YE) 0.5 g/l ve (NH4)2SO4 1 g/l konsantrasyonunda 48 saat sonunda, 33 °C fermantasyon sıcaklığı, 150 devir/dk karıştırma hızında 4257 U/ml olarak elde edildi. α-amilaz üretimi için kullanılan bu yeni proses, farklı tarımsal atıklar kullanılarak farklı enzimlerin üretiminde de kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Alfa Amilaz, Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645, Tarımsal atıklar, Yarı katı hal fermantasyonu.

Ali Yaraş, Veyis Selen, Dursun Özer. Synergistic Effects of Agro-Industrial Wastes on Alpha Amylase Production by Bacillus amyloliquefaciens in Semi Solid Substrate Fermentation. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2015; 21(7): 314-318

Corresponding Author: Ali Yaraş, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale