E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
fMRI Analizinde Faktöriyel Tasarımlar: Tam ve Esnek Faktöriyel Yaklaşımların Karşılaştırmalı Bir Araştırması [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. Baskıdaki Makaleler: PAJES-11127 | DOI: 10.5505/pajes.2024.11127

fMRI Analizinde Faktöriyel Tasarımlar: Tam ve Esnek Faktöriyel Yaklaşımların Karşılaştırmalı Bir Araştırması

Cemre Candemir
Ege Üniversitesi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü, İzmir

İnsan beyninin karmaşıklıklarının anlayabilmek, fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRG) gibi dinamik fonksiyonel nörogörüntüleme verilerinin titiz bir analizini gerektirir. Bu makale, fMRI çalışmalarında beyin aktivitesini araştırmak için iki güçlü analitik yaklaşımın (tam ve esnek faktöriyel analiz) uygulanmasını araştırmaktadır. İlk olarak, her yöntemin temel ilkeleri, güçlü yönleri ve sınırlamaları vurgulanarak geniş bir şekilde verilmektedir. Daha sonra tasarım yapıları, uyarlanabilirlik, veri karmaşıklığı, esneklik ve faktör etkileri bu bağlamda ele alınmaktadır. Teorik ve gerçek dünyadaki fMRI senaryolarından yararlanılarak, tam ve faktöriyel analizlerin basit ve karmaşık tasarımlarda faktör kombinasyonlarını nasıl sağladığı gösterilmiştir. Bu içgörülerden yola çıkarak, seçilen yaklaşımın her fMRI çalışmasının spesifik araştırma sorusu ve veri yapısı ile uyumlu hale getirilmesinin kritik rolü vurgulanmaktadır. Araştırmacılar bu istatistiksel analizleri, çeşitli deneysel tasarımlarla beyin aktivitesinin karmaşık yapısını ortaya çıkarmak için kullanabilirler. Tam ve esnek faktöriyel analizin benzersiz güçlü yönlerini ve sınırlamalarını sergileyen bu makale, araştırmacıların araştırmaları için doğru metodolojiyi seçmelerini amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Beyin görüntüleme, faktöriyel tasarım, fMRG analizi, tam faktöriyel, esnek faktöriyel

Factorial Designs in fMRI Analysis: A Comparative Exploration of Full and Flexible Factorial Approaches

Cemre Candemir
International Computer Institute, Ege University, Izmir, Turkey

Understanding the intricacies of the human brain demands rigorous analysis of dynamic functional neuroimaging data like functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI). This paper investigates the application of two powerful analytical approaches - full and flexible factorial analysis - for exploring brain activity in fMRI studies. First, the main principles of each method are given broadly, by highlighting their strengths and limitations. Then, design structures, adaptability, data complexity, flexibility, and factor effects are handled in this context. Utilizing theoretical and real-world fMRI scenarios, it is shown how full and factorial analyses provide the factor combinations in simple and complex designs. Drawing on these insights, the critical role of aligning the chosen approach with the specific research question and data structure of each fMRI study is emphasized. Researchers can use these statistical analyses to reveal the complex structure of brain activity by diverse experimental designs. By exhibiting the unique strengths and limitations of full and flexible factorial analysis, this paper aims for researchers to choose the right methodology for their research.

Keywords: Brain Imaging, Factorial Designs, fMRI Analysis, Full Factorial, Flexible Factorial



Sorumlu Yazar: Cemre Candemir, Türkiye
Makale Dili: İngilizce
LookUs & Online Makale