E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale University Journal of Engineering Sciences - Pamukkale Univ Muh Bilim Derg: 17 (2)
Volume: 17  Issue: 2 - 2011
1.Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Pages I - III

2.Evaluation of Biohydrogen Production Potential of Wastes
Nevim Genç
Pages 63 - 77
Bu makalede, enerji bitkileri, lignoselülozik kalıntılar, atık ve atıksular gibi biyohidrojen üretiminde kaynak olabilecek potansiyel biyokütle tipleri tartışılmıştır. Fermentatif biyohidrojen üretimi için uygun substratın seçiminde karşılanması gereken ana ölçüt, elde edilebilirliği, maliyeti, karbonhidrat içeriği (şekerler ve karbonhidratlar gibi kolay fermente olabilen bileşiklerin yüksek oranda olması) ve biyoparçalanabilirliğidir (yüksek derişimde parçalanabilir organik bileşiklerin ve düşük derişimde mikrobiyal aktiviteye inhibitor bileşiklerin olması). Nişasta ve şeker easlı biyokütle ve atıklar hidrojen üretimi için mikroorganizmalar tarafından kolaylıkla fermente olabildiği halde, lignoselülozik biyokütlenin ön arıtılmış olması gerekir. Ön arıtım, biyokütlenin fiziksel ve kimyasal yapısal özelliklerinin değiştirilmesi için uygulanır. Genel olarak, lignoselülozik biyokütlenin ön arıtım metotları, yapısal özelliklerinin değiştirilmesi için kullanılan araçlara göre üç ana tipe ayrılabilir: mekanik, fizikokimyasal ve biyolojik.
In this article, types of potential biomass that could be the source for biohydrogen generation such as energy crops, lignocellulosic residues, waste and wastewaters are discussed. The major criteria that have to be met for the selection of substrates suitable for fermentative biohydrogen production are availability, cost, carbohydrate content (high proportion of readily fermentable compounds such as sugars and carbohydrates) and biodegradability (a high concentration of degradable organic compounds and low concentration of inhibitory to microbiological activity compounds). Although starchy and sugar based biomass and wastes are readily fermentable by microorganisms for hydrogen generation, lignocellulosic biomass needs to be pretreated. Pretreatment is carry out for altering the structural features of biomass which are classified as psysical or chemical. In general, pretreatment methods of lignocellulosic biomass can be divided into three main types, according to the means used for altering its structural features: mechanical, physicochemical and biological.

3.Comparison of Jacket Production Processes Designed by Fabric Materials and Leather
Emine Utkun, Ziynet Öndoğan
Pages 79 - 85
Deri ve deri ürünleri sektörü, 1990’lı yıllarda dağılan Doğu Bloku ülkelerinden gelen talep ve yoğun bavul ticareti neticesinde üretim ve ihracat açısından önemli bir gelişme göstermiştir. Bu süreç, sektörde büyük yatırımların yapılmasına ve dolayısıyla kapasite artışına neden olmuştur. Deri konfeksiyon sektörü dokuma kumaş konfeksiyon sektöründen çeşitli noktalarda farklılıklar göstermektedir. Bu durum, deri konfeksiyonunda hammadde olarak kullanılan işlenmiş derinin, dokuma kumaşlara göre ebat, kalınlık, homojenlik gibi biyolojik, kimyasal ve fiziksel farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Derinin, doğal yapısı gereği farklı bölgeleri farklı özellikler göstermektedir. Bu çalışmada deri materyalinden ve dokuma kumaştan tasarlanmış ceketlerin farklı üretim süreçleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır.
Leather and leather products industry has shown a significant improvement in export area, as a result of intensive shuttle trades and demand that comes from crumbling Eastern Bloc countries in 1990’s. This development has caused capacity increasing and thus makes large investments in this sector. Leather garment industry differs from woven or fabrics industry at various points. Differantation seems in raw materials features such as size, thickness, biological, chemical or physical homogenity. Due to the natural structure, leather shows different attributes in different regions. This study examines the diversity of production processes of leather and fabric designed jacket.

4.Predicting Performance of First Year Engineering Students in Calculus by Using Support Vector Machines
Necdet Güner, Emre Çomak
Pages 87 - 96
Matematik mühendislik eğitimindeki önemli konulardan biridir. Mühendislik fakültelerine temel matematik bilgi ve becerisi yetersiz olarak gelen öğrenciler, matematik dersinde riskli öğrenciler olarak sınıflandırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Destek Vektör Makineleri yöntemini kullanarak riskli öğrencileri tahmin etmektir. 2007 yılında Pamukkale Üniversitesi mühendislik fakültesine başlayan 434 öğrencinin üniversiteye giriş sınavı sonuçlarına ait verilerin kullanıldığı araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin matematik, fen bilimleri, Türkçe testlerinin sonuçları ile lise mezuniyet başarı puanlarının, matematik I dersindeki başarılarını tahminde önemli rol oynadığı bulunmuştur. 289 öğrencinin verisi ile makine eğitilmiş, 145 öğrencinin verisi ise test için kullanılmış ve matematik I dersinden geçen öğrencilerin % 86’sı doğru olarak tahmin edilmiştir.
Mathematics is one of the most important subjects for engineering education. In School of Engineering, students who enter university without basic mathematical knowledge and skills are categorized as mathematically ‘at-risk’. The purpose of this study was to predict ‘at risk’ students by using Support Vector Machine method. Data of Pamukkale University School of Engineering’s 434 incoming students of year 2007 were considered in this study. The result shows that students’ university entrance examination mathematics, science and Turkish tests scores and students’ high school graduation grade point average are important items to predict students’ achievement at university calculus I course. SVM is trained with features of 289 students and tested with features of remaining 145 students. 86% of successful students for calculus I course was predicted as true by SVM.

5.Using an Artificial Neural Network Approach for Supplier Evaluation Process and a Sectoral Application
A. Yeşim Yayla, Selim HARTOMACIOĞLU
Pages 97 - 107
Bu çalışmada, Seramik Sektöründe faaliyet gösteren tedarikçi firmaların, eş zamanlı mühendislik metodunu kullanım etkinliğine göre değerlendirilmesi sürecinde kullanmak üzere; üç katmanlı, ileri beslemeli, geriye yayılımlı bir Yapay Sinir Ağı modeli geliştirilerek, bu modelin, tedarikçi değerlendirme sürecinde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışma kapsamında oluşturulan araştırma modelinin bağımsız değişkenleri ağın giriş değişkenleri olarak, bağımlı değişkeni ise çıkış değişkeni olarak kullanılmıştır. Bu değişkenlerin değerleri faktör analizi yardımı ile belirlenmiştir. Analizde kullanılacak veri setinin temini için, ağın giriş ve çıkış değişkenlerini açıklayan otuz dört soruluk bir anket formu hazırlanarak, ilgili sektörde faaliyet gösteren 52 firmayı kapsayan anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Ağın daha doğru sonuçlar vermesi için, analiz sonuçlarına göre faktör yükü 0.6’nın altında değere sahip sorular elenmiştir. Elenen soruların değerlendirme dışı bırakılması ile, 8 giriş değişkenini açıklayan 22 soruya verilen cevaplar ağın giriş değerlerinin belirlenmesinde, çıkış değişkenini açıklayan 3 soruya verilen cevaplar ağın çıkış değerinin belirlenmesinde kullanılmıştır. Ağın giriş ve çıkış değerlerine ilişkin veri seti, k-fold yöntemi ile 4 eşit gruba ayrılarak dört farklı alternatif ağ yapısı oluşturulmuştur. Sonuç olarak, en düşük hatayı veren ağın test simülasyonu sonucunda elde edilen tahmini firma puanları ile gerçek firma puanları birbirine çok yakın çıktığı için, geliştirilen Yapay Sinir Ağı modelinin, tedarikçi değerlendirme sürecinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
In this study, a-three layered feed-forward backpropagation Artificial Neural Network (ANN) model is developed for the supplier firms in ceramic sector on the bases of user effectiveness for using concurrent engineering method. The developed model is also questioned for its usability in the supplier evaluation process. The network’s independent variables of the developed model are considered as input variables of the network and dependent variables are used as output variables. The values of these variables are determined with factor analysis. For obtaining the date set to be used in the analysis, a questionnaire form with 34 questions explaining the network’s input and output variables are prepared and sent out to 52 firms active in related sector. For obtaining more accurate results from the network, the questions having factor load below 0,6 are eliminated from the analysis. With the elimination of the questions from the analysis, the answers given for 22 questions explaining 8 input variables are used for the evaluation the network’s inputs, the answers given for 3 questions explaining output variables are used for the evaluation the network’s outputs. The data set of the network’s are divided into four equal groups with k-fold method in order to get four different alternative network structures. As a conclusion, the forecasted firm scores giving the minimum error from the network test simulation and real firm scores are found to be very close to each other, thus, it is concluded that the developed artificial neural network model can be used effectively in the supplier evaluation process.

6.History, Classification, Molecular Structure and Properties of Dendrimers which are a New Concept in Textile
Osman NAMIRTI, Rıza Atav
Pages 109 - 115
Son 20 yıldır polimer kimyası tarafından çok sayıda lineer olmayan yapılar ortaya çıkartılmış ve polimer sentezi sırasında çok sayıda yan dalların eklenmesi, çok sayıda uç gruplara sahip makromoleküllerin eldesine yol açmıştır. Bu polimerlerin iki tipi, düzgün yapıda dallanmış “dendrimer”ler ile dallanmanın rastgele oluştuğu “hiperdallanmış moleküller”dir. Bu makalede özel yapıları nedeniyle tekstilde de çeşitli uygulama alanları bulan dendrimerlerin tarihçesi, sınıflandırılması, molekül yapısı ve özellikleri hakkında bilgi verilmektedir.
Over the last 20 years polymer chemistry has created a number of non-lineer structures and introduction of a large number of branches during the polymer synthesis leads to obtain molecules with many end groups. Two types of these polymers are regularly branched “dendrimers” and “hyperbranched polymers” where branching is formed randomly. In this article knowledge about history, classification, molecular structure and properties of dendrimers which have found various application areas also in textile due to their special structures is given.

LookUs & Online Makale