E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale University Journal of Engineering Sciences - Pamukkale Univ Muh Bilim Derg: 1 (2)
Volume: 1  Issue: 2 - 1995
1.Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Pages I - III

2.SOFTWARE REUSE AND OBJECT ORIENTED APPROACH
Halil ŞENGONCA, Yasemin TOPALOĞLU, Oğuz DİKENELLİ
Pages 73 - 80
Yazılımın tekrar kullanımı, bir yazılım sisteminin geliştirilmesinde kullanılan bilginin ve ürünlerin, başka bir yazılım sistemi için kullanılmasıdır. Yazılımın tekrar kullanımı için kaynak kod bileşenlerinden oluşan bir kütüphane ve karmaşık sistemlerin bu yapı bloklarından oluşturulması fikri, ilk olarak 1968’te Dough McIlroy tarafından önerilmiştir. Günümüzde programlama dilleri, kullanılan teknikler ve araçlar çok değişmesine rağmen yazılımın tekrar kullanımı yazılım geliştirme maliyetlerini azaltmak ve kaliteyi yükseltmek için hala bir çözüm olarak görülmektedir. Nesneye yönelik programlama, kalıtım, koruma gibi özellikleriyle, kaynak kod bileşenlerinin oluşturulmasını ve kullanımını desteklemektedir. Yine de yazılım tekrar kullanımını bir kuruluş düzeyinde gerçekleştirmek için planlı ve koordineli bir programa gereksinim vardır. Bu makalede, yazılım tekrar kullanımı tanımlanmış ve nesneye yönelik yaklaşım ile yazılım tekrar kullanımını amaçlayan bir yazılım geliştirme süreci tanıtılmıştır. Ayrıca bir kuruluşun yazılım tekrar kullanımını kurumsallaştırma süreci için bir strateji önerilmiştir.
Software reuse is defined as the reuse of information and products of a previously developed software system in the development process of a new software system. The purpose of software reuse is to reduce the development cost and the time, while increasing the software quality. Constructing a library of software components and using them in developing complex software systems was first proposed by Dough McIlroy in 1968. Since then programming languages, tools and techniques have changed a lot, but component oriented software reuse is still accepted as an important solution to solve the software crisis. Object oriented approach encourages component reuse, by inheritance and encapsulation. But in order to accomplish a succesful reuse program in an organization, a well-planned and coordinated managenment is essential. In this paper, an object oriented software development process is introduced and in order to instituionalize software reuse a strategy is proposed.

3.GaAs TECHNOLOGY
Mustafa TEMİZ
Pages 81 - 87
Bu çalışmanın amacı galyum-arsenit'in karakteristik özelliklerinin geleceğe ilişkin öneminin gözden geçirilmesidir. Çalışmada galyum-arsenit teknoljisinin halihazırdaki durumunun gerçek bir ifadesi arzedilmekte ve bu geleceğe ait düşünülen büyük ihtimalleri realize etmeye yardımcı olmaktadır. Galyum-arsenit entegre devre teknolojisi tarihi bakımdan geleceğin teknolojisi olarak görülmektedir. Şu anda henüz tam anlamıyla geniş bir uygulanabilirliğe kavuşamamışsa da gittikçe benimsenmekte ve mevcut yüksek-hızlı entegre devrelerin ticari kaynağını oluşturmaktadır. Galyum-arsenit'ten yapılan yüksek-hızlı lojik devreler, hesaplama ve işaret işleme gibi sahalarda ümit vermektedir. Geçen onbeş-yirmi yıl, galyum arsenit teknolojisinin laboratuvardan piyasaya çıkışını sergilemektedir. Bu yenilikler, ilk zamanlarda dijital ve analog uygulamaların her ikisine ait tek bir cihazdan başlayarak zamanla daha kompleks entegre devre cihazlarına geçişteki karmaşıklığın korkunç gelişimini bir arada götürmektedir. Galyum-arsenit devrelerinin karmaşıklık seviyesi ve hızının her ikisinde birden ileriye dönük çalışmalara ait ana prensipleri ortaya koyan hedefler, yeni yayın teknolojisi, münferit haberleşme ve oldukça hızlı bilgisayarlar gibi sahalardaki müşterek gereklilikleri artırmaktadır.
The object of this work is to review the important for the future and the characteristic properties of gallium - arsenide. On this work, a realistic statement of current status of gallium-arsenide technology will provide and for future this will help to realise the enormous possibilities which we believe lie ahead. Gallium-arsenide integrated circuit technology has historically been portrayed as the technology of future. Now although it has not attained the wide complete applicability, it has gradually becoming an accepted and commercially available source of high-speed integrated circuits. High-speed logic circuits fabricated in gallium arsenide have shown promise for applications such as computing and signal processing. The past fifteen-twenty years have seen the emergence of gallium-arsenide technology from laboratuary to the market place. This innovations have been accompanied by dramatic increases in complexity from early single devices to the integrated circuits of considerable complexity for both digital and analogue applications. The aims to lay down sound principles of forthcoming developments in which both the speed and level of the complexity of gallium-arsenide circuits will increase dramatically meeting needs in such as areas as ultra fast computers, personnel communications and new broadcasting technology.

4.IMPORTANCE OF PROTEATIC ENZYMES IN FERMENTED MEAT PRODUCTS
Meltem SERDAROĞLU, Sumru TÖMEK
Pages 89 - 94
Fermente et ürünlerinde tat ve koku oluşumu, proteolitik parçalanmalardan önemli oranda etkilenmektedir. Fermantasyon ve olgunlaşma sırasındaki proteoliz, protein olmayan azot bileşiklerinin artışına neden olmaktadır. Fermente et ürünleri proteolitik enzimlerin aktivitesi için optimum koşullar içermektedir. Kasın kendine ait proteolitik enzimler; fermantasyonun başlangıç aşamalarında aktin ve myosin'in yıkımına neden olurken, bakterilere ait proteazlar ise kuruma sırasında aktivite göstermektedir. Fermente et ürünlerine proteolitik enzimlerin eklenmesi, proteolizi hızlandırarak olgunlaşma süresini kısaltmakta ve depolama giderlerini azaltmaktadır. Proteolitik enzimlerin kullanımı fermente et ürünlerinde duyusal kalitenin sürekliliğini de sağlamaktadır.
The formation of aroma and taste in fermented sausages is based on proteolytic breakdown. Proteolysis during fermentation and ripening is reflected in an increase in non-protein nitrogen compounds. The fermenting sausage provides optimal conditions for proteolytic enzymes. Muscle proteinases are mainly active during initial fermentation, involuing degradation of myosin and actin, bacterial proteases are more important during the drying period. Added proteolytic enzymes to fermented meat products for increasing proteolysis involves to shorten the ripening period and decreases the costs of storing. Also, organoleptically, fermented meats manufactured with proteinases could yield unique sensory characteristics.

5.DETERMINATION OF ENGINEERING CRITERIA OF DELICE (ANKARA) BRIDGE BY CPM METHOD
M. Haluk ÇELİK, Recep KANIT, Gamze ERDİLLER, Metin ERDAMAR
Pages 95 - 103
Bu çalışmada malzeme olarak seçilmiş olan Ankara ili sınırları içinde yer alan, Delice İlçe Merkezi’nden geçmekte olan Koru deresinde ulaşımı sağlamak amacı ile 13.70 m mesnet açıklığında 8 m platform genişliğinde kirişli betonarme köprü inşaatının CPM-PERT metodu ile iyi bir planlama ve yapımında kullanılan minimum süre ve maliyeti hesaplanmaktır. Projede yapılan her hesapta en erken ve en geç tamamlanma süreleri göz önüne alınmıştır.
In this study, CPM-PERT method is used to find out the minimum time and cost of the bridge constructed in Delice (Ankara) on the Koru river. The reinforced concrete bridge has a 13.70 m support distance and an 8 m platform witdh. In the method; planning, management and cost prices in Early Finish and Late Finish times were taken into account.

6.THE NECESSITY OF PROFESSIONAL EDUCATION FOR WORKMEN WORKING IN CONSTRUCTING SECTOR
Bahattin KÜÇÜK
Pages 105 - 111
İnşaat iş kolunda niteliksiz çok sayıda işçilerin çalışması yapıda hasarlar oluşmasına yol açar. O bakımdan işçilerin nitelikli hale getirilmesi yapı güvenliği açısından önemlidir. Meslek içi eğitimlerle, periyodik kalfalık ve ustalık kursları düzenlemek suretiyle bu sağlanabilir. İşçi kendi branşında yaptığı işin teknik özelliklerini sağlaması ve standartlara uyma becerisi kazanmış olacaktır. Kurslarda, çalıştığı iş çeşitine göre anlayabileceği seviyede standart bilgiler verilmesi amaçlanmalıdır. Ayrıca şantiyelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri, verimlilik, şantiye düzenlenmesi ve işletmeciliğinde çevre faktörü; o işyerinde çalışanların yetki ve sorumluluk sınırları ile alt-üst ilişkisinde kişisel boyutun incelenmesi de başlıca konular olmalıdır.
Because a lot of unqualified workmen work in construction area some damages occurs at buildings. So training of workman is very important about safety of construction. This provide with internal professional educations and with setting periodic proficiency courses. Thus, the workman will know to provide technical privation of his work and will have the skill about following of standards. At that course, lessons should be at a standard level that workman, can understand easily. Health of workman, safety of work, productivity, site organization and function are some of important topics at building sites. Moreover, competences and duty limits of staff should be examined.

7.DESIGNING SEWER SYSTEMS BY USING COMPUTER
Mehmet Emin AYDIN
Pages 113 - 120
Bu çalışmada, baca zemin kotları, kanal uzunlukları ve akış yönleri belirlenmiş olan kanalizasyon şebekesinin tasarımını yapmak üzere bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program, hidrolik, metraj ve boykesit tasarım işlemlerini yapmaktadır. Hidrolik hesap ve metraj sonuç tabloları ve boykesitler, çıktı olarak alınmaktadır.
In this study, a computer program has been developed, by which the designing of a sewer system is carried out, after specifying the ground levels of manholes, sewer lengths and flow directions. The program does works suchas hydraulic design, calculation of quantities, and the profiles of the sewers. Results are given as printed tables and profiles.

8.POZZOLAN AND CEMENTS WITH POZZOLAN
Hasan KAPLAN, Hanifi BİNİCİ
Pages 121 - 127
Yapı mühendisliğinin temel malzemelerinden olan çimento, yapının dayanımı ve maliyeti bakımından önemli bir yere sahiptir. İnşaat sektöründeki gelişmeye paralel olarak çimento tüketimi de artmaktadır. Çimento üreticileri açısından, yeni yeni kaynaklar bulunarak üretimin minimum maliyetle yapılması ve talebin karşılanması, yapımcı ve kontrolluk açısından ise daha ucuz, güvenli ve dayanımı yüksek malzemelerin kullanılması istenmektedir. Ülkemizde rezerv olarak bol miktarda bulunan trasın belirli oranlarda katkı olarak kullanıldığı traslı çimento üretilmekte ve tüketilmektedir. Ancak traslı çimentolar ile ilgili olarak yapılan araştırmaların yeter düzeyde olmaması, bu malzeme ile üretilen betonların dayanımı hakkında ortaya atılan spekülatif haberler, gerek kullanıcıları gerekse üreticileri tedirgin etmektedir. Bu çalışmada, traslı çimento ile ilgili yapılmakta olan bir deneysel çalışmaya ön hazırlık olarak, trasın tarihi gelişimi, ülkemizdeki rezerv durumu ve normal portland çimentosu ile karşılaştırılması yapılmıştır. Traslı çimentonun avantajları ve dezavantajları hakkında bazı hususlara da yer verilmiştir.
Cement, one of the basic material of construction engineering, has an important place in view of strength and cost of structures. Cement consumption is increasing parallel to development of building construction sector. For cement producers, minimal cost is desired by using new and economical material sources. On the other hand, the controllers and contractors need cheaper, safer and higher strength materials. From this respect cement industry tends to use cement with pozzolan. In Türkiye, cement with pozzolan is produced by adding the pozzolan, which has a large reservoir in the country, in cement in sertain amount. However this type of cement is consumed in the construction sector, sortage of scientific investigation and speculative news on the subject.are worried the users and producers. In this paper, prior to an experimental study on the cements having pozzolan additive, historical development of pozzolan, reservoir of Turkiye, and comparison with portland cement is carried out. Advantages and disadvantages of pozzolan are also discussed in some points.

LookUs & Online Makale