E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale University Journal of Engineering Sciences - Pamukkale Univ Muh Bilim Derg: 21 (7)
Volume: 21  Issue: 7 - 2015
1.Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Pages I - V

2.A Statistical Investigation for Determining Fabric Defects That Occur During Weaving Production
Deniz Mutlu Ala, Yüksel İkiz
doi: 10.5505/pajes.2014.05706  Pages 282 - 287
Dokuma üretimi süresince oluşan kumaş hataları, konfeksiyon üretiminde firelere yol açmaktadır. Eğer kumaş hataları konfeksiyon üretiminde fark edilmezse bitmiş ürünün ikinci kaliteye ayrılmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmada bir dokuma işletmesinde, üç hafta boyunca dokuma sonrası ışıklı panoda yapılan ham kumaş kontrolü sonucu görülen kumaş hataları istatistiksel yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Kalite kontrol sonucu görülen hatalar sınıflandırılarak kalite kontrol kartlarına kaydedilmiştir. Kumaş kontrolü sonucunda görülen hata sayılarının istatistiksel değerlendirilmesinde istatistiksel proses kontrol yöntemlerinden pareto analizi ve p kontrol grafikleri kullanılmıştır.
Fabric defects that occur during weaving production causes wastage at garment production. If fabric defects can not be detected during garment production, causes separation of the finished product as second quality. In this study, in a weaving mill, raw fabrics were inspected during three weeks for defect detection after weaving operation and results were investigated using statistical methods. Detected fabric defects has been classified and noted on quality control charts. For statistical investigation of number of defects pareto analysis and p control charts were used from statistical process control methods.

3.Defect Detection of Velvet Bathrobe Fabrics and Grading with Demerit Point Systems
Deniz Mutlu Ala, Yüksel İkiz
doi: 10.5505/pajes.2014.54154  Pages 288 - 295
Bornozluk dokuma kumaşlarda üretimin farklı aşamalarında oluşabilen kumaş hataları, kumaşların müşteriye gönderilmeden önce kontrol edilerek birinci veya ikinci kalite olarak sınıflandırılmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada, iki farklı sipariş için üretilen bornozluk kadife kumaş yüklemeleri öncesi, ışıklı panoda deneyimli kalite kontrol elemanları tarafından kumaş toplarının hata kontrolü yapılmıştır. Kontrol sırasında görülen farklı hataların sayıları ve hata boyutları kalite kontrol kartlarına işlenmiştir. Tespit edilen hataların tanımları yapılmış ve kumaş hataları farklı hata puan sistemlerine göre puanlandırılmıştır. Bu sayede kumaş topları konfeksiyon işletmesine sevk edilmeden önce hata puan sistemlerine göre sınıflandırılmıştır. Üretici ve müşterinin üzerinde anlaşmaya vardığı bir hata puan sistemine göre yapılan sınıflandırma sayesinde anlaşmazlıkların önüne geçilebilecektir.
Fabric defects that may occur at different stages of woven terry fabric production requires quality control and classification of fabrics as first or second grade before sending to customer. In this study, before shipping of two different terry fabric orders, defects were detected by inspection of fabric rolls on a lighted control board by experienced experts. Number of the defects and dimensions of the defects seen during the inspection were noted on quality control charts. Detected defects were defined and scored according to different demerit point systems. In this way, the fabric rolls were classified according to the demerit point systems before being shipped to garment enterprises. Disputes can be avoided with classification made by a demerit point system on which manufacturer and the customer have agreed.

4.Latest Developments on Crease Resistance Processes for Cellulosic Fabrics
Buket Arık
doi: 10.5505/pajes.2015.60565  Pages 296 - 305
Selülozik kumaşlar, genellikle kullanım, yıkama ve kurutma işlemleri esnasında buruşma eğilimi göstermekte ve bu durum da görünüm özelliklerinin bozulmasına yol açmaktadır. Bu sorun, buruşmazlık bitim işlemi ile giderilebilmektedir. Bu amaçla pek çok kimyasal bitim işlemi maddeleri ile çalışılmaktaysa da bu kimyasallar ekonomik ve ekolojik olmamaları veya buruşmazlık sağlarken kumaşın fiziksel özelliklerine zarar vermeleri gibi sebeplerle geniş kullanım alanı bulamamaktadır. Dolayısıyla bu konudaki çalışmalara ve çözüm önerilerine halen ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, selülozik kumaşlarda uygulanan buruşmazlık işlemlerinin geçmişten günümüze olan gelişimi, karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara çözüm getirebileceği düşünülen yeni yaklaşımlar ele alınmaktadır. Ayrıca bu derleme çalışmasında buruşmazlık test yöntemlerinden de bahsedilmektedir.
Cellulosic fabrics generally exhibit tendency to crease during usage, laundering and drying processes and this fact leads to deformation in the appearance properties of these fabrics. This problem can be eliminated by crease resistance finishing process. For this aim, various chemical finishing materials have been used, however; they may not find broad usage area due to their uneconomical, unecological nature and their damage to physical properties of fabrics while conferring anti-creasing performance. Thereby, there is still demand and need for related studies and suggestions. In this review study, development of the crease resistance processes for cellulosic fabrics from past to present, encountered problems and new approaches to solve these problems have been explored and examined. In addition to these, test methods to evaluate crease resistance have been discussed.

5.A Study on the Pyrolysis of Peanut Shells at Different Isothermal Conditions and Determination of the Kinetic Parameters
Şeyda Taşar, Fatih Kaya, Ahmet Özer
doi: 10.5505/pajes.2014.74936  Pages 306 - 313
Biyokütle kaynaklarından enerji ve kimya endüstrisi için gerekli hammaddeleri üretmek amacı ile uygulanan piroliz işlemi, bir termal dönüşüm sürecidir. Piroliz kinetiğinin belirlenmesi, piroliz süreci için uygun ekipman ve süreç tasarımının yapılabilmesi amacı ile önem arz etmektedir. Bu hedefle, bu çalışmada yer fıstığı kabuğunun piroliz çalışması 300-700 °C sıcaklık aralığında statik atmosfer altında kül fırınında gerçekleştirildi. Çeşitli parametrelerin termal bozunma hızı ve katı ürün verimi üzerine etkisi araştırıldı. Etkisi incelenen parametreler sıcaklık 300-700 °C, partikül boyutu 4-50 mesh, peletleme ve peletleme basıncı 1.103-5.103 kgf/cm2’dir. Yerfıstığı kabuğunun pirolizi sonucu elde edilen termogramlar ve bozunmayı temsil eden yirmi farklı teorik model eşitlik dikkate alınarak, Coast-Redfern yöntemi ile toplam bozunma basamağı için regresyon katsayıları belirlendi. Teorik model eşitliklerinin regresyon katsayılarına göre, bozunmayı en iyi temsil eden kinetik modeller tespit edildi. Bozunmayı en iyi temsil eden model eşitlikler kullanılarak global reaksiyon için, aktivasyon enerjisi (Ea) ve Arrhenius Frekans Faktörü ln(A) sırasıyla 38.245 kJ/mol ve 8.124 olarak hesaplandı.
The pyrolysis process, which is applied for the aim of producing energy and raw materials which are implemented for the chemical industry from biomass sources, is a thermal conversion process. Determination of the pyrolysis kinetic parameters are important In order to suitable equipment and process design. In this target, in the study the pyrolysis of peanut shells was conducted in a muffle furnace at static atmosphere with temperatures ranging from 300-700 °C. The effects of various parameters on the rate of thermal decomposition rate and the solid yield were determined. The parameters of interest were temperature 300-700 °C, particle size 4-50 mesh, pelletizing, and pelletizing pressure 1.103-5.103 kgf/cm2. Regression coefficients for the total decomposition step were obtained using the thermographs were obtained as a result of the pyrolysis of the peanut shells, and 20 different theoretical model equations that represented the degradation by the Coast-Redfern method. According to regression coefficients of the theoretical model equations, we determined the kinetic model that best represented the degradation. Using this model to represent the degradation, the activation energy (Ea) and Arhenius frequency factor ln(A) for the total reaction were calculated to be 38.245 kJ/mol and 8.124, respectively.

6.Synergistic Effects of Agro-Industrial Wastes on Alpha Amylase Production by Bacillus amyloliquefaciens in Semi Solid Substrate Fermentation
Ali Yaraş, Veyis Selen, Dursun Özer
doi: 10.5505/pajes.2015.60783  Pages 314 - 318
Bu çalışma; Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645 ile substrat olarak soya küspesi (SM), buğday kepeği (WB) ve peynir altı suyu kombinasyonları kullanılarak α-amilaz üretimi ile ilgilidir. Deneyler sonucunda en yüksek enzim aktivitesi SM 20g/l, WB 5g/l, peynir altı suyu 5% (v/v), peptone 1 g/l, yeast ekstrakt (YE) 0.5 g/l ve (NH4)2SO4 1 g/l konsantrasyonunda 48 saat sonunda, 33 °C fermantasyon sıcaklığı, 150 devir/dk karıştırma hızında 4257 U/ml olarak elde edildi. α-amilaz üretimi için kullanılan bu yeni proses, farklı tarımsal atıklar kullanılarak farklı enzimlerin üretiminde de kullanılabilir.
This study concerns with the combinations of soybean meal (SM), wheat bran (WB) and whey were utilized as the substrates for α-amylase production by Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645. As a result of the experiments, the highest α-amylase activity (4257 U/ml) was obtained containing SM 20 g/l, WB 5 g/l, whey 5% (v/v), peptone 1 g/l, yeast extract (YE) 0.5 g/l and (NH4)2SO4 1 g/l at 33 °C and 150 rpm for 48 h. This innovative process for the α-amylase production can be extended to different enzymes using various agro-industrial wastes.

7.Importance of Decision Support Systems About Food Safety in Raw Milk Production
Ecem Akan, Özer Kınık
doi: 10.5505/pajes.2014.92063  Pages 319 - 324
Çiğ süt üretiminde çeşitli gıda güvenlik tehlikelerinin kontrolünde karar destek sistemleri henüz geliştirilmemiştir fakat bu sistemlerin temelini oluşturan noktalar hazır durumdadır. Karar destek sistemleri elementleri süt tedarik zincirinde kritik noktalarda veri tanımlanmasını, bilgi yönetim sistemini ve veri değişimini içerir. Bu elementlerin temeline dayanarak karar destek sistemleri geliştirilmektedir. Veri tanımlanması, bilgi yönetim sistemleri ve veri değişiminin bir arada kullanılmasıyla kısa zamanda karar verebilmek mümkün olmaktadır. Karar destek sistemleri süt sektöründe gıda güvenlik tehlikelerinin kontrolünde oldukça önemlidir ve üreticiler tarafından tercih edilebilmektedir. Bu sistemler uygulandığı takdirde gereksiz yere örnek alınması ve analiz yapılması engellenebilir. Bu makale de önemli karar destek sistemleri elementlerinin çiğ sütün gıda güvenliğine etkisinden bahsedilecektir.
In raw milk production decision support systems for control of food safety hazards has not been developed but main points of this system are available. The decision support systems’ elements include data identification at critical points in the milk supply chain, an information management system and data exchange. Decision supports systems has been developed on the basis of these elements. In dairy sector decision support systems are significant for controlling of food safety hazards and preferred by producers. When these systems are implemented in the milk supply chain, it can be prevented unnecessary sampling and analysis. In this article it will be underlined effects of decision support system elements on food safety of raw milk.

8.Transfection of Spodoptera frugiperda Insect Cell and Production of Recombinant Protein
Özlem Üstün Aytekin
doi: 10.5505/pajes.2014.32559  Pages 325 - 336
Rekombinant protein üretimi son yıllarda sıklıkla çalışılan bir konudur. Rekombinant protein üretimi için çalışılan konakçılar arasında kısa ikilenme süresi, protein katlanmasındaki avantajları, süspanse kültürde çalışılabilmesi nedeni ile Spodoptera frugiperda böcek hücre hatları; yüksek verimliliği, büyük gen bölgelerini eksprese etme kapasitesi ve hızlı cevap vermesi nedeni ile de transfeksiyon vektörü olarak baculovirus (BV) tercih edilmektedir. Bu derlemede rekombinant protein üretimini etkileyen bu hücre hatları, üretim ortamları, uygun üretim koşulları, baculovirusler, transfeksiyon metotları, rekombinant protein üretiminde kullanılan biyoreaktör sistemleri, çalışma modları ve biyoreaktör ekipmanları açıklanmaktadır.
Production of recombinant protein is widely studied in recent years. Spodoptera frugiperda insect cell lines preferred as a host for baculovirus (BV) because of the short doubling time, high protein folding, and adaptation to suspension culture. Also, baculovirus systems have the capacity for high productivity, expression of large gene and efficient transfection method. In this review, insect cell lines that are responsible for expression of recombinant protein, growth media, production conditions, baculoviruses, transfection methods, bioreactor systems, operational modes and bioreactor equipment are addressed.

LookUs & Online Makale