E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Free vibration analysis of mixed supported beam [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2020; 26(1): 1-8 | DOI: 10.5505/pajes.2019.33558

Free vibration analysis of mixed supported beam

Yaşar Pala, Semih Beyçimen
Department of Mechanical Engineering, Uludag University, Bursa, Turkey

In this study, the free vibration of a Euler-Bernoulli beam with rotating and transitional springs at both ends has been investigated. According to different spring coefficients, frequency tables and mode shapes have been created for both symmetric and non-symmetric cases. By changing spring constants, many conditions have been examined and interpreted. It has been found that the effect of spring constants on frequencies is extremely low at high frequencies and the difference between two frequencies approaches to a constant value.

Keywords: Mixed supports, Spring, Beam, Free Vibration

Karma mesnetli kirişin serbest titreşim analizi

Yaşar Pala, Semih Beyçimen
Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Bursa

Bu çalışmada iki ucunda dönme ve ötelenme yayı bulunan bir Euler-Bernoulli kirişin serbest titreşimi incelenmiştir. Farklı yay katsayılarına göre hem simetrik hem de simetrik olmayan durumlara göre frekans tabloları ve mod şekilleri oluşturulmuştur. Yay sabitleri değiştirilerek birçok durum incelenmiş ve yorumlanmıştır. Yüksek frekanslarda yay sabitlerinin frekanslar üzerine etkisinin son derece azaldığı ve iki frekans arasındaki farkın sabit bir değere yaklaştığı bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Karma mesnetler, Yay, Kiriş, Serbest Titreşim

Yaşar Pala, Semih Beyçimen. Free vibration analysis of mixed supported beam. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2020; 26(1): 1-8

Corresponding Author: Semih Beyçimen, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale