E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Integral Image based Binarization for Low-Complexity Motion Estimation [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2018; 24(5): 850-856 | DOI: 10.5505/pajes.2018.48303

Integral Image based Binarization for Low-Complexity Motion Estimation

Aysun Taşyapı Çelebi, Oğuzhan Urhan
Kocaeli University

Today, high resolution video applications are demanded with the use of high resolution televisions, cameras, smart phones. The requirement for low processing load video coding methods increase due to constraints such as power consumption and limited memory in these devices. In video coding standards, most of the processing load still originates from the motion estimation part. In this study, a low bit depth representation based motion estimation method that has low computational load is proposed. In this approach, video frames are binarized efficiently by using integral image and the representation of video frames in terms of two bits is performed. Matching operation is carried out on these binary image frames using hardware friendly EX-OR operation instead of conventional SAD (Sum of Absolute Difference This study is the first attempt of using the integral image for the binarization process in the motion estimation. While the proposed method improves the motion estimation accuracy compared to the 1BT based approaches available in the literature, it provides similar motion estimation performance with the two bit depth based approaches. Additionally, it reduces the processing load of these methods, especially during the binarization phase.

Keywords: Integral image, binarization, low bit-depth, motion estimation.

Düşük İşlem Yüküne Sahip Hareket Kestirimi için Tümlev İmge Temelli İkilileştirme

Aysun Taşyapı Çelebi, Oğuzhan Urhan
Kocaeli Üniversitesi

Günümüzde yüksek çözünürlüklü televizyonlar, kameralar, akıllı telefonların kullanımı ile birlikte yüksek çözünürlüklü video uygulamalarına talep duyulmaktadır. Bu cihazlardaki güç tüketimi ve sınırlı hafıza gibi kısıtlardan dolayı da düşük işlem yüküne sahip video kodlama yöntemlerine ihtiyaç artmaktadır. Video kodlama standartlarında halen en fazla işlem yükü hareket kestirimi kısmındadır. Bu çalışmada düşük işlem yüküne sahip, düşük bit derinliği gösterimi temelli bir hareket kestirimi yöntemi önerilmektedir. Bu yaklaşımda video çerçeveleri tümlev imge kullanılarak etkin bir şekilde ikilileştirilmekte ve video çerçevelerinin iki bit ile gösterimi elde edilmektedir. Elde edilen ikili çerçeveler üzerinden geleneksel mutlak farklar toplamı (SAD) yerine donanıma daha uygun olan dışaran veya (EX-OR) operasyonu kullanılarak uyumlama işlemi yapılmaktadır. Hareket kestiriminde ikilileştirme işlemi gerçekleştirirken tümlev imge kullanılması ilk kez bu çalışmada önerilmektedir. Önerilen yöntem, literatürde mevcut olan 1-bit dönüşüm (1BT) temelli yaklaşımlara kıyasla hareket kestirim doğruluğunu geliştirirken iki bit dönüşüm temelli yaklaşımların başarısı ile hemen hemen aynı seviyede olmaktadır.Bunun yanında özellikle ikilileştirme aşamasında bu yöntemlerin işlem yükünü azaltmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Tümlev imge, ikilileştirme, düşük bit derinliği, hareket kestirimi.

Aysun Taşyapı Çelebi, Oğuzhan Urhan. Integral Image based Binarization for Low-Complexity Motion Estimation. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2018; 24(5): 850-856

Corresponding Author: Aysun Taşyapı Çelebi, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale