E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi - Pamukkale Univ Muh Bilim Derg: 21 (5)
Cilt: 21  Sayı: 5 - 2015
1.
Kapak-İçindekiler
Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Sayfalar I - III

2.
Görüntü İşleme ve Beş Eksenli Robot Kol ile Üretim Bandında Nesne Denetimi
Object Control on Production Line with Image Processing and Five Axis Robot Arm
Fatih Ahmet Şenel, Bayram Cetişli
doi: 10.5505/pajes.2014.96658  Sayfalar 158 - 161
Gelişmiş ve gelişmekte olan dünya ülkeleri, gelişen endüstriyel sanayi teknolojisiyle birlikte üretilen ürünler için; yüksek kalite, düşük maliyet ve az zaman parametrelerini aramaktadır. Bu sebeple günümüzde birçok sanayi uygulaması için insan gücü yerine makine gücü tercih edilmektedir. Günümüz endüstriyel sanayi uygulamalarında; yüksek yük miktarı, sürekli çalışma ve düşük hata gibi özelliklerinden dolayı robotlar ve robot kolları yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, bir üretim bandı üzerinden geçen ürünler, geliştirilen gömülü sistem yazılımı ve robot kolu yardımıyla sınıflandırılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmada, 15 adet üretim hatası olan ve 45 adet üretim hatası olmayan toplam 60 adet ürün, %100 gibi oldukça yüksek bir başarı oranı ile ayrıştırılmıştır.
Developed and developing countries of the world are seeking high quality, low cost and less time parameters for products which produced with evolving industrial technology. Hence, nowadays instead of manpower machine power is preferred for many industrial applications. In today's industrial applications, robots and robotic arms are widely used because of the amount of high load, continuous operation and features such as low error. In this study, the products which are passing over production line classified with the help of the robot arm and developed embedded system software. In this study, 60 products in total which 45 of them have no manufacturing fault and 15 of them have manufacturing defect have been classified with a very high success rate with 100%.

3.
Alan Modelinin Politika Kullanılarak Kişiselleştirilmesi
Personalizing Domain Model by Using Policy
Özgü Can, Okan Bursa, Murat Osman Ünalır
doi: 10.5505/pajes.2014.96158  Sayfalar 162 - 171
Günümüzde, çevrimiçi olarak erişilen bilgi üstsel olarak artmaktadır. Bilgi miktarındaki bu artış, kullanıcıların tercihleri ile uyumlu bilgiye etkin bir şekilde erişmesini zorlaştırmaktadır. Bu zorluklar, kişiselleştirme yaklaşımı kullanılarak, bireye özel bilginin ya da servisin sunulması ile aşılabilir. Kişiselleştirme yaklaşımının temeli, kişiye özel bilgiyi temsil eden profil yapısıdır. Kullanıcı-uyarlanabilir bir sistemde, profil tipine özgü bir aramanın sonucunda, kullanıcı ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş sonuçlara ulaşılacaktır. Bu çalışmada, kişisel içeriğin sunulması amacı ile anlamsal olarak zengin profiller oluşturulmakta ve geliştirilen kullanıcı profilleri, politikalar ile entegre edilerek kural-tabanlı bir kişiselleştirme sağlanmaktadır. Böylelikle, profili temel alan kısıtlar yardımı ile kişiselleştirilmiş bilgiye erişim etkin bir şekilde gerçekleştirilecektir.
Nowadays, the information that can be accessed online is increasing exponentially. However, this increase in the amount of information brings difficulties to users to access information relevant with their preferences in an effective way. These difficulties could be overcomed with providing customized information or service to an individual by using personalization approach. Profiling is the basis of personalization approach and the representation of person specific information. In a user-adaptive system, personalized results will be reached according to the user’s needs after a profile specific search. In this work, semantically rich profiles are created to present personal context and developed user profiles are integrated with policies to provide a rule-based personalization. Thus, personalized information will be achieved in an effective way through profile based constraints.

4.
Trafik Duyarlı Kablosuz Vücut Alan Ağlarının Başarım Analizi
Performance Analysis of Traffic Sensitive Wireless Body Area Networks
Ali Çalhan
doi: 10.5505/pajes.2014.71501  Sayfalar 172 - 177
Mikro elektronik, kablosuz haberleşme, tümleşik devreler ve algılayıcı ağların sağlık alanında birlikte kullanılması, Kablosuz Vücut Alan Ağları’nın (Wireless Body Area Networks, WBANs) ortaya çıkmasını sağlamıştır. WBAN ile insan vücuduna yerleştirilmiş küçük boyutlu, enerji tüketimi düşük kablosuz algılayıcı düğümler sayesinde insan vücudunun gözetim altında tutulması amaçlanmaktadır. Günümüzde WBAN sağlık, spor, eğlence, askeri uygulama gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Ağı oluşturan algılayıcı düğümler kablosuz olarak çalıştıkları için sınırlı enerji kaynaklarına sahiptirler. Bu sebeple, WBAN’lar için kullanılacak ortam erişim protokollerinin enerjiye duyarlı olması gerekmektedir. Ayrıca WBAN’ların farklı veri trafiklerine (normal, isteğe bağlı ve acil) sahip olması, koordinatör düğümlerde veri işlem sırasının belirlenmesinin önemini arttırmıştır. Bu çalışmada, veri trafiğine duyarlı bir WBAN yapısı tasarlanmıştır. Tasarlanan yapının başarım analizi için uçtan-uca gecikme ve iş çıkarma oranı sonuçları incelenmiştir.
The cooperation of micro-electronics, wireless communications, integrated circuits and sensor networks have led to rise of Wireless Body Area Networks (WBANs). The aim of WBANs is to keep a human body under control by means of a set of small-size, lightweight, and low-power sensor nodes placed in, on, or around the human body. The WBANs are also used in a number of new applications namely health monitoring, entertainment, sports, and military applications. The sensor nodes in WBANs have limited energy resources as a result of communicating with each other wirelessly. Therefore, the medium access control protocols for WBANs must be energy efficient protocols. Also, WBAN’s importance of having the different data traffics has increased determination of operation sequence at the coordinator nodes. In this study, data traffic sensitive WBAN is proposed. End to end delay and throughput results are examined for performance evaluation.

5.
Web Tabanlı Uzaktan Eğitim için Çevrimiçi Veritabanı Editörü Tasarımı
Online Database Editor Design for Web Based Distance Education
Mustafa Ali Akca, Tuncay Aydoğan
doi: 10.5505/pajes.2014.42275  Sayfalar 178 - 181
Web Tabanlı Uzaktan Eğitim (WTUE) gün geçtikçe her alanda etkisini artırmaya devam etmektedir. Bilişim, özellikle de yazılım eğitimlerinde de WTUE yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak kodlama temelli konular içeren derslerde karşılıklı öğretmen/öğrenci etkileşiminin başarıyı artırdığı da bilinen ayrı bir gerçektir. Bu çalışmada yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar öğretmenliği ve bilgisayar programcılığı gibi bilgi teknolojileri bölümlerinin veri tabanı derslerinde kullanılmak üzere çevrimiçi olarak çalışan bir MSSQL editörü tasarlanmıştır. Çalışmada sisteme giren kullanıcılar kendilerine atanan veri tabanında çevrimiçi olarak tablolar oluşturabilmekte, bu tablolara veri ekleyebilmekte ve SQL sorgularını çalıştırabilmektedir. Öğrenciler tüm bu çalışmaların hepsini uzaktan eğitimde olmalarına rağmen sınıf ortamı iletişim olanaklarına yakın imkânlarda yürütmektedir.
Web-Based Distance Education every day continues to increase its influence in all areas. Informatics, especially in software training is widely used in web-based distance education. However, based on coding in a course with topics of mutual teacher / student interaction, also known to increase the success of the individual is a fact. In this study, software engineering, computer engineering, computer teacher and information technology departments, such as computer programming course to be used in the online database to MSSQL editor is designed as an employee. In this study, students entering the system assigned to them can create tables in the database online, it can add data to the tables and SQL queries can be run. Students in all of these studies, despite all the distance education classroom environment facility engages in close communication facilities.

6.
Görüntü Eşleme ve Genetik Algoritmalar Kullanarak Görüntü içinde Görüntü Arama
Image Searching within Another Image Using Image Matching and Genetic Algorithms
Mehmet Karakoc, Kadir Kavaklioglu
doi: 10.5505/pajes.2014.49354  Sayfalar 182 - 193
Bu çalışmada esas alınan problem, görüntü içinde görüntü aramayı etkin bir şekilde gerçekleştirebilmektir. Bu amaçla görüntü işleme kapsamında yer alan görüntü eşleme teknikleri ile arama algoritmaları birlikte kullanılmıştır. Görüntü eşleme için Yapay Sinir Ağları ile görüntünün ortalama renk değeri, görüntüdeki renk değerlerinin standart sapması, korelasyon ve görüntü kenar parametreleri gibi özellikler; görüntü arama için Genetik Algoritmalar kullanılmıştır. Bu çalışmada, akıllı arama algoritmaları, hızlı görüntü eşleme yöntemleri ve paralel programlama tekniklerine dayanan bütünleşik bir yöntem önerilmiş ve kullanılmıştır. Önerilen yöntem çok sayıda düşük ve yüksek çözünürlüklü referans ve şablon görüntü üzerinde test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar önerilen yöntemin eşleşen görüntüleri elde etmede başarılı olduğunu ve toplam arama süresini azalttığını göstermiştir.
Main focus of this work is to realize image searching within another image in an efficient way. Image searching within another image is accomplished through the integrated use of image matching techniques and searching algorithms. Artificial neural networks along with various image features such as average color value, color standard deviation, correlation and edge parameters are used for image matching whereas genetic algorithms were used for image searching. In the work presented in this paper, an integrated method based on smart searching algorithms, quick image matching methods and parallel programming techniques were proposed and implemented. Proposed method was tested on several low and high-resolution reference and template images. Results revealed that the proposed method can successfully match images and significantly reduce the total search time.

7.
Sosyal Ağlar üzerinde Ontoloji Tabanlı Sezgi Analizi için Bir Uygulama Çerçevesinin Geliştirilmesi
Development of a Framework for Ontology Based Sentiment Analysis on Social Media
Kadir Tutar, Murat Osman Ünalır, Levent Toker
doi: 10.5505/pajes.2015.67689  Sayfalar 194 - 202
Gelişen İnternet teknolojileri, sosyal medya uygulamalarının yaygınlaşması, Web 2.0’da meydana gelen gelişmeler İnternet kullanıcılarının kullanım alışkanlıklarını değiştirmiştir. Gelişmeler ile birlikte günümüzde İnternet kullanıcıları duygu ve düşüncelerini sosyal medya uygulamaları üzerinde herhangi bir zamanda herhangi bir yerde paylaşabilmektedirler. Sosyal medya kullanımı arttıkça sosyal medya üzerinde oluşan değerli geri bildirim verisi de giderek artmaktadır. Bu amaçla sosyal medya verisinin toplanması, değerlendirilmesi ve yorumlanması giderek önem kazanmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanmasında, metin tabanlı veriler üzerinde yorumlama ve duygu çıkarsama işlemleri için “doğal dil işleme” ve “sezgi analizi” gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada mevcut sezgi analizi yöntemleriyle elde edilen sonuçların doğruluğunu ve başarısını arttırmak amacıyla ontoloji tabanlı yeni bir sezgi analizi yöntemi geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntem ile analiz işlemi öncesinde alana özgü bilgilerin ontolojiler ile modellenmesi gerekmektedir. Bu yaklaşım sayesinde klasik sezgi analizi yöntemlerine göre daha doğru ve daha nitelikli sonuçların üretilmesi sağlanmıştır. Geliştirilen altyapının bir diğer önemli ve yenilikçi özelliği ise sezgi analizi yönteminin Türkçe dilini desteklemesidir.Geliştirilen yöntem ile analiz işlemi öncesinde alana özgü bilgilerin ontolojiler ile modellenmesi gerekmektedir. Bu yaklaşım sayesinde klasik sezgi analizi yöntemlerine göre daha doğru ve daha nitelikli sonuçların üretilmesi sağlanmıştır. Geliştirilen altyapının bir diğer önemli ve yenilikçi özelliği ise sezgi analizi yönteminin Türkçe dilini desteklemesidir.
Developing internet technology, trend social media applications and web 2.0 have changed the internet usage habits of internet users. By this means the internet users have started to share their feelings and thoughts on social media from anywhere at anytime. With the increasement of social media usage, valuable feedback data has been increased more and more as well. To this end collection, interpretation and evaluation of this data has come into importance. 'Sentiment analysis' and 'natural language process' methods have been used on text-based data for evaluation and opinion mining to overcome this necessity. In this study, a new ontology-based sentiment analysis method has been developed in order to enhance the accuracy of results that obtained by current sentiment analysis methods. This newly developed method requires to model the domain-specific information on the ontology prior to the analysis procedure. Though this approach, more accurate and more qualified results have been provided to obtain in compared to classic sentiment analysis methods. Another important and innovative feature of this developed infrastructure is being able to do Turkish based sentiment analysis.

LookUs & Online Makale