E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale University Journal of Engineering Sciences - Pamukkale Univ Muh Bilim Derg: 20 (7)
Volume: 20  Issue: 7 - 2014
1.Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Pages I - III

2.Determination of Quality Properties in Labneh Produced with Probiotic Culture
Tuğba Kök Taş, Duygu Duru, Mehmet Akif Şahin
doi: 10.5505/pajes.2014.57070  Pages 240 - 243
Son yıllarda sağlıklı ve bilinçli tüketici gruplarının artması ile fonksiyonel gıda pazarı hızla büyümektedir. Fonksiyonel gıda alanında en fazla ürün süt ve süt ürünlerinde yer almaktadır. Tüm dünyada popüler olan fonksiyonel ürünlerin ülkemizde çeşitliliği sınırlıdır. Fonksiyonel gıda pazarında süt ve süt ürünleri alanında probiyotik özellikli mikroorganizmaların kullanılması toplum sağlığına olumlu katkılar sağlamaktadır. Probiyotik özellikli ürünlerin bağırsak bağışıklık sistemini düzenleyerek bağışıklık sistemini etkilediği pek çok araştırmada belirtilmektedir. Bu araştırmada fermente bir süt ürünü olan besleyici yönü ile özellikle genç ve çocukların tercih ettiği Labne ürününe fonksiyonel özellik kazandırılması amaçlanmıştır. Probiyotik özellikli kültürler kullanılarak üretilen ürünlere alternatif olarak bir ürün geliştirilmiştir. Araştırmada yoğurt kültürü kullanılarak üretilen Labne ile Lactobacillus acidophilus kültürü kullanılarak üretilen Labne ürünleri kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizler yapılarak, veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Yoğurt kültürlü Labne ve probiyotik özellikli Labnenin pH değerleri sırasıyla 4.53 ve 4.58; laktik asit cinsinden asitlik değerleri de sırasıyla 0.52 ve 0.53 belirlenmiştir. Geliştirilen fonksiyonel yeni bir ürün olan probiyotik özellikli Labne ürününde yaklaşık %21 yağ, %29.38 kurumadde ve 8.97 log kob/g probiyotik özellikli mikroorganizma içermektedir. Duyusal analiz sonuçlarına göre en çok beğeniyi geliştirilen Labne ürünü almıştır.
The recent years, functional food market has been dramatically growing due to the increasing number of conscious consumers. More products in the field of functional foods include dairy products. Diversity of functional foods that are very popular in the world are very limited in Turkey. Use of probiotic microorganisms in dairy products are provided positive contribution to public health. Probiotic products are featured in many studies to affect the intestinal immune system, regulating the immune system. The aim of this reseach was to use probiotic starter culture to improve functional properties of Labne that is a very nutritious dairy product and preferred by children and youths. The quality properties (chemical, microbiological and sensorial) of Labneh were determined. pH value and lactic acid of Labneh sample with yogurt culture and Labneh sample produced with Lactobacillus acidophilus culture were determined 4.53 and 4.58; 0.52 and 0.53, respectively. Labneh sample containing probiotic culture had 21% fat and 29.38% total solid. Labneh sample with probiotic culture contained 8.97 log cfu/ml as content of L. acidophilus. Result of sensory analyses showed that Labneh sample produced using L. acidophilus had higher taste, odor and texture scores.

3.A Statistical Investigation into the Determining Woven Fabric Defects That Occur on Raw Terry Fabrics During Weaving Production
Deniz Mutlu Ala, Yüksel İkiz
doi: 10.5505/pajes.2014.64936  Pages 244 - 252
Bu çalışmada ham bornozluk havlu kumaşlarda dokuma üretimi süresince oluşan belirli dokuma hatalarının sayıları istatistiksel proses kontrol teknikleriyle incelenmiştir. Bornozluk havlu kumaş dokuması yapan bir işletmede seçilen standart bir kumaş üretimi için, dokuma sonrası ham kumaş hata kontrolü yapılmıştır. Işıklı kontrol panosunda, deneyimli kontrol elemanlarınca yapılan kontrol sonucu görülen dokuma hatalarının sayıları kalite kontrol kartlarına işlenmiştir. İstatistiksel proses kontrol tekniklerinden pareto analizi uygulanarak, toplam hataların %80’ini oluşturan hatalar ortaya çıkarılmıştır. Problemlerin kaynaklarının %80’inin, tüm problemlerin %20’ sini oluşturan basit nedenleri ortadan kaldırmakla çözümlenebileceği öngörüsüne dayanarak, belirlenen hatalar için neden-sonuç diyagramları ve p kontrol grafikleri oluşturulmuş ve bu hataların önlenmesine yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
In this study, the number of specific woven fabric defects occured on raw terry fabrics during weaving production were investigated with statistical process control techniques. Raw fabrics of a selected standart fabric production were inspected for defect detection after weaving operation in a towel production company. Defects were detected by inspection of fabric on a lighted control board by experienced experts. Number of defects were noted on quality control charts. Applying pareto analysis, defects were revealed that formed 80% of total defects. Cause-effect diagrams and p control charts were created and solution suggestions to avoid these defects were presented keeping in mind that eliminating elementary causes, which is 20% of total problems, can resolve 80% of resources of problems.

4.Investigation of the Solubilities of Sulfated and Ground Phosphate Rock after Sulfation in H2SO4 Solution
Melike Sınırkaya, Kadir Özer, Şahin Gülaboğlu
doi: 10.5505/pajes.2014.19484  Pages 253 - 257
Bu çalışmada, baca gazı desülfürizasyonundan elde edilen sülfatlanmış ve sülfatlanma sonrası öğütülen fosfat örneklerinin H2SO4 çözeltisinde çözünürlükleri üzerine sıcaklık ve asit konsantrasyonunun etkileri incelendi ve her iki örnek için elde edilen sonuçlar karşılaştırıldı. Sülfatlanan ve sülfatlanma sonrası öğütülen fosfat örneklerinin çözünmesi esnasında sıcaklık ve asit konsantrasyonu arttıkça çözünme hızının arttığı gözlendi. Çözünme reaksiyonunun her iki örnek için farklı hız kontrol basamaklarına sahip iki bölgeye ayrılabileceği görüldü. Kontrol basamağının düşük dönüşümlerde yalancı birinci mertebe reaksiyon, yüksek dönüşümlerde ürün (kül) filminden difüzyon kontrollü olduğu belirlendi.
In this study, the effects of temperature and acid concentration on the dissolution of the sulfated and ground after sulfation phosphate samples in sulfuric acid solution obtained after flue gas desulfurization were investigated and the results were compared for both samples. It was observed that the dissolution rate increased as the temperature and acid concentration increased during the dissolution of sulfated and ground after sulfation phosphate samples. It was shown that the dissolution reaction can be divided into two regions, with different rate controlling steps for both samples. The controlling step was determined as pseudo-first order reaction at low conversions and diffusion through the product (ash) layer at high conversions.

5.Investigation of Swelling, Adsorption and Mechanical Properties of Sodium Acrylate Based Hydrogel and Cryogels
Ayça Bal, Bengi Özkahraman, Mehmet Koray Gök, Işıl Acar
doi: 10.5505/pajes.2014.08370  Pages 258 - 265
Bu çalışmada, sodyum akrilat esaslı hidrojel ve kriyojellerin şişme davranışları (şişme kapasitesi, denge şişme değeri ve şişme kinetiği), boyar madde (metilen mavisi) adsorpsiyonu ve mekanik özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Kinetik paramatreler, doğrusal ve doğrusal olmayan metotlar kullanılarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, kriyojel ve hidrojel yapıların yüzey morfolojileri, taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak karakterize edilmiştir. Analizlerden elde edilen tüm sonuçlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
In this study, swelling behavior (swelling capacity, equilibrium swelling ratio and swelling kinetics), basic dye (methylene blue) adsorption and mechanical properties of sodium acrylate based hydrogel and cryogels were comparatively investigated. Kinetic parameters were determined using linear and non-linear methods. In addition, the surface morphologies of cryogel and hydrogel structures were characterized using by Scanning Electron Microscopy (SEM). All results obtained from analyses were comparatively evaluated.

6.Non-Isothermal Calcination Kinetics of Phosphate Rock
Hatice Bayrakçeken, Jale Naktiyok, Hüseyin Okur, A. Kadir Özer, M. Şahin Gülaboğlu
doi: 10.5505/pajes.2014.67044  Pages 266 - 271
Mazıdağı fosfat kayasının inert ( N2) ortamda ısıl bozunma kinetiği 2, 5, 10 ve 20 K dak-1 ısıtma hızlarında termal analiz teknikleri (TG/DTG) ile incelendi. TG ve DTG ölçümlerinde 873-1173 K sıcaklık aralığında fosfat kayasının ısıl bozunmasının tek basamaklı bozunma olduğu görüldü. TG ve DTG eğrilerinden elde edilen verilere eş dönüşüm metotları Kissinger–Akahira–Sunose (KAS) ve Flynn-Wall-Ozawa (FWO)uygulanarak aktivasyon enerjileri sırasıyla 170 ve 187 kJmol-1 olarak bulundu. Fosfat kayasının ısıl bozunmasının çekirdeklenme ve büyüme (-ln(1-α)2/3) mekanizmasına göre meydana geldiği belirlendi. Ön üssel faktör (ln A) ise 20.47 olarak tespit edildi.
The kinetics of thermal decomposition of the phosphate rock was studied by means of thermal analysis techniques (TG/DTG) in inert nitrogen (N2) atmosphere at heating rates of 2, 5, 10, and 20 K min-1. TG and DTG measurements indicated that calcination of the phosphate rock has single-stage degradation in between 873-1173 K. Kissinger–Akahira–Sunose (KAS) and Flynn-Wall-Ozawa (FWO) isoconversional methods were applied to the data obtained from TG and DTG curves and the activation energies were found as 170 ve 187 kJmol-1, respectively. It was determined that the thermal decomposition mechanism of phosphate rock was occurred via nucleation and growth (-ln(1-α)2/3) mechanism. Pre-exponentional factor (lnA) was determined as 20.47.

7.A Review of Literature About the Use of Artificial Neural Networks Systems on Prediction of Clothing Comfort
Emine Utkun
doi: 10.5505/pajes.2014.29491  Pages 272 - 280
Son yıllarda tüketicilerin tekstil ürünlerinden beklentilerinin artması ve giysi tercihlerinde konforun ön sıralarda yer almaya başlamasıyla birlikte araştırmacılar ile tekstil ve hazır giyim üreticileri daha konforlu giysi sistemlerinin geliştirilmesi konusuna yoğunlaşmışlardır. Yapay sinir ağları sistemleri ise bu gelişmelere katkıda bulunmaya çalışan araştırma teknikleri arasında yer almaktadır.
Literatürde, çeşitli kumaş parametreleri ile giyim konforu arasındaki ilişkiyi analiz etmek amacıyla istatistiksel yöntemler kullanılarak birçok araştırma yapılmıştır. Ancak kullanılan istatistiksel yöntemlerde bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. İstatistiksel modellemede karşılaşılan en yaygın problemlerden birisi giyim konforunu etkileyen farklı parametrelerin giyim konforu ile doğrusal olmayan ilişkisidir. Yapay sinir ağları sistemleri bütün parametrelerin ortaklaşa etkisini göz önünde bulundurarak tahminleme yapmaya çalışan yöntemlerden bir tanesi olarak bilinmektedir.
Bu çalışma kapsamında giyim konforunun tahminlenmesinde yapay sinir ağları sistemlerinin kullanımına yönelik bir literatür araştırması yapılmıştır.
In recent years, with the increasing of consumers’ expectations from textile products, researchers and producers of textile and apparel sectors focused on development of comfortable clothing systems. Artificial neural networks systems are research techniques that are trying to contribute to these developments.
There are a lot of researches in literature about analysing relationship between clothing comfort and parameters of fabrics using statistical methods. On the other hand, there are some limitations in using them. One of the most common problems encountered in statistical modelling is non-linear relationship between clothing comfort and the parameters of fabrics. Artificial neural networks systems are known trying to make prediction considering all the impact of the parameters together.
In this study, a literature research was performed about using artificial neural networks in prediction of clothing comfort.

8.The Effect of Various Fabric Parameters on the Sound Absorption Properties of Circular Knitted Spacer Fabrics
Arzu Marmaralı, Gözde Ertekin, Ahmet Çay
doi: 10.5505/pajes.2014.97759  Pages 281 - 286
Atkı ve çözgü örmeciliği yanında dokuma veya dokusuz yüzey teknikleriyle de üretilebilen sandviç tekstiller, farklı malzemelerin kullanımına izin vermeleri, esnek bir ürün aralığına ve üç boyutlu yapıya sahip olmaları nedeniyle otomotiv tekstilleri, medikal tekstiller, jeotekstiller, spor giysileri, koruyucu tekstiller ve kompozitler gibi birçok alanda kullanım olanağı bulmaktadır. Ayrıca sandviç kumaşlar farklı gözenek yapılarında üretilebileceğinden ses absorpsiyonu gerektiren alanlarda da kullanım potansiyeli mevcuttur. Bu çalışmada, malzeme, kumaş kalınlığı ve yüzey yapısı gibi kumaş parametrelerinin yuvarlak örme makinelerinde üretilen sandviç kumaşların ses absorplama özelliklerine etkisi incelenmiş ve optimum kumaş yapılarının belirlenmesi hedeflenmiştir.
Spacer fabrics which can be produced through weaving or nonwoven technique beside warp knitting and weft knitting processes, can be used for functional applications such as automotive textiles, medical textiles, geotextiles, sportswear, protective textiles and composites due to the possibility of using a variety of different materials, flexible product range and the three dimensional construction. Additionally they can also be used for sound absorption applications with different pore geometry. In this study, the effect of fabric parameters like material type, fabric thickness and surface structures on the sound absorption properties of circular knitted spacer fabrics was investigated and aimed to determine the optimum fabric parameters for better sound absorption.

LookUs & Online Makale