E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi - Pamukkale Univ Muh Bilim Derg: 19 (5)
Cilt: 19  Sayı: 5 - 2013
1.
Kapak-İçindekiler
Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Sayfalar I - III

ARAŞTIRMA MAKALESI
2.
Farklı frekanslardaki tek-damarlı, Litz ve Folyo yapılı iletkenlerin akım yoğunluğu, manyetik akı yoğunluğu ve omik kayıplarının araştırılması
Investigation of current density, magnetic flux density, and ohmic losses for single-veined, Litz and foil structured conductors at different frequencies
Serdal Arslan, İlhan Tarımer, Mehmet Emin Güven
doi: 10.5505/pajes.2013.36844  Sayfalar 195 - 200
Günümüzde, orta ve yüksek frekanslar, makine boyutunda önemli derecede küçülme sağlamasına rağmen bu frekanslardan kaynaklanan kayıpları da beraberinde getirmektedir. Elektrik makinalarında meydana gelen kayıplar özel sargı tasarımları ile azaltılabilmektedir. Bu çalışmada aynı kesitteki tek damarlı iletken, litz iletken ve bakır folyo iletken kayıpları sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmiştir. Ayrıca frekansın değişimine bağlı olarak iletkenlerdeki akım yoğunluğu, manyetik akı yoğunluğu ve omik kayıplar bir tasarım programı yardımıyla incelenmiş ve elde edilen grafikler verilmiştir.
Today, although medium and high frequencies have been provided a significant reduction in the size of machine, it is known that as the more frequency increases, the higher losses at conductors. In this study, wire losses of the same cross section but different structures are examined by finite elements method. Also, depending on the exchange rate in wires at conductors, changes of current density, magnetic flux density and ohmic losses were investigated. The use of different structured wires of conductors at different frequencies has been compared in terms of their losses, and given the graphics regarding to the design by special design software.

3.
Gökçeada’da Şebekeden Bağımsız Bir Fotovoltaik Güç Sistemi Benzetimi ve Karşılaştırmalı Gerçek Performans İncelemesi
Simulation and Comparative Practical Performance Analysis Of A Stand-Alone PV Power System in Gökçeada
Mete Çubukçu, Metin Çolak
doi: 10.5505/pajes.2013.08108  Sayfalar 201 - 208
Bu çalışmada, Gökçeada/Türkiye’de yerleşik ve şebekeden bağımsız
2 kW anma gücündeki bir fotovoltaik (FV) güç sisteminin benzetim ve uygulamalı başarım analizi yapılmaktadır. Sistemin başarımı, hem benzetim hem de gerçek zamanlı ölçüm değerleri kullanılarak incelenmiştir. Benzetim çalışmasından hesaplanan % 5 sistem verimi ve % 41 gerçekleme oranı parametreleri, gerçek çalışma koşullarında izleme dönemi ortalaması olarak sırasıyla % 4 ve % 32,4 olarak gerçekleşmiştir. Bu çalışmada, uluslararası değerlendirme parametreleri dikkate alınmıştır. Benzetim ve gerçek zamanlı başarım değerleri arasındaki farkın temel gerekçesi kısmi gölge etkileri ve belli dönemlerde düşük yük talebinin üstünde üretilen enerjinin sınırlanması olarak gözlenmiştir.
This study simulates and analyzes the practical performance of a 2 kW stand-alone PV power system located in Gökçeada/Turkey. System performance was calculated both by simulation and real life measurements. Although the total system efficiency and the performance ratio is simulated 5 % and 41 %, these values are calculated averagely during the real-life monitoring period as 4 % and % 32.4 respectively. The results were reported using the international evaluation parameters. The main reasons of the difference between the simulated and practical calculated values are the partial shadow effects and the limited energy generation due to the low load demand.

4.
Yürüyen Dalga Ultrasonik Motor İçin Sayısal Denetimli Bir Kompakt Hız Sürücüsünün Tasarımı Ve Gerçekleştirilmesi
Desing And Implementation Of A Digitally Controlled Compact Speed Driver For Travelling Wave Ultrasonic Motor
Altan Gencer
doi: 10.5505/pajes.2013.92400  Sayfalar 209 - 215
Bu makalede, yürüyen dalga ultrasonik motor için sayısal denetimli kompakt bir hız sürücüsü tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Sürücü basit, hafif ve küçük olmakla beraber ultrasonik motorun hız ve yön komutları sayısal olarak girilirken gerçek motor hızı, gerilimi ve akımı bir display üzerinden izlenebilmektedir. Gerçekleştirilen sayısal denetimli sürme sisteminin deneyleri değişik hız ve yük şartlarında laboratuarda yapılmış ve elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
In this paper, a compact size digitally controlled speed driver for travelling wave ultrasonic motor was designed and implemented. Although the driver system is light in weight, simple, small in size, it is possible to enter speed and direction digitally as well as tracking the real motor speed, voltage and current on an LCD. The implemented system was tested in a laboratory for different speed and load cases and obtained results are presented.

5.
The Application of Automation Theory to Railway Signaling Systems: Turkish National Railway Signaling Project
Mustafa Seçkin Durmuş, Uğur Yıldırım, Mehmet Turan Söylemez
doi: 10.5505/pajes.2013.14633  Sayfalar 216 - 223
When compared with the other transportation systems, railway systems are economical, safer and more environment friendly. Despite all these features, investments on railways in Turkey remained quite restricted in comparison to other European countries. The initial construction costs of railways are high and developing its signaling system also requires a lot of attention. Signaling system is the vital part of a railway system which ensures safe travel and transportation on railways. One of the main reasons that make a signaling system critical and hard to develop is to satisfy the recommendations of related functional safety standards such as EN 50128 and EN 61508-3. In this study, functional safety requirements used in railway signaling systems are stated and the use of recommended methods in the Turkish National Railway Signaling Project (TNRSP) are explained. Especially, the software development process and the use of several programming techniques in determination of the software architectures are discussed.

6.
Mekanik Bir Sarsma Masasıyla Elde Edilebilen Hareket Parametreleri ve Bir Uygulama
Motion Parameters of a Mechanical Shaking Table and an Application
Sefer Beran Çelik, Halil Kumsar, Ömer Aydan
doi: 10.5505/pajes.2013.85057  Sayfalar 224 - 230
Bu çalışmada, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü bünyesinde tasarlanmış ve bir üretici firmaya yaptırılmış olan 1.5x1.0 m ebatlarındaki sarsma masası tanıtılmış ve üretilebilen hareket parametrelerine değinilmiştir. Farklı mühendislik amaçları doğrultusunda, depremlerin etkisiyle meydana gelen dinamik etkinin laboratuvar koşullarında modellenebilmesi için sarsma masaları kullanılmaktadır. Büyük boyutlu sarsma masaları, yüksek güç kapasiteli ve çok hızlı hareket edebilen hidrolik sistemlerle çalışmakta ve çok yüksek maliyetlere ulaşmaktadır. Bunun yanında küçük boyutlu ve üzerinde çeşitli model deneylerinin yapılabildiği ve farklı eğitim amaçları doğrultusunda kullanılabilen düşük maliyetli sarsma masaları yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu çalışmada tanıtılan tek yönlü, hareketini elektrik motorundan alan sarsma masası ile elde edilebilen, hız, ivme, frekans ve periyot değerlerine değinilmiştir. Örnek bir uygulama olarak laboratuvar koşullarında artan taban ivmesi etkisinde düzlemsel kayma yüzeyi içeren ve doğal malzeme ile oluşturulmuş bir bloğun kayma hareketi izlenmiştir. 3 farklı eğim miktarı için deney tekrarlanmıştır. Harekete neden olan kritik ivme deneysel olarak belirlenmiş ayrıca sayısal olarak hesaplanarak ölçülen ve hesaplanan değerler karşılaştırılmıştır.
In this study, 1.5x1.0 m dimensioned shaking table which was designed and built by Geological Engineering Department of Pamukkale University Engineering Faculty is introduced and produced motion parameters are discussed. In order to determine the different engineering purposed model behaviors under earthquake induced dynamic loads, shaking tables are used in laboratory conditions. High power capacity and fast hydraulic systems are needed for large shaking table facilities and this makes them very expensive. However small scaled economical shaking tables are getting used in different purposes such as model tests and educational demonstrations. Velocity, acceleration, frequency and period values of this electric motor driven unidirectional shaking table which was introduced in this study were calculated. Finally as an example application, a block which is consisted of natural material and has a planar sliding surface, attached on shaking table and displacement of the block with increasing base acceleration was monitored. Critical acceleration for the sliding block was experimentally determined. Tests were repeated in three different slope angles. Displacements were also calculated and measured and calculated block displacement values were compared.

LookUs & Online Makale