E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Springback behavior of fiber metal laminate (FML) composites in press brake forming process [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. Ahead of Print: PAJES-43037 | DOI: 10.5505/pajes.2024.43037

Springback behavior of fiber metal laminate (FML) composites in press brake forming process

Ahmed Ozan Örnekci1, Seçil Ekşi2
1Ministry of National Defense
2Sakarya University

The brake forming process is suitable for producing fiber metal laminate (FML) composites. However, the springback that occurs during braking causes severe problems in the final dimensional tolerance of the composite laminate. In this study, the springback behavior of fiber metal laminate (FML) composites in the v-shaped brake-forming process were experimentally investigated. In FML composites, 6061-T6 Aluminum was used on the outer surfaces, and carbon, glass, carbon/glass, and aramid fiber-reinforced epoxy composite plates were used in the inner layers. The effects of bending angle and die width parameters on springback behavior in the v-shaped brake-forming process were examined. Forming processes were carried out with bending angles of 140°, 150°, and 160° and two different mold widths: 16 and 20 mm. As a result of experiments, the highest springback was observed in the aluminum-carbon fiber-aluminum composite plate with 15.1° and the lowest springback was observed in the aluminum-glass/carbon fiber-aluminum composite plate with 0.4°. The highest spring-go was obtained in the aluminum-aramid fiber-aluminum composite plate with -1.7°, while the lowest spring-go was obtained in the aluminum-glass fiber-aluminum composite plate with -0.3°.

Keywords: FML, Springback, Spring-go, Press brake forming

Fiber metal tabakalı kompozitlerin preste şekillendirilmesinde geri yaylanma davranışı

Ahmed Ozan Örnekci1, Seçil Ekşi2
1Milli Savunma Bakanlığı
2Sakarya Üniversitesi

Abkant preste şekillendirme prosesi, fiber metal tabakalı (FML) kompozitlerin üretimi için uygun bir yöntemdir. Ancak şekillendirme sırasında oluşan geri yaylanma, kompozit plakanın son boyut toleransında ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bu çalışmada, fiber metal tabakalı (FML) kompozitlerin abkant preste v-şekilli şekillendirme prosesindeki geri yaylanma davranışı deneysel olarak incelenmiştir. FML kompozitlerde dış yüzeylerde 6061-T6 Alüminyum, iç katmanlarda ise karbon, cam, karbon/cam ve aramid elyaf takviyeli epoksi kompozit levhalar kullanılmıştır. V-şekilli abkant pres şekillendirme prosesinde bükme açısı ve kalıp genişliği parametrelerinin geri yaylanma davranışına etkileri incelenmiştir. Şekillendirme prosesleri 140°, 150° ve 160° bükme açıları ve 16 ve 20 mm olmak üzere iki farklı kalıp genişliği ile gerçekleştirilmiştir. Deneyler sonucunda en yüksek geri yaylanma 15,1° ile alüminyum-karbon fiber-alüminyum kompozit levhada, en düşük geri yaylanma ise 0,4° ile alüminyum-cam/karbon fiber-alüminyum kompozit levhada gözlenmiştir. En yüksek geri yaylanma -1,7° ile alüminyum-aramid fiber-alüminyum kompozit levhada elde edilirken, en düşük geri yaylanma -0,3° ile alüminyum-cam fiber-alüminyum kompozit levhada elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: FML, Geri yaylanma, İleri yaylanma, Pres şekillendirme

Corresponding Author: Seçil Ekşi, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale