E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
SÜT ÜRÜNLERİNİN DEMİR İLE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2003; 9(3): 393-401

SÜT ÜRÜNLERİNİN DEMİR İLE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ

Özer KINIK1, Oğuz GÜRSOY1, Ramazan GÖKÇE2
1Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü, 35100-Bornova/İzmir
2Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Çamlık/Denizli

Demir kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve redoks reaksiyonları gibi pek çok biyolojik fonksiyonu olan bir eser elementtir. Bir çok sağlık sorununa neden olan demir eksikliği dünya nüfusunun % 20’sini etkilemektedir. Bundan dolayı gıdaların demirce zenginleştirilmesi etkili ve son derece önemli bir yaklaşımdır. Bu makalede süt proteinlerinin demir ile interaksiyon mekanizmaları, demir biyoyararlılığına etkili faktörler, gıdaların zenginleştirilmesi için kullanılan demir bileşikleri ve süt ve süt ürünlerinin demir ile zenginleştirilmesi yaklaşımı değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Demir, Süt ürünleri, Zenginleştirme

ENRICHMENT OF MILK PRODUCTS WITH IRON

Özer KINIK1, Oğuz GÜRSOY1, Ramazan GÖKÇE2
1Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü, 35100-Bornova/İzmir
2Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Çamlık/Denizli

Iron is a trace element which has several biological functions such as production red blood cells and redox reactions. Iron deficiency may cause many health problems and effects approximately 20 % of the world population. For this reason, enrichment of foods with iron is effective and very important concept. This review will focus on interaction mechanisms of milk proteins with iron, effective factors for iron bioavaliability, iron compounds for food enrichment and enrichment of milk and milk product with iron.

Keywords: Iron, Milk products, Enrichment

Özer KINIK, Oğuz GÜRSOY, Ramazan GÖKÇE. ENRICHMENT OF MILK PRODUCTS WITH IRON. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2003; 9(3): 393-401
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale