E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Süt ve Süt Ürünlerinde Bakteriyosinlerin Kullanımı [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2010; 16(1): 113-120

Süt ve Süt Ürünlerinde Bakteriyosinlerin Kullanımı

Evrim Güneş Altuntaş, Kamuran Ayhan
Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara

Bakteriyosinler bakteriler tarafından ribozomal olarak üretilen peptit yapısında antimikrobiyel bileşiklerdir. Birçok bakteri türü bakteriyosin üretme yeteneğindedir. Bunlar arasında güvenilir oldukları kabul edilmiş olan (GRAS) laktik asit bakterilerinin (LAB) ürettiği bakteriyosinlerin gıdalarda kullanımları üzerinde birçok çalışma bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar göz önüne alındığında bakteriyosin kullanım denemelerinin mikrobiyel bozulma açısından daha elverişli yapıya sahip olan et ve süt alanında olduğu görülmektedir. Bir süt ürünü olan peynirde günümüzde nisin kullanımına izin verilirken, peynirle beraber diğer süt ürünlerinde nisin, pediosin, laktisin, variasin gibi bakteriyosinlerin kullanımı üzerine çalışmalar devam etmektedir. Bu derlemede süt ve süt ürünlerinde bakteriyosinlerin kullanımı ile ilgili yapılmış olan bazı çalışmalar ve sonuçları incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Bakteriyosin kullanımı, Süt, Süt ürünleri.

Using Bacteriocins in Milk and Dairy Products

Evrim Güneş Altuntaş, Kamuran Ayhan
Department Of Food Engineering, Ankara University, Faculty Of Engineering, Ankara, Turkey

Bacteriocins produced by bacteria are ribosomally synthesed and antimicrobial peptides. Lots of strains of bacteria can produce bacteriocin. There are lots of researchs on using bacteriocins produced by lactic acid bacteria (LAB) which are known as safe (GRAS) in foods. With this respect bacteriocin experiments have been generally in meat and dairy products where can become spoilage easily. It is allowed to use nisin in cheese a dairy product, and with cheese the experiments about using nisin, pediocin, lacticin, variacin etc. are going on the other dairy products. In this review some experiments on using bacteriocins and their results on milk and dairy products are reported.

Keywords: Using bacteriocin, Milk, Dairy products.

Evrim Güneş Altuntaş, Kamuran Ayhan. Using Bacteriocins in Milk and Dairy Products. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2010; 16(1): 113-120

Sorumlu Yazar: Kamuran Ayhan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale