E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale University Journal of Engineering Sciences - Pamukkale Univ Muh Bilim Derg: 20 (2)
Volume: 20  Issue: 2 - 2014
1.Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Pages I - III

RESEARCH ARTICLE
2.Chaotic Image Encryption with Random Shuffling of Data
Murat Aydos, Alper Uğur
doi: 10.5505/pajes.2014.18209  Pages 31 - 35
Security of valuable multimedia contents such as images in personal photograph albums, electronic publishing, frames of multicast video conference can be achieved by image encryption. Secure transmission of these contents is required to be rapid, efficient and practical. Hence, image encryption process must be chosen not only to satisfy the security goals but also to fulfill these requirements. Due to the inadequacy and inefficiency of conventional text based information encryption methods, researchers have proposed several encryption schemes. Many of them are based on chaotic algorithms. Recently, the studies are concentrated on some weaknesses of chaotic algorithms and most of the presented solutions came up with complex structured chaotic maps. In this paper, we present a self-diagonal shuffler mechanism embedded to one dimensional chaotic encryption system to overcome its leak points while keeping simplicity and efficiency properties.

3.Voice-Controlled Educational Software for Pre-School Education
Aysun Coşkun, İnayet Karadaş
doi: 10.5505/pajes.2014.06078  Pages 36 - 41
Günümüzde toplumlar sosyal, ekonomik ve kültürel yönden sürekli değişip gelişmektedir. Bu gelişim ve değişmeye neden olan etkenlerin başında kuşkusuz teknoloji gelmektedir. Teknolojinin özellikle eğitime sağladığı imkanlar ile bu gelişim hız kazanmaktadır. Son yıllarda eğitim teknolojisinin hızlı bir şekilde ilerlemesi eğitim-öğretimde bilgisayarların kullanılmasına neden olmuştur. Bilgisayarların sağladığı görsel ve işitsel desteğin özellikle okul öncesi çağdaki çocukların öğrenmelerinde etkili olacağı bir gerçektir. Ama okul öncesi dönemde, çocukların okuma yazma bilmemeleri ve küçük kas gelişimlerinin tamamlanmamış olması bu süreçte bilgisayar kullanımını sınırlandırmaktadır. Ancak teknolojinin sunduğu imkanlardan biri olan konuşma tanıma teknolojileri, bu sınırlılıkların aşılmasına çözüm oluşturmaktadır. Konuşma tanıma teknolojileri mikrofon vb. cihazlar tarafından algılanan sesin bilgisayarlar tarafından tanınmasına yönelik geliştirilen sistemlerdir. Bu çalışmada konuşma tanıma teknolojisinin sunduğu imkanlar ile okul öncesi eğitimde çocukların bireysel öğrenmesine destek vermek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, okul öncesi dönemde kullanılmak üzere konuşma tanıma teknolojisinin entegre edildiği bir eğitim yazılımı hazırlanmıştır. Bu yazılımın en belirgin özelliği, tamamen ses ile kullanabilmesidir. Böylece elini, kolunu kullanamayan ya da bu organları olmayan çocuklar da yazılımı rahatlıkla kullanabileceklerdir.
Nowadays communities are continuously evolving and changing socially, economically and culturally. Technology is certainly at the top of causative agent of development and change. The opportunities offered by technology especially in education accelerating this development. In recent years rapidly progress of training technology has led to use computers in education. It’s a fact that audio-visual support provided by computers is efficient in pre-school children’s education. But in pre-school period children don’t know how to read and write and haven’t completed their small muscle development, this fact limits the use of computers in the process. However, speech recognition technologies which is one of the opportunities offered by technology, is the solution to overcome this limitations. Speech recognition technologies are the systems, that developed for the recognition of sounds by computers are perceived by the devices like microphone. In this study with the facilities of speech recognition technology, supporting individual learning in pre-school education has been aimed. For this reason an educational software in which this technologies of speech recognition are integrated for the usage of pre-school education has been prepared. The most distinctive characteristic of this software is to be able to used with completely sounds. Thus, this software can be used easily by the children who can not to use their hands and arms.

4.Stemming Mechanism of Search Engine Bing For Single-Plural Words
Fatmana Şentürk, Gürhan Gündüz
doi: 10.5505/pajes.2014.05025  Pages 42 - 45
Günümüzde, İnternet dünyasının gelişimi ile bilgiye ulaşmak hızlı ve basit bir hal almıştır. Bu devasa İnternet dünyasında istenilen bilgiyi bulabilmek için arama motorları geliştirilmiştir. Arama motorlarının nasıl çalıştığını bilmek aramaların daha etkili olmasını sağlayacaktır. Bu çalışmanın sağlayacağı sonuçlar ile kullanıcılar bilgilere daha hızlı ulaşabilirler. Bunun yanında araştırmacılar, arama motorları tarafından sağlanan sonuçları daha iyi yorumlayabilirler. Bu çalışmada, arama motoru Bing’in İngilizcedeki tekil-çoğul kelimeler için dokümanların indeksleme algoritması tahminlenmeye çalışılmıştır. Bunun için öncelikli olarak incelenecek kelimeler seçilmiştir. Bu kelimeler için sorgular oluşturulup, Bing’e gönderilmiştir. Bing’den dönen sonuçlar analiz edilmiştir. Bu sonuçlara göre, dokümanlar indekslenirken tekil-çoğul kelimeler için güçlü ilişkiler kurulduğu ve kelimenin kullanım sıklığının bu ilişkide etkili olduğu görülmüştür.
Today, it has become really fast and easy to access information thanks to the developments in the internet world. Search engines have been developed to find desired information in this gigantic internet world. It is important to know how these search engines works so that searches are more efficient. This work provides results that could help end-users to access information faster. It could also help researchers to interpret results, provided by search engines, better. In this work we have tried to find the indexing algorithm of Bing for single-plural words. For this purpose, we first selected the suitable words and then send the constructed queries to the Bing. Afterwards, the returned results of the queries had been analyzed. We found out that there is a strong relation between single and plural form of the words in term of indexing by Bing. In addition, the frequencies of usage of the words also effect this relation.

5.Web Based Educational Tool for Metaheuristic Algorithms
Güncel Sarıman, Ecir Uğur Küçüksille
doi: 10.5505/pajes.2014.15870  Pages 46 - 53
Metaheuristic optimization algorithms are nowadays being employed to solve a wide variety of optimization problems. These algorithms are not based on mathematical evidence and have mostly been developed by imitation of natural phenomenon. In this study, a web-based educational metaheuristics testing tool was developed. With this tool, the users are able to test Artificial Immune System and Artificial Bee Colony algorithms on Benchmark functions, observe the results of optimization by modifying the parameters for each algorithm, and at the same time perform optimization procedures by typing their own functions with their own constraints. In addition, information on the working steps of both algorithms are provided in the application.

6.An Implementation of Bitemporal Relational Database Management Systems
Canan Eren Atay
doi: 10.5505/pajes.2014.25743  Pages 54 - 62
Bu makale birden fazla seviyede içiçe geçmişliği mümkün kılan çift zamanlı ilişkisel veri modelinin uygulanma araştırmasını içerir. Zamansal veriyi betimlemenin temel yapısı olan Çift Zamanlı Atom beş bölümden oluşur; olay zamanı periyodu, bu verinin veri tabanına işlenme zaman dönemlerinin alt ve üst sınırları ve yeni veri değeri. Çift zamanlı veri özniteliklerde bulunmaktadır ve soyut veri tipi olarak uygulanmıştır. İçiçe geçmiş çift zamanlı veri modeli yönetimi için örnekler, modelin özelliklerini göstermek için sorgulamalar sunulmuştur. Örnek uygulama modelin yapılabilirliğini göstermek için nesnesel-ilişkisel veri tabanı sisteminde tamamlanmıştır.
This paper presents an implementation of a nested bitemporal relational data model that allows more than one level of nesting. The fundamental construct for representing temporal data is a Bitemporal Atom (BTA) that consists of five parts: valid time period, the time periods’ lower and upper bounds this data is recorded in the database and a value. Bitemporal data is attached to attributes and applied as an abstract data type. A number of examples of the management of nested bitemporal data model and queries to demonstrate the features of the model are provided. A prototype implementation has been completed in an object-relational database system to demonstrate the feasibility of the model.

LookUs & Online Makale