Agri-food supply chain includes many activities such as planting and growing the crop, harvesting the crops after they mature, and finally delivering the crop to the demand points. Therefore, planning is very important in supply chain network design. The agricultural and industrial decisions considered affect the planning. Agricultural decisions affect the production and harvesting process, while industrial decisions affect the planting plans, harvest plans, storage and transportation activities according to the demand. Within the scope of this article, the harvest scheduling problem for peanut, corn and wheat, which are known as the main products grown in the agricultural lands of Kadirli District of Osmaniye in the Çukurova Region, was discussed and a strategic-tactical planning model was proposed. In the model, constraints including planting, harvesting, transportation and storage decisions were taken into consideration to ensure minimum cost. A mixed integer programming model is proposed for the considered problem. In addition, scenario analysis were adopted for different situations affecting the process and their effects on the cost were investigated. In the article, considering the aim of maximizing the amount of harvest to be obtained at the same time, the problem is solved using the augmented epsilon constraint method for two objective functions.
Keywords: Agri-Food Supply Chain Management, Strategic-Tactical Planning Decision Levels, MIP (Mixed Integer Programming), Augmented Epsilon ConstraintTarım-gıda tedarik zinciri, mahsulün ekilmesi ve yetiştirilmesi, mahsullerin olgunlaşmasından sonra hasat edilmesi ve son olarak da mahsulün talep noktalarına teslim edilmesi gibi birçok faaliyeti içermektedir. Bu yüzden tedarik zinciri ağ tasarımında planlamalar çok önemlidir. Alınan tarımsal ve endüstriyel kararlar planlamaları etkilemektedir. Tarımsal kararlar, üretim ve hasat sürecini endüstriyel kararlar ise talebe uygun ekim planlarını, hasat planlarını, depolama ve taşıma faaliyetlerini etkilemektedir. Bu makale kapsamında, Çukurova Bölgesi’nde Osmaniye’nin Kadirli İlçesi’ndeki tarım arazilerinde yetişen ürünlerden ana ürün olarak bilinen yer fıstığı, mısır ve buğday için hasat çizelgeleme problemi ele alınmış ve stratejik-taktiksel planlama modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan modelde minimum maliyet amacını sağlayacak şekilde ekim, hasat, taşıma ve depolama kararlarını içeren kısıtlar göz önünde bulundurulmuştur. Ele alınan problem için karma tam sayılı programlama modeli önerilmiştir. Bunun yanında süreci etkileyen farklı durumlar için senaryo analizleri yapılarak maliyete etkileri araştırılmıştır. Makalede aynı zamanda elde edilecek hasat miktarının maksimum düzeyde tutulması amacı da dikkate alınarak problem iki amaç fonksiyonu için artırılmış epsilon kısıtı yöntemi kullanılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Tarım-Gıda Tedarik Zinciri Yönetimi, Stratejik-Taktik Planlama Karar Seviyeleri, Karma Tamsayılı Programlama, Artırılmış Epsilon Kısıtı Yöntemi