E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Thiamine and riboflavin contents of various flour types produced in different region of Turkey [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2002; 8(3): 343-348

Thiamine and riboflavin contents of various flour types produced in different region of Turkey

Raci Ekinci, S. Sezgin Ünal
Ege University, Faculty of Engineering, Food Engineering Department

In this study, thiamine and riboflavin values of 86 wheat flour samples (30 Type 550, 30 Type 650 and 26 Type 850) from 30 different factories in 19 different city of 7 different region of Turkey were examined. Significant differences in average thiamine and riboflavin values were observed among 86 flour samples in term of flour types. Variations among flour samples from different factories in thiamine and riboflavin values were not found at significant level statistically (P < 0.05). The highest thiamine and riboflavin values were found in the flour samples belong to the region of East Black Sea but not at statistically significant levels. The differences were significant for the flour type at statistically level. The vitamin contents increased together with flour extraction rate and ash content.

Keywords: Wheat flour, Thiamine, Fiboflavin, Flour type

Tükiyenin farklı bölgelerinde üretilen değişik un tiplerinin tiamin ve riboflavin miktarları

Raci Ekinci, S. Sezgin Ünal
Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü

Çalışmada, Türkiye’nin 7 ayrı bölgesine ait 19 farklı ilde un üretimi yapan 30 fabrikadan sağlanan (30 adet Tip 550, 30 adet Tip 650 ve 26 adet Tip 850) un örnekleri vitaminlerde tiamin ve riboflavin miktarı açısından incelenmiştir. Un tipleri açısından ortalama tiamin ve riboflavin değerleri arasında önemli farklılıklar olduğu, ancak farklı fabrikalara ait unların tiamin ve riboflavin miktarı arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır (P<0.05). Bölgeler bazında her üç un tipi açısından en yüksek tiamin ve riboflavin içeriğine sahip unun Doğu Karadeniz bölgesinde kurulu bulunan fabrikalara ait olduğu saptanmıştır. Un tipine bağlı olarak randıman ve kül miktarı artışına paralel olarak, tiamin ve riboflavin miktarı da yükselmiştir.

Anahtar Kelimeler: Buğday unu, Tiamin, Riboflavin, Un tipi

Raci Ekinci, S. Sezgin Ünal. Thiamine and riboflavin contents of various flour types produced in different region of Turkey. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2002; 8(3): 343-348

Corresponding Author: Raci Ekinci, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale