E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale University Journal of Engineering Sciences BORON-NITROGEN RELATIONSHIP IN WHEAT (Triticum aestivum L.) GROWN WITH THE NUTRIENT SOLUTION [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 1996; 2(3): 215-219

BORON-NITROGEN RELATIONSHIP IN WHEAT (Triticum aestivum L.) GROWN WITH THE NUTRIENT SOLUTION

Mehmet ALPASLAN1, Süleyman TABAN1, Ali İNAL1, A. Cihat KÜTÜK1, İbrahim ERDAL2
1Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü, Ankara
2Yüzüncüyıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü, Van

The effects of boron applied 0.01, 0.1, 1.0, and 10.0 µg B/ml levels as boric acid (H3 BO3), and nitrogen applied 25, 100, 200, and 400 µg N/ml as ammonium nitrate (NH4 NO3), respectively, on the amount of dry matter yield, and boron, nitrogen and nitrate contents of wheat (Triticum aestivum L.) grown in perlite medium with Ruakura nutrient solution under greenhouse conditions were investigated. Dry matter yield and nitrate contents of wheat were decreased and boron content was increased with increasing boron application. Controversially, application of nitrogen increased dry matter yield, nitrogen and nitrate contents of wheat, while decreases in boron contents. Those effects of boron and nitrogen were found to be statistically significant (P<0.01). It was determined that addition of high levels of nitrogen alleviated boron toxicity. Low-level boron application caused in nitrate accumulation in plants.

Keywords: Wheat (Triticum aestivum L.), Boron, Nitrogen, Nitrate

BESİN ÇÖZELTİSİNDE YETİŞTİRİLEN BUĞDAY (Triticum aestivum L.) BİTKİSİNDE BOR-AZOT İLİŞKİSİ

Mehmet ALPASLAN1, Süleyman TABAN1, Ali İNAL1, A. Cihat KÜTÜK1, İbrahim ERDAL2
1Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü, Ankara
2Yüzüncüyıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü, Van

Sera koşullarında perlitte Ruakura besin çözeltisiyle yetiştirilen buğday (Triticum aestivum L.) bitkisine, artan düzeylerde uygulanan bor ile azotun, bitkinin gelişmesi ile bor, azot ve nitrat kapsamları üzerine etkileri araştırılmıştır. Ruakura besin çözeltisine bor, borik asitten (H3 BO3) sırasıyla 0.01, 0.1, 1.0 ve 10.0 µg B/ml, azot ise amonyum nitrattan (NH4 NO3) sırasıyla 25, 100, 200 ve 400 µg N/ml düzeylerinde uygulanmıştır. Artan miktarlarda uygulanan bor, buğday bitkisinin kuru madde miktarını ve nitrat kapsamını azaltırken, bor kapsamını artırmıştır. Azot uygulaması ise deneme bitkisinin kuru madde miktarını, azot ve nitrat kapsamlarını artırırken, bor kapsamını azaltmıştır. Bor ve azotun bu etkileri istatistiki yönden önemli olmuştur (P<0.01). Yüksek dozlarda azot uygulaması bitkide bor toksisitesini hafifletmiştir. Düşük bor düzeylerinde ise bitkide nitrat biriktiği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Buğday (Triticum aestivum L.), Bor, Azot, Nitrat

Mehmet ALPASLAN, Süleyman TABAN, Ali İNAL, A. Cihat KÜTÜK, İbrahim ERDAL. BORON-NITROGEN RELATIONSHIP IN WHEAT (Triticum aestivum L.) GROWN WITH THE NUTRIENT SOLUTION. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 1996; 2(3): 215-219
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale