Hızlı bir şekilde azalmakta olan temiz yeraltı su kaynakları, gelecek yüzyılların en büyük savaş nedeni olmak üzeredir. Devletler, su kaynaklarını kaybettikçe önemini daha iyi anlamaktadır. Bundan dolayı yeraltı su seviyelerinin düzenli olarak ölçülmesi ve gözlemlenmesi işi bir zorunluluk haline gelmiş bulunmaktadır.
Bugüne dek Denizli ili sınırlarının tamamını içeren bir yeraltı su seviyelerini ölçme çalışması yapılmamış olup yapılan çalışma ile bu alandaki eksikliği gidermek hedeflenmiştir. Bununla birlikte, sonraki dönemlerde geliştirilecek araştırmalar için veri kaynağı oluşturulması amaçlanmıştır. Gözlemler ışığında toparlanan veriler kullanılarak, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile Denizli yeraltı su seviyelerini gösteren bir harita oluşturulmuştur. Çizilen bu harita, yeraltı su seviyelerinde oluşan bölgesel farklılıkların kısa yoldan gözlemlenmesine katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda harita, Denizli ili sınırlarında açılacak yeni bir kuyunun hangi noktada açılmasının uygun olacağı konusunda ekonomi, zaman ve konum açısından ipucu olacaktır.
Çalışma iki bölümden oluşmakta olup ilk bölümde, Denizli ili sınırları içerisinde yer alan arazi üzerindeki derin kuyuların statik su seviyeleri, düdüklü metre ile ölçülmüştür. Bu noktada gerekli araçlar ve izinler, Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nden alınmış olup, Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin katkıları da çalışmaya destek olmuştur. Sonraki safhada ise, kısa bir sürede elde edilen su seviye gözlem verileri, coğrafi bilgi sistemine aktarılmıştır. Bu aşamada veriler, dijital ortama aktarılmış ve yeraltı su seviye haritası oluşturulmuştur.
Rapidly diminishing fresh ground water sources might be the biggest reason of war in the next centuries. While the countries continue losing the ground water resources, they understand its importance better. Therefore, routine observation and control of the ground water levels become an obligation.
There is no study on the ground water level for the whole area of Denizli city to this day and this study aims to fill the gap in this area. In addition, another purpose was to form a database for future studies. By using the obtained data, the groundwater map is generated for Denizli by Geographic Information Systems (GIS) analysis. The obtained map will contribute to easy monitoring of regional differences in ground water levels. On the other hand, the map will provide clues on finding an appropriate point for a new well within the border of Denizli city in view of economy, time and location.
The study consists of two stages and in the first stage, the static water levels in deep drilling wells within the provincial border of Denizli were measured by using a whistle meter gauge. At this stage, permits and equipment supports were provided by DESKİ and the study was supported by Pamukkale University Scientific Research Projects Coordination Department. In the next stage, the measured ground water level data were transferred to the Geographic Information System. In this phase, the inputs were transmitted into digital media and the ground water level map was created.