E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi - Pamukkale Univ Muh Bilim Derg: 21 (8)
Cilt: 21  Sayı: 8 - 2015
15. ULUSLARARASI MALZEME SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI
1.
Kapak-İçindekiler
Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Sayfalar I - IV

2.
Sulu Ortamda Silisyum Nitrür Üzerindeki Nanoyapılı Yüzeylerin Çok Düşük Sürtünme Özellikleri
Ultra Low-Friction Characteristics of Nanostructured Surfaces on Silicon Nitride in Aqueous Medium
Yılmaz Özmen, Said Jahanmir
doi: 10.5505/pajes.2015.40469  Sayfalar 337 - 343
Çalışmalar, silisyum nitrürün kendisi ile karşı karşıya çalışması durumunda sulu ortamda sürtünme katsayısının oldukça düşük olduğunu göstermiş olmasına rağmen, böyle düşük bir sürtünme katsayısının oluşumundan etkili olan temel mekanizma hala tartışmalıdır. Bu araştırmada yük ve hız değişkenleri altında sulu ortamda kayan Si3N4 - Si3N4 çifti için alışma dönemi süresince yüzey pürüzlülüğünün etkileri araştırılmıştır. Sonuçlar, sulu ortamda karışık hidrodinamik yağlama için ve kolloidal silika ile sınır yağlama ile ilgili ortaya konulan mekanizmalar ile tutarlı olmasına rağmen, alternatif bir mekanizma önerilmektedir.
Sürtünme ve aşınma testleri pin-on-disk tribometre kullanılarak yapılmıştır. Bu deneyler için Rulman kalitesinde silisyum nitrür (NBD-200, Norton Advanced Ceramics), seçilmiştir. Disklerin yüzey pürüzlülüğü çeşitli noktalardan 50x50 µm boyutlarda taranarak bir atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ile ölçülmüştür. 5 N ve 120 mm/s'de, honlanmış yüzey üzerinde, sürtünme katsayısı 600 dakika sonra 0.45 den ortalama 0.01 e düştüğü görülmüştür. Bu düşük sürtünme katsayısı, hidrojen-ile-sonlanan oksit filmleri ile kaplanmış iki sert ve elastik olarak deforme temel yüzeyler arasındaki etkileşim ile ilgili olabileceği düşünülmektedir.
Even though studies have shown unequivocally that the coefficient of friction of self-mated silicon nitride can be quite low in water, the basic phenomena responsible for such a low friction is still controversial. In this investigation the effects of load, speed, and surface roughness on the duration of the run-in period for self-mated silicon nitride in water was studied. Although the results are consistent with proposed mechanisms involving mixed hydrodynamic lubrication by water and boundary lubrication by colloidal silica, an alternate mechanism is suggested
The friction and wear tests were conducted using a pin-on-disk tribometer. The surface roughness of the disks was measured with an atomic force microscope (AFM) scanning several areas 50x50 µm in dimensions. For a test on a lapped surface at 5 N and 120 mm/s, the coefficient of friction is seen to decrease from an average of 0.45–0.01 after 600 min. It is proposed that the low friction could be also related to fundamental interactions between two hard and elastically deforming surfaces covered with hydrogen-terminated oxide films.

3.
Yüksek Hızlı Oksi Yakıt ile Üretilen WCCo-Mo Esaslı Kaplamaların Mikroyapı Karakterizasyonu
Microstructure Characterization of WCCo-Mo Based Coatings Produced Using High Velocity Oxygen Fuel
Serkan Islak, Durmuş Kır, Soner Buztoy, Cihan Özorak, Mehmet Akkaş, Uğur Çalıgülü, M. Mustafa Yıldırım
doi: 10.5505/pajes.2015.56933  Sayfalar 344 - 347
Bu çalışma, yüksek hızlı oksi yakıt (HVOF) ısıl püskürtme yöntemi ile SAE 4140 çeliği üzerinde üretilen WCCo-Mo kompozit kaplamaların mikroyapısal özelliklerini araştırmak için yapılmıştır. Bu amaç için WCCo tozlarına ilave edilen Mo miktarı % ağ. 10, 20, 30 ve 40 olarak değiştirilmiştir. Kaplamalar, faz bileşimi, mikroyapı ve sertlik özellikleri açısından karşılaştırılmıştır. Kaplama tabakalarının faz bileşimi ve mikroyapısı X-ışını difraktogramı (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. XRD sonuçları, WCCo-Mo kaplama tabakasının WC, W2C, Co3W3C, Mo2C, MoO2, Mo ve Co fazlardan oluştuğunu göstermiştir. Kaplamaların sertliği Mo artışı ile artmıştır.
The present study has been carried out in order to investigate the microstructural properties of WCCo-Mo composite coatings deposited onto a SAE 4140 steel substrate by high velocity oxygen fuel (HVOF) thermal spray. For this purpose, the Mo quantity added to the WCCo was changed as 10, 20, 30 and 40 wt. % percents. The coatings are compared in terms of their phase composition, microstructure and hardness. Phase compound and microstructure of coating layers were examined using X-ray diffractometer (XRD) and scanning electron microscope (SEM). XRD results showed that WCCo-Mo composite coatings were mainly composed of WC, W2C, Co3W3C, Mo2C, MoO2, Mo and Co phases. The average hardness of the coatings increased with increasing Mo content.

4.
ETİAL 195 Alaşımında Sr Modifikasyonu ve Tutma Süresinin Si Morfolojisi ve Mekanik Özelliklere Etkisi
The Effect of Sr Modification and Holding Time on Si Morphology and Mechanical Properties of ETIAL 195 Alloy
Muhammet Uludağ, Lokman Gemi, Muhammet Raşit Eryılmaz, Derya Dışpınar
doi: 10.5505/pajes.2015.59932  Sayfalar 348 - 351
Ötektik üstü Si içeren Al-Si alaşımları tipik olarak aşınmaya karşı direnç arzu edilen parçalarda uygulama alanı bulmaktadır. Aşınma direncini arttıran en temel parametre, Si morfolojisidir. Ötektik üstü alaşımlarda, Si yapısı döküm sıcaklığından etkin bir şekilde etkilenmektedir. Ancak, döküm sırasında oluşabilecek bifilm hataları Si için potansiyel heterojen çekirdek kaynağı olabilmektedirler. Bu doğrultuda bu çalışmada, 800 °C ergitme sıcaklığın farklı bekleme süreleri sonrasında dökümler yapılarak, sıvı metal içerisinde var olabilecek bifilmlerin Si morfolojisi üzerine etkisi incelenmiştir. Bifilm miktarı, sıvı metalden alınan vakum altında katılaşma testi sonrasında elde edilen numunelerin kesit alanındaki görüntü analizi ile tespit edilmiştir. Üretilen numunelerin mikroyapıları üzerinde de görüntü analizi yapılarak Si morfolojisindeki değişim incelenmiştir. Aynı zamanda her parametre için çekme testi yapılarak Si morfolojisi ile mekanik özellikler arası ilişki ortaya çıkartılmıştır
Hypereutectic Al-Si alloys are typically used in applications where wear resistance is required. The primary factor that determines the wear properties is the morphology of Si in these types of alloys. Pouring temperature is one of the ways to control Si size and shape. On the other hand, bifilm defects that may be present in the liquid can significantly alter the morphology of Si acting as a heterogeneous nucleant. Therefore in this work, castings were made at 800 °C with varying holding time and the effects of bifilm on the Si morphology was studied. Bifilm content was measured by Reduced Pressure Test and image analysis was used to characterize Si morphology. In addition, tensile tests were carried out to correlate Si morphology with mechanical properties.

5.
Alüminyum ve Bakırın Yüksek Devirli Sürtünme Karıştırma Kaynağında Takım Pozisyonunun Etkisi
The Effect of Tool Position for Aluminum and Copper at High Rotational Friction Stir Welding
Recep Çakır, Sare Çelik
doi: 10.5505/pajes.2015.44154  Sayfalar 352 - 357
Sürtünme karıştırma kaynağı (SKK) aynı veya farklı cins malzemelerin birleştirilmesinde kullanılan katı hal birleştirme yöntemidir. Bu yöntem, ilk olarak ergitme kaynak teknikleri ile birleştirilmesinde zorluklarla karşılaşılan alüminyum alaşımlarının birleştirilmesinde kullanılmış olmakla beraber günümüzde farklı malzeme çiftlerinin başarılı bir şekilde birleştirilmesine de olanak vermektedir. Bu çalışmada, alüminyum (AA1050) ve bakır levhalar, ısı girdisini arttırmak amacı ile yüksek takım dönme hızında (2440 dev/dk.), üç farklı kaynak hızlarında (20, 30, 50 mm/dk.) ve dört farklı takım konumlandırmasında (0-1-1.5-2 mm) SKK ile birleştirilmiştir. Kaynak parametrelerinin mekanik ve mikroyapı özeliklerine etkisi incelenmiştir. Mekanik özelliklerinin tespiti amacıyla çekme ve eğme testleri ile mikrosertlik ölçümleri yapılmıştır. Kaynak bölgesi mikroyapıları, optik mikroskop ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiş ve EDX analizleri yapılmıştır. Kaynak bölgesinde meydana gelen fazları incelemek için yapılan XRD analiz sonuçlarında intermetalik fazlar tespit edilmiştir. Sürtünme karıştırma kaynağı yapılmış Al-Cu parçaların çekme testi sonuçlarında %83.55 kaynak performansı elde edilmiştir.
Friction Stir Welding (FSW) is a solid state welding process used for welding similar and dissimilar materials. This welding technique allows welding of Aluminum alloys which present difficulties in fusion joining and allows different material couples to be welded continuously. In this study, 1050 aluminum alloy and commercially pure copper to increase heat input were produced at high rotation rate (2440 rev/min) with four different pin position (0-1-1.5-2 mm) and three different weld speeds (20-30-50 mm/min) by friction stir welding. The influence of welding parameters on microstructure and mechanical properties of the joints was investigated. Tensile and bending tests and microhardness measurements were used to determine of mechanical properties. Nugget zone microstructures were investigated by optical microscope and scanning electron microscope (SEM) and were analyzed in energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDX). Depending on the XRD analysis results intermetallic phase was observed to form in the interfacial region. In the tensile test results, 83.55% weld performance was obtained in the friction stir welding merge of Al-Cu.

6.
Ön Isıtma Sıcaklığının Ni3Al/NiAl/NiTi Bileşiklerinden Oluşan Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemenin Yapısına Etkisinin İncelenmesi
Investigation of Preheat Temprature Effect on the Sturcture of Functionally Graded Ni3Al/NiAl/NiTi Intermetallic Compound
Musa Kılıç, İhsan Kırık, Bülent Kurt, Nuri Orhan
doi: 10.5505/pajes.2015.49369  Sayfalar 358 - 364
Bu çalışmada, Ni3Al/NiAl/NiTi bileşiklerinden oluşan fonksiyonel derecelenmiş malzeme(FDM) kendi kendine ilerleyen yüksek sıcaklık sentezlemesi (KKIYSS) tekniği ile üretilmiştir. Bu üç farklı bileşiği oluşturacak tozlar hassas bir şekilde tartıldıktan sonra mekanik olarak karıştırılmış ve 200 MPa basınçla preslenmiştir. Preslenen numuneler, 200, 300 ve 400 °C ön ısıtma sıcaklıklarında yüksek voltajlı tutuşturma yöntemi (YVTY) ile argon gazı atmosferinde ateşlenerek üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen bu fonksiyonel derecelenmiş malzemelerin mikroyapıları optik mikroskop, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve X-Işınları Kırınım Cihazı (XRD) ile incelenmiş. Sonuç olarak, KKIYSS yöntemi ile her üç ön ısıtma sıcaklığında da fonksiyonel derecelenmiş malzeme başarıyla üretilmiş ve istenen metaller arası bileşikler elde edilmiş ancak arakesitlerde daha fazla ergime ve boşluk ile birlikte ana fazlar dışında fazların da oluştuğu görülmüştür.
In this study, a functional graded material (FGM) consisted of NiTi NiAl and Ni3Al were manufactured by self-propagating high-temperature synthesis (SHS) technique. These three different compound powders were mixed in a rotating container after accurately weighed and cold compacted under 200 MPa pressure. These pressed samples were produced for 200, 300 and 400 ° C preheating temperature by igniting with high voltage under argon gas atmosphere. The microstructures of these functional graded materials were examined by microscopy, Scanning Electron Microscopy (SEM) and X-Ray Diffraction (XRD). Consequently, functional graded material successful generated by SHS in every three preheating temperature and the metallic desired compounds were obtained but, it was seen that apart from the main phases in the intersection there are other phases with more melting and gaps.

7.
SiC Takviyeli Alüminyum Matrisli Kompozit Malzemenin Farklı Kaynak Akımları ve Türlerinde Oluşan Mikroyapı ve Sertlik Özelliklerinin Analizi
The Microstructure and Hardness Properties Analysis of Welded Aluminum Matrix Material Reinforced with SiC Using Different Currents and Forms of Welding
Arzum Ulukoy, Volkan Onar, Yavuz Kaplan
doi: 10.5505/pajes.2015.87487  Sayfalar 365 - 370
Metal matrisli ve seramik partikül takviyeli malzemelerin kaynağında oksit tabakası oluşumu, kaynak bölgesinde segregasyon meydana gelmesi ve seramik partiküllerin kaynak banyosu ile tepkimeye girmesi gibi nedenlerden dolayı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlar nedeniyle beklenen mekanik özellikler elde edilememektedir. Bu çalışmada, SiC takviyeli alüminyum 2014 alaşımının kaynak edilebilirliği araştırılmıştır. AlSi5 alaşımı tel kullanılarak, MIG yöntemiyle yapılan kaynak işlemlerinde farklı türde ve farklı değerlerde kaynak akımları kullanılmıştır. Manuel kaynak akımı ile elde edilen numuneler ile pulse kaynak akımı ile elde edilen numuneler mikroyapı ve sertlik dağılımı açısından karşılaştırılmıştır. Farklı kaynak akım türünün ve değerlerinin kaynak mikroyapı ve sertlik dağılımı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Alüminyum 2014 matrisli ve SiC partikül takviyeli kompozitin kaynağında pulse akım kullanılması sonucunda, kaynak bölgesinde meydana gelebilecek segregasyon önlenmiş, mikroyapı özelliklerinin iyileştiği tespit edilmiştir.
The welding of metal matrix material reinforced with ceramic particles has some problems such as formation of oxide layer, segregation occurring on welding area, and reaction of ceramic particles with welding bath. The expected mechanical properties cannot be obtained because of these problems. In this study, the weldability of aluminum 2014 alloy reinforced with SiC particles was investigated. MIG welding process was used via using AlSi5 alloy wire at different types and values of welding currents. Samples obtained using manual welding current were compared to those obtained using pulse welding current, in terms of microstructure and distribution of hardness. The effects of different types and values of welding currents on the microstructure and hardness distribution were examined. It was obtained that the welding of the composite with aluminum 2014 alloy matrix reinforced with SiC particles via using of pulse current, potential formation of segregation was prevented and microstructural properties were improved.

8.
Manyeto-Reolojik Etilen Propilen Dien Monomer ve Doğal Kauçuk Türü Sentetik Kauçukların İzotrop ve Anizotrop Durumda Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi
Investigation of Mechanical Properties of Magneto-Rheological Ethylene Propylene Diene Monomer and Natural Rubber Type Synthetic Rubbers for Both Isotropic and Anisotropic Situations
Uğur Mazlum, Recep Gümrük
doi: 10.5505/pajes.2015.49389  Sayfalar 371 - 375
Manyeto-reolojik (MR) malzemeler dış manyetik alan uygulamalarıyla tersinir ve hızlı bir şekilde kontrol edilebilen reolojik özelliklere sahip akıllı(smart) malzeme sınıfındandır. Gelişen teknoloji koşulları göz önüne alındığında kauçuk türü akıllı malzemeler manyeto-reolojik etkilerle beraber daha fonksiyonel bir kullanıma sahip olmuştur. Bu çalışmada, manyeto-reolojik Etilen Propilen Dien Monomer (EPDM) ve Doğal Kauçuk (NR) türü sentetik kauçukların izotrop ve anizotrop durumda tek eksenli yükleme altındaki mekanik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu tür kompozit malzemeler geleneksel sıcak kalıp sistemi yardımıyla izotrop (homojen) ve anizotrop (hizalanmış) olarak ferromanyetik toz ilave edilerek ve manyetik alan uygulanarak elde edilmiştir. Elde edilen kompozit malzemelere manyetik alanın etkisi incelenmiştir. Çalışmada EPDM sentetik kauçuk malzemesinin aksine NR kauçuğunun akıllı malzeme özelliğine daha yatkın olduğu gözlemlenmiştir.
Magneto-rheological (MR) materials are in a smart material class that has the rheological properties to be quickly and reversibly controlled with the external magnetic field applications. Considering the technological developments the rubber-like smart materials has had a more functional usage area with magneto- rheological effect. This study investigates the axial mechanical properties of magneto-rheological Ethylene Propylene Diene Monomer (EPDM) and Natural Rubber (NR) type synthetic rubbers for isotropic and anisotropic situations. Also, these composite materials were built by means of hot press systems as either isotropic or anisotropic using magnetic field application after addition of ferromagnetic powders. The influence of magnetic field was investigated. In this study, NR rubber was found to be more susceptible in terms of smart material properties unlike EPDM synthetic rubber.

9.
Alüminyum Hidroksit ve Magnezyum Hidroksit Katkısının Termoplastik Poliüretan Malzemelerin Mekanik Özelliklerine Etkisi
The Effects of Aluminium Hydroxide and Magnesium Hydroxide on the Mechanical Properties of Thermoplastic Polyurethane Materials
Erkin Akdoğan, Ali Rıza Tarakcılar, Muzaffer Topcu, Recep Yurtseven
doi: 10.5505/pajes.2015.24572  Sayfalar 376 - 380
Termoplastik poliüretan malzemeler, üstün fiziksel ve kimyasal özellikleri sebebiyle, otomotiv, giyim, elektrik-elektronik, tıp, inşaat, makine sektörlerinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Termoplastik poliüretan malzemelerin, yanmaya ve yüksek sıcaklığa karşı dirençleri düşüktür. Bu özelliklerinin iyileştirilebilmesi için poliüretan matris içerisine katkı ve dolgu maddeleri ilave edilmektedir. Özellikle alev geciktirici olarak ilave edilen bu maddeler poliüretan malzemelerin mekanik özelliklerini de etkilemektedir. Dolayısıyla bu malzemelerin mekanik özelliklerinin de belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, termoplastik poliüretan malzemelere kütlece %5 oranında alüminyum tri hidroksit (ATH, (Al2O3 3H2O)) ve magnezyum hidroksit (MgOH, (Mg(OH)2)) ilave edilmiştir. Oluşturulan kompozit yapının yanmaya karşı direncini artırmak için inorganik alev geciktiriciler ile birlikte kabaran alev geciktirici olarak amonyum polifosfat (APP) ilave edilmiştir. Üretilen kompozitlere çekme, yırtılma, sertlik ve Izod darbe deneyleri yapılarak karşılaştırılmıştır. Deneyler sonucunda, ATH ilavesinin çekme dayanımı ve yırtılma dayanımında düşüşe sebep olmasına rağmen, MgOH ilavesinin bir miktar arttırdığı görülmüştür. Her iki katkı maddesinin de sertlik ve Izod darbe deneyleri sonucunda olumsuz bir etki oluşturmadığı görülmüştür.
Thermoplastic polyurethane materials are widely used in automotive, clothing, electrical and electronics, medical, construction, machine industry due to excellent physical and chemical properties. Thermoplastic polyurethane materials combustion and resistance to high temperature characteristics are poor. Additives and fillers are added into the polyurethane matrix to improve those properties. Particularly adding these agents as a flame retardant are affect mechanical properties of polyurethane materials. Therefore, it is important to determinate the mechanical properties of these materials. In this study, 5% by weight of the thermoplastic polyurethane material, aluminium tri hydroxide (ATH, (Al2O3 3H2O)) and magnesium hydroxide (MgOH, (Mg(OH)2)) were added. Ammonium polyphosphate (APP) as an intumescent flame retardant with inorganic flame retardants were added to increase the flame resistance of produced composite structure. Tensile test, tear test, hardness and Izod impact tests were made and compared of those produced composites. As a result of experiments the addition of ATH has lowered the tensile strength and tear strength contrast to this the addition of MgOH has improved those properties. Hardness and Izod impact test results were showed that both of the additives have no negative effect.

10.
Al-Si Alaşımlarında Si Morfolojisinin İşlenebilirliğe Etkisi
The Effect of Si Morphology on Machinability of Al-Si Alloys
Muhammet Uludağ, Şakir Yazman, Barış Bakırcıoğlu, Derya Dışpınar
doi: 10.5505/pajes.2015.66933  Sayfalar 381 - 385
Birçok döküm yöntemi ile üretilen parçalar kalıptan çıkartıldığı gibi kullanılırken bazılarında torna, freze, matkap vb. yöntemlerle son işleme tabi tutulurlar. Alüminyumun alaşımlandırılmasında özellikle aşınmaya karşı etkisinden dolayı Si ilavesi yapılır. Silisyum alüminyum içerisinde çok düşük bir çözünürlüğe sahiptir ve mikro yapıda kristalin olarak yer alır. Tıpkı seramik katkılı bir kompozit gibi davranış gösterir. Dolayısıyla Al-Si alaşımlarının aşınma ve işlenebilirlik karakteristiği direk olarak Si morfolojisine bağlıdır. Bu doğrultuda bu çalışmada, ticari olarak kullanılan Al-7Si ve Al-12Si alaşımına Sr modifikasyonu yapılarak Si morfolojisi değiştirilmiştir. Her iki alaşımda da Sr ilavesi öncesi ve sonrası olmak üzere silindirik numuneler dökülmüş ve bu numuneler işlenebilirlik testine tabi tutulmuştur. Mikroyapısal analizler ile işlenebilirlik arasındaki ilişki ortaya çıkartılmıştır.
Many of the cast parts require some sort of machining like milling, drilling to be used as a finished product. In order to improve the wear properties of Al alloys, Si is added. The solubility of Si in Al is quite low and it has a crystallite type structure. It behaves as particulate metal matrix composite which makes it an attractive element. Thus, the wear and machinability properties of these type of alloys depend on the morphology of Si in the matrix. In this work, Sr was added to alter the morphology of Si in Al-7Si and Al-12Si. Cylindrical shaped samples were cast and machinability characteristics of Sr addition was studied. The relationship between microstructure and machinability was evaluated.

LookUs & Online Makale