E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale University Journal of Engineering Sciences - Pamukkale Univ Muh Bilim Derg: 23 (1)
Volume: 23  Issue: 1 - 2017
1.Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Pages I - V

2.Investigation of mechanical properties AISI 1040 steel welding with electric arc and MIG, applied various heat treatments
Alemdar Ongun, İbrahim Uzun, Onur Kadir Turgut
doi: 10.5505/pajes.2016.46034  Pages 1 - 5
Bu çalışmada; AISI 1040 çeliği, elektrik ark ve MIG ile kaynatılıp, numuneler üretilmiştir. Kaynaklı ve kaynaksız numuneler tam tavlama, normalizasyon, menevişleme ve gerilim giderme işlemlerine tabi tutulmuşlardır. İşleme tabi tutulan ve herhangi bir ısıl işlem yapılmayan numunelere çekme, üç nokta eğme, çentik darbe ve sertlik testleri yapılmıştır. Numunelerin çekme şekil değiştirmeleri kaynaksız parçaların, kaynaklı parçalara nazaran daha yüksek elde edilmiştir. Kaynaksız ve elektrik ark kaynağı yapılıp, gerilim giderme işlemi görmüş numunelerin akma ve çekme dayanım değerleri birbirlerine yakın elde edilmiştir. Martenzitik yapının dışarıda sert, içeri gittikçe yumuşak bir yapı haline geldiği görülmüştür. Ölçülen sertlik değerlerinin, kaynak dolgu metalinin ortasından başlayıp genelde dışarıya doğru bir artış gösterdiği gözlenmiştir.
In this study, AISI 1040 welding samples were produced by arc welding and MIG. The full annealing, normalizing, tempering and stress relief annealing treatment was applied for as-received and welded samples. Made process and untreated samples tensile, three point bending, impact and hardness tests were conducted. Tensile strain of the welded parts is higher than in the welded parts. The yield and tensile strength of the as-received and electric arc welded sample has similar value after stress relief treatment. Hard martensitic structure on the outside, inside is seen increasingly become a soft structure. Increasing in hardness was observed starting from the weld filler metal to outside.

3.Free vibrations analysis of fluid conveying nanobeam based on nonlocal elasticity theory
Süleyman Murat Bağdatlı, Necla Toğun
doi: 10.5505/pajes.2016.85579  Pages 6 - 11
Bu çalışmada, basit-basit ve ankastre-ankastre sınır şartları altında akışkan taşıyan nanokirişin doğrusal titreşimleri incelenmiştir. Eringen’in yerel olmayan elastisite teorisi Euler-Bernoulli kiriş modeline uygulanmıştır. Yerel olmayan elastisite teorisi MEMS ve NEMS yapıların mekaniksel analizinde gelişen popüler bir tekniktir. Hareket denklemlerini ve sınır şartlarını elde etmek için Hamilton prensibi kullanılmıştır. Denklemler boyutsuz formda elde edilmiştir. Elde edilen hareket denklemi ve sınır şartları malzeme ve geometrik yapıdan bağımsız hale getirilmiştir. Akışkan hızının, ortalama sabit bir hız etrafında harmonik olarak değiştiği kabul edilmiştir. Perturbasyon metotlarından biri olan çok zaman ölçekli metot kullanılarak yaklaşık çözümler elde edilmiştir. Perturbasyon serisindeki ilk terim doğrusal problemi oluşturmaktadır. Doğrusal problemin çözümü ile tabii frekanslar ve mod yapıları farklı sınır şartları için hesaplanmıştır. Her iki mesnet durumu için yerel olmayan parametre (γ) ve akışkan hızı (v0) artığında tabii frekanslar azalmaktadır. Sonuçlar grafiklerle sunulmuş ve yorumlanmıştır.
In this study, linear vibration analysis of a nanobeam conveying fluid is investigated under simple-simple and clamped-clamped boundary conditions. Eringen’s nonlocal elasticity theory is applied to Euler-Bernoulli beam model. Nonlocal elasticity theory is a popular growing technique for the mechanical analyses of MEMS and NEMS structures. The Hamilton’s principle is employed to derive the governing equations and boundary conditions. Non-dimensional form of equations is obtained. The obtained equations of motion and boundary conditions are independent from material and geometric structure. It is assumed that fluid velocity is harmonically changed about a constant average speed. Approximate solutions were obtained using the Method of Multiple Scales, a perturbation method. The first term in perturbation series composes linear problem. Natural frequencies and mode shapes are calculated by solving the linear problem for different boundary conditions. For both boundary conditions, the natural frequencies are decreased by increasing the nonlocal parameter (γ) and the fluid velocity (v0). The results are presented and interpreted by graphics.

4.Manufacturing and characterization of aluminium-magnesium macrocomposite by co-extrusion
Harun Mindivan
doi: 10.5505/pajes.2016.25932  Pages 12 - 14
Bu çalışmada, eş kalıp ekstrüzyon yöntemi ile boyutu milimetre aralığında değişen ticari kalitede saf magnezyum talaşını takviye elemanı olarak kullanarak alüminyum/magnezyum makrokompozit üretilmiştir. Kompozit karışımı 400 °C’de 9: 1 ekstrüzyon oranında ektrüzyon işlemine tabi tutulmuştur. Makrokompozitin karakterizasyonu mikroyapısal inceleme, yoğunluk ve sertlik ölçümleri ile gerçekleştirilmiştir. Karakterizasyon sonucunda alüminyum alaşımı ve magnezyum talaşı arasında yapısal bütünlüğün sağlandığı ve magnezyum talaşının katı halde geri kazanılabileceği tespit edilmiştir.
In this study, aluminum-magnesium macrocomposite containing millimetre scale pure magnesium chips reinforcement was fabricated. The composite was extruded at 400 °C with an extrusion ratio of 9: 1. Characterization of the macrocomposites was carried out by microscopic examinations, density and hardness measurements. This work demonstrated that not only the structural integrity between aluminum alloy and magnesium chips but also the possibility of the solid state recycling of magnesium chips can be provided.

5.Investigation with Taguchi method of the effects of the robot-controlled induction hardening parameters on surface hardness of sheet metal moulds
Ensar Yıldırım, Halit Çebi, Murat Şen, Erkan Serdar Yılmaz
doi: 10.5505/pajes.2016.24540  Pages 15 - 23
Otomotiv sektörü için üretilen sac şekillendirme kalıplarında kullanılan ve %0.35 oranına kadar varan düşüklükte karbon bulunan çeliklerin yüzeyleri indüksiyon yüzey sertleştirme yöntemi ile manuel olarak ta sertleştirilebilir. Bu çalışmada, sac büküm kalıplarının imalatında sık kullanılan 1.2333 (G59CrMoV18-5) ve EN-JS 2070 küresel grafitli dökme demir iş parçalarının yüzeylerinin geliştirilen bir robot kontrollü indüksiyon sistemi ile sertleştirilmesinde ısıl işlem parametrelerinin yüzey sertliği üzerindeki etkileri araştırılmıştır. İş parçası malzemesi, ısıl işlem uygulama/sertleştirme sıcaklığı ve ilerleme miktarı kontrol faktörleri olarak seçilmiş ve L18 Taguchi ortogonal dizisine göre deneyler gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışma sonucunda; yüzey sertliği üzerinde en etkili parametreler sırasıyla; iş parçası malzemesi*uygulama sıcaklığı etkileşimi (%36.193), ilerleme miktarı (%33.92) ve uygulama sıcaklığı (%12.655) olmuştur. Tüm ısıl işlem şartlarında 1.2333 (G59CrMoV18-5) malzemenin yüzey sertliği daha yüksek elde edilmiştir. İlerleme miktarının azaltılmasıyla her iki malzeme içinde yüzey sertlik değerlerinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Uygulama sıcaklığının artmasına bağlı olarak yüzey sertlik değerlerinin EN-JS 2070 malzemesi için azalırken, 1.2333 malzemesi için arttığı görülmüştür. Ayrıca, seçilen şartlarda yüzey sertlik değerlerinin tahmini için ikinci dereceden tahminsel denklem geliştirilmiş ve bu denklemin korelasyon katsayısı R2=0.81 hesaplanmıştır.
The surfaces of the steels which are used in the sheet metal forming moulds produced for the automotive industry and which include carbon in a low amount up to 0.35% by ratio can be hardened manually through induction surface hardening method. The effects of heat treatment parameters on surface hardness in the hardening of the surfaces of workpieces made of 1.2333 cast tool steel often used in the production of sheet metal bending moulds and EN-JS 2070 spheroidal graphite cast iron using a robot-controlled induction system developed were investigated in this study. Workpiece material, heat treatment/hardening temperature, and feed rate were selected as the control factors and experiments were conducted according to L18 Taguchi orthogonal array. As a result of the experimental study, the most effective parameters on surface hardness were the interaction between workpiece material and treatment heat (36.193%), feed rate (33.92%) and treatment heat (12.655%) respectively. Under all heat treatment conditions, the surface hardness of the 1.2333 (G59CrMoV18-5) material was obtained higher. By reducing the feed rate it has been concluded that surface hardness of both materials are increased. Depending on increasing application temperature while surface hardness value decreased for EN-JS 2070 material, increased for 1.2333 material. Moreover, a predictive quadratic equation was developed to predict the surface hardness values under the selected conditions and the correlation coefficient of this equation was calculated as R2=0.81.

6.Analysis on multi-layered and functionally graded spherical pressure vessels
Eray Arslan
doi: 10.5505/pajes.2016.56688  Pages 24 - 35
İç ya da dış basınca maruz kalan tabakalı ve fonksiyonel olarak kademelendirilmiş küresel basınç kapları için iki ayrı analitik model sunulmuştur. Her bir tabakasında elastisite modülü ve akma gerilmesinin kademeli bir şekilde değiştiği varsayılan n tabakalı basınç kabı için çift tekrarlamalı (rekursif) bir algoritma kullanılmıştır. Fonksiyonel olarak kademelendirilmiş basınç kabı için ise aynı mekanik özelliklerin radyal doğrultuda bir güç fonksiyonuna bağlı olarak değiştiği kabul edilmiştir. Bu heterojen (ve bunlara ilaveten homojen) basınç kaplarının aynı yük koşulları altındaki elastik davranışları karşılaştırılmıştır. Elastik limit yükü (von Mises akma kretierine göre) ile kademelendirme parametresi (fonksiyonel olarak kademelendirilmiş kap için) ve tabaka sayısı (tabakalı kap için) arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Sonuç olarak, iki tabakalı basınç kabında ulaşılan elastik limit yükü ile kademelendirilmiş kabın elastik limit yükü arasındaki farkın %70 civarında olduğu fakat bu farkın 32 tabakalı kapta %2'ye inebildiği gözlenmiştir. Diğer bir yandan, kademelendirilmiş basınç kabında akma, yüke ve kademelendirme parametresine bağlı olarak iç ya da dış yüzeyde oluşabilirken, tabakalı basınç kabında akma r(n-1)'inci arayüz koordinatında gerçekleşmektedir.
Analytical models are presented for both multi-layered and functionally graded thick walled spherical pressure vessels that are subjected to uniform internal or external pressure. A double recursive algorithm is used for the n-layered vessel of which the modulus of elasticity and yield stress are assumed to change stepwise from one layer to another. In the model intended for the continuously graded one, these properties are assumed to vary in radial direction according to a power law. The elastic behaviors under the same loading conditions for such heterogeneous vessels, and the homogeneous ones alike, have been compared. The relationships between the elastic limit load (according to the yield criterion of von Mises) and the grading indices or number of layers have been investigated. As a result, it has been observed that although the difference between elastic limit load of the functionally graded and that of 2-layered pressure vessels is 70%, this difference decreases to 2% for the 32-layered one. Moreover, yielding may emerge at the inner or outer surfaces of the graded vessel depending on the load and grading parameter however it occurs at r(n-1)th interface coordinate in the multi-layered one.

7.Mechanical properties of recycled cestamides
Hilal Can
doi: 10.5505/pajes.2015.57778  Pages 36 - 39
Atmosfer koşullarında dökülebilme kabiliyetine sahip poliamid türü kestamid (döküm poliamid) olarak adlandırılmaktadır. Kestamidlerin ergime sıcaklıklarının poliamidlerin ergime sıcaklıklarına göre daha düşük olması nedeniyle kestamidler daha iyi dayanım ve tokluk değerlerine sahiptir. Gün geçtikçe artan kullanım alanına sahip olan kestamidlerin sodyum, magnezyum, katı ve ya sıvı yağ katkılı türleri mevcuttur. Bu çalışmada, yarı mamul kestamidden atölye koşullarında yeniden üretilen numunelerin mekanik özellikleri belirlenmiştir. Yarı mamul ve geri dönüştürülmüş numunelerin mekanik özellikleri ve nem emme kabiliyetleri karşılaştırılmıştır. Geri dönüştürülmüş kestamidde ortalama üniform uzama yarı mamule göre 30 kat azalırken, ortalama çekme dayanımı yarı mamulün ortalama çekme dayanımının %17.3’ü kadar olarak saptanmıştır.
A kind of polyamide which can be obtained by casting in atmospheric conditions is called as cestamide (cast polyamide). Due to cestamides have a lower melting temperature compared to polyamides, cestamides have the values of better strength and toughness. Cestamides, which their usage areas are growing over time, have also other types including additives of sodium, magnesium, solid or liquid oil. In this study, the mechanical properties of samples reproduced from scrap cestamide at workshop conditions have been determined. The values of recycled samples have been compared with the results of experiments done for semi-finished. Recycled samples have lower mechanical properties to semi-finished samples. Average uniform stretching of recycled samples 30 times lower than cestamide semi-finished samples. Recycled samples have 17.3% tensile strength to semi-finished samples.

8.Dry sliding friction and wear behaviours of bronze matrix composites reinforced with Ni3Al particles
İbrahim Çelikyürek, Aytaç Biçer
doi: 10.5505/pajes.2016.27136  Pages 40 - 44
Ni3Al partikülleri ile pekiştirilmiş bronz esaslı kompozit klasik toz metalurjisi (TM) tekniği ile üretilmiştir. Pekiştirici olarak kullanılan partiküller döküm Ni3Al alaşımının bilyeli değirmende öğütülmesiyle üretilmiştir. Bronz alaşımı bileşenlerinin tozları ve Ni3Al
(ağ. %1, 75-100μm partikül boyutunda) karıştırılmış, eksenel olarak sıkıştırılmış ve sinterlenerek kompozit malzeme elde edilmiştir. Kompozit ışık mikroskobu ve taramalı elektron mikroskobu kullanılarak karakterize edilmiştir. Basma mukavemetleri ve sertlikler belirlenmiştir. Kompozitin ve pekiştirilmemiş bronzun tribolojik özellikleri disk üzerinde pim geometrisinde belirlenmiş ve sonuçlar geleneksel fenolik reçine ile bağlanan fren balatası ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar TM bronzun kompozitten daha mukavemetli olduğunu göstermiştir. Kompozitin sertliği TM bronzdan daha yüksektir. Sürtünme ve aşınma testleri kompozitin aşınma direncinin ve sürtünme katsayısının geleneksel balatadan daha yüksek olduğunu açığa çıkarmıştır.
The bronze based composite reinforced with Ni3Al particles was produced by classical powder metallurgy (PM) technique. Particles used as reinforcement were produced via ball milling of Ni3Al cast alloy. The powders of constituents of bronze and Ni3Al powder (1%wt.75-100μm particle in size) were mixed, compacted axially and sintered. The composite was characterized using light microscopy and scanning electron microscopy. The compression strength and hardness of composites were determined. The tribological properties of composite and unreinforced bronze were determined at pin-on-disc geometry and results were compared with conventional phenolic resin bonded brake lining. The results revealed that PM bronze has higher strength than composite. The hardness of composite is higher than PM bronze. The sliding and wear tests revealed that the wear resistance and coefficient of friction of composite are higher than conventional brake lining.

9.Performance analysis in wind farms by data envelopment analysis and Malmquist index approaches
Yunus Eroğlu, Serap Ulusam Seçkiner
doi: 10.5505/pajes.2016.59023  Pages 45 - 54
Son yıllarda hızla yaygınlaşan rüzgâr enerji santralleri, enerji talepleri sürekli artan ülkeler için kaçınılmaz bir yerel kaynak olarak değerlendirilmektedir. Ekonomik ömürleri ortalama yirmi yıl olarak tasarlanan bu santrallerden en iyi şekilde faydalanabilmek için işletme maliyetlerinin düşürülmesi veya üretilen enerjinin maksimize edilmesi gerekmektedir. Performans analizleri yardımıyla, bir rüzgâr santralinde türbinlerin performansları gözlemlenebilir ve böylece hali hazırda kaynakların etkin bir biçimde kullanılıp kullanılmadığı konusunda işletme yöneticisine fikir sunulabilir. Bu çalışmada rüzgâr santrallerinde mevcut veri toplama sistemlerinden elde edilen verilerin kullanımıyla türbinlerin performans kıyaslamaları yapılmıştır. Veri Zarflama Analizi, bir rüzgâr santrali içerisinde bulunan türbinlerin iki yıllık işletme performanslarını kıyaslayabilmek için kullanılmış ve performans değişimlerinin detaylı incelenebilmesi için Malmquist Endeks ile toplam faktör verimliliği hesaplanmıştır. Çalışmada, Türkiye’de faaliyette olan bir rüzgâr santralinin 2013 ve 2014 yıllarına ait işletme verileri kullanılmıştır. Sonuç olarak, düşük performanslı türbinler belirlenmiş, performans kayıplarının sebepleri anlaşılmaya çalışılmış ve performans arttırıcı stratejilerin geliştirilmesi planlanmıştır.
Recently, rapidly spreading wind power plants are considered as inevitable local sources by countries having ever-increasing energy demand. The best way to get more benefits from these energy plants, which have averagely 20 years of economic life, is to reduce operating costs or to maximize the produced energy. Performance of the turbine in a wind farm can be observed by performance analysis tools, so that, it could provide information to the plant manager about whether the current sources were used efficiently or not. In this study, performance comparisons of turbines were analyzed by using data taken from current data gathering systems in the wind farms. Data Envelopment Analysis is used to compare wind turbines’ two-year production performance in a wind farm and evaluated total factor productivities by Malmquist Index to examine changes in performance detailed. In the study, operation data for the years 2013 and 2014 of a current wind farm in Turkey were used. Consequently, low-performance turbines were identified, it has tried to understand the reasons for the performance losses, and development of performance-enhancing strategies were planned.

10.A literature review for course scheduling problem
Hakan Altunay, Tamer Eren
doi: 10.5505/pajes.2016.37233  Pages 55 - 70
Ders ve sınavlara ait zaman çizelgelerinin oluşturulması, başta üniversiteler olmak üzere, bütün eğitim kurumları için oldukça yorucu ve zaman alan bir faaliyettir. Ders programı çizelgeleme problemi de derslerin ve bu derslerden sorumlu öğretim üyelerinin, problem ve kurum özellikleriyle ilgili kısıtlar dikkate alınarak, en uygun derslik ve zaman dilimlerine atanmasını ifade eden bir zaman çizelgeleme problemidir. Bu makalede, 1960’lı yıllardan günümüze kadar geçen süreçte, ders programı çizelgeleme problemi alanında yapılmış, öne çıkan bilimsel çalışmaların ana hatlarıyla ele alındığı bir literatür taraması sunulmuştur. Bununla birlikte, araştırmacılar tarafından kullanılan çözüm yöntemlerinin; yöneylem araştırması temelli yaklaşımlar, metasezgisel temelli yaklaşımlar ve yeni yaklaşımlar şeklinde gruplandırıldığı bir analize yer verilmiştir.
The timetabling of courses and examinations is a challenging and time consuming activity for all educational institutions, especially universities. The course scheduling problem is a type of timetabling problem that is concerned with assigning a number of courses and instructors to the most suitable classrooms and time-slots, subject to some constraint structures on characteristics of the problem and institutions. In this paper, we analyze the main points of the outstanding studies that have conducted on the problem since 1960. In addition, solution approaches that have been applied by researchers to solve the problem, including operations research based methods, metaheuristic-based methods and some novel methods are analyzed.

11.A trapezoidal type-2 fuzzy multi-criteria decision making method based on TOPSIS for supplier selection
Berk Ayvaz, Ali Osman Kuşakcı
doi: 10.5505/pajes.2016.56563  Pages 71 - 80
Tedarikçi değerlendirme ve seçimi, nitel ve nicel çok sayıda faktörün değerlendirilmesini gerektiren karmaşık birçok kriterli karar verme problemi olarak görülmektedir. Gerçek hayatta, belirsizlikler ve muğlaklık bir karar verme sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bulanık küme teorisi, belirsizlik durumunda karar vermemize imkân sağlayan metotlardan bir tanesidir. Bu çalışmada, ikizkenar yamuk tip 2 bulanık TOPSIS yöntemi kısaca tanıtılmıştır. Tanıtılan yöntem, Türkiye’de bir tekstil firmasının tedarikçi seçimi problemine uygulanmıştır. Ayrıca, tip 2 bulanık TOPSIS yönteminin sonuçlarını desteklemek için aynı problem tip 1 bulanık TOPSIS ile de çözülmüştür. Duyarlılık analizi yapılarak önerilen çözümler farklı senaryolar altında incelenmiştir. Duyarlılık analizi sonuçlarına göre tip 2 bulanık TOPSIS daha efektif ve uygun çözümler üretmektedir.
Supplier evaluation and selection includes both qualitative and quantitative criteria and it is considered as a complex Multi Criteria Decision Making (MCDM) problem. Uncertainty and impreciseness of data is an integral part of decision making process for a real life application. The fuzzy set theory allows making decisions under uncertain environment. In this paper, a trapezoidal type 2 fuzzy multi-criteria decision making methods based on TOPSIS is proposed to select convenient supplier under vague information. The proposed method is applied to the supplier selection process of a textile firm in Turkey. In addition, the same problem is solved with type 1 fuzzy TOPSIS to confirm the findings of type 2 fuzzy TOPSIS. A sensitivity analysis is conducted to observe how the decision changes under different scenarios. Results show that the presented type 2 fuzzy TOPSIS method is more appropriate and effective to handle the supplier selection in uncertain environment.

12.Job allocation and scheduling of batch processing ovens: An integer programming model
Emrah B. Edis, Buse Kuru
doi: 10.5505/pajes.2016.53315  Pages 81 - 87
Bu çalışma, elektrot imal eden bir işletmede fırınlara ait iş emri atama ve çizelgeleme problemi ile ilgilenmektedir. İmalatı yapılan her elektrot çeşidi her fırına atanamamaktadır. Ayrıca her bir elektrot tipinin, işlem görebileceği fırınlara ait bir öncelik sırası bulunmaktadır. Problemin diğer parametreleri olarak, elektrotlara ait iş emri büyüklükleri, fırına girmeye hazır olma zamanları, fırında pişme süreleri, soğuma süreleri, fırınların elektrot tipi temelindeki kapasite büyüklükleri göz önüne alınmıştır. Pişme süreleri aynı olan elektrot tiplerine ait iş emirleri, fırın kapasitesinin üzerine çıkmayacak şekilde, eş zamanlı olarak fırına girip pişebilmektedir. Bu problem için bir tamsayılı programlama modeli geliştirilmiştir. Modelin amacı, işleri elektrot tiplerine göre öncelikli fırınlara atamak ve fırınların faydalı kullanım oranlarını en büyüklemektir. Model çıktısı olarak, iş emirlerinin hangi fırına hangi zaman aralığında atanacağına karar verilmektedir. Oluşturulan iki farklı iş emri kümesi için model çalıştırılmış ve sonuçlar tartışılarak modelin uygulanabilirliği ortaya konmuştur.
This study deals with a job allocation and scheduling problem of batch processing ovens belonging to a factory that manufactures welding electrodes. Each electrode type may not be heated on all of the ovens. Besides, there exists a priority order of ovens for each electrode type. The other inputs are; work order amounts of electrodes, the ready times, heating times, cooling down times, and the capacity of each oven with respect to the electrode types. The work orders with the same heating time may be heated simultaneously without exceeding the oven capacity. For the defined problem, an integer programming model is developed. The objective function is to assign the work orders to the preferred ovens as possible and to maximize the utilization rates of ovens. The model determines which work order will be heated on which machine and in which time interval. The model results are launched for two different work order sets. Finally, by discussing the results, the applicability of the model is demonstrated.

13.Fuzzy tuning approach for adaptive exponential smoothing used in short-term forecasts
Yunus Biçen
doi: 10.5505/pajes.2016.69335  Pages 88 - 94
Uyarlamalı düzleştirme metotları zaman serilerinin karakteristik değişimleri üzerindeki tahmin sonuçlarını iyileştirmek için önerilmişlerdir. Zaman içerisinde var olan uyarlamalı düzleştirme metotları çeşitlenmiştir. Birçoğu Trigg & Leach olarak isimlendirilen orijinal basit metottan çok farklı olup, doğruluğu artırmak için karmaşık mantıksal veya matematiksel önermeler içermektedir. Bu makalede Bulanık Ayarlamalı Üstel Düzleştirme olarak isimlendirilen yeni bir metot sunulmaktadır. Bu metot özellikle seviye kayması veya seviye kaymasıyla beraber aykırı sapmaların bulunduğu zaman serileri için tahmin doğruluğunun iyileştirilmesinde başarılıdır. Ampirik uygulama ‘The M2-Competition Time Series’ üzerinde gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analiz sonuçları tahmin doğruluğu açısından bu metodun klasik uyarlamalı üstel düzleştirme metodunu geride bıraktığını göstermektedir. Buna ek olarak önerilen metot diğer gelişmiş uyarlanabilir metotlarla karşılaştırıldığında oldukça basittir.
Adaptive smoothing methods were suggested to improve forecast results on the characteristic changes of time series. The existing adaptive smoothing methods have been diversified over the years. Many of them are comprised of complicated logical or mathematical propositions for improving forecast accuracy, which are very different from the original simple method called Trigg and Leach method. A new method named Fuzzy Tuning Exponential Smoothing is introduced in this paper introduces. This method is successful in improving the forecast accuracy, especially for the time series including level shift or level shift with outlier deflection. The empirical application carried out on ‘The M2-Competition Time Series’. The statistical analysis results demonstrate that the method outperforms classical adaptive smoothing method in terms of forecasting accuracy. In addition, the proposed method is relatively simple compared to other advanced adaptive methods.

LookUs & Online Makale