E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Örüntü tanıma teknikleri ile agar yüzeyi üzerinde koloni morfoloji sınıflandırması [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2018; 24(2): 260-265 | DOI: 10.5505/pajes.2017.23169

Örüntü tanıma teknikleri ile agar yüzeyi üzerinde koloni morfoloji sınıflandırması

Volkan Altuntaş1, Seda Altuntaş2, Murat Gök3
1Bursa Teknik Üniversitesi, Bilgi İşlem Departmanı, Bursa
2Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Bursa
3Yalova Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Yalova

Mikroorganizmalar çıplak gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılardır. Ekolojik dengede rol oynayan mikroorganizmalar temel olarak bakteriler, mantarlar, algler, virüsler ve protozoalardan oluşur. Besiyeri ve petri kabı, mikroorganizmaların ortamdan yalıtılması, geliştirilmesi, tanımlanması, sayımı gibi işlemlerin yerine getirilmesi için agar ve diğer besin maddeleri karıştırılarak, mikroorganizmalara büyüme ortamı sağlamak amacı ile kullanılırlar. Mikroorganizmalar çoğalarak sayısı milyonlara hatta daha fazlasına ulaşabilir böylece çıplak gözle görülebilen, koloni olarak adlandırılan yapıları oluştururlar. Terminolojide bu yapı, koloni oluşturan birim (kob, cfu) olarak ifade edilir. Peynir, ekmek, meyve veya yoğurtların üzerindeki küfler, çikolata, marmelat gibi şeker içeren gıdalar üzerindeki mayalar, mikroorganizmaların çoğalarak oluşturduğu kolonilerdir. Besiyeri üzerinde oluşan koloniler, mikroorganizma ve üreme ortamına bağlı olarak farklı morfolojik özelliklerde görüntüler oluşturmaktadır. Bu çalışmada koloni görüntülerinden görüntü işleme ve örüntü tanıma teknikleri ile mikroorganizmaların sınıflandırılması yapılmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Mikrobiyoloji, Koloni oluşturan birim, Taksonomi, Segmentasyon, Öznitelik çıkarımı, Sınıflandırma

Pattern recognition techniques on agar surface colony morphology classification

Volkan Altuntaş1, Seda Altuntaş2, Murat Gök3
1Bursa Technical University, Department of Information Technologies, Bursa
2Department of Food Engineering, Bursa Technical Universtiy, Bursa, Turkey
3Yalova University, Department of Computer Engineering, Yalova

Microorganisms are small organisms as we cannot see with the naked eye. Microorganisms that play a role in the ecological balance are mainly composed of bacteria, fungi, algae, viruses and protozoa. The medium and petri dish are used in order to provide the growth medium to microorganism by mixing agar and other nutrients for performing operations such as isolating from the environment, growth, counting of microorganisms. The number of microorganisms may reach the million or even more by reproductively, in this way they form structures called colony which can be seen with the naked eye. In terminology, this structure expressed as colony forming units (cfu). Mold on the cheese, bread, fruit or yogurt, yeast on the sugar-containing foods such as chocolate, marmalade are colonies formed by grown microorganism. Colonies formed on the agar, create images of different morphological characteristics depending on the microorganism and growth media. In this paper, classification of microorganism is performed from the colony images by image processing and pattern recognition techniques.

Keywords: Microbiology, Colony forming unit, Taxonomy, Segmentation, Feature extraction, Classification

Volkan Altuntaş, Seda Altuntaş, Murat Gök. Pattern recognition techniques on agar surface colony morphology classification. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2018; 24(2): 260-265

Sorumlu Yazar: Volkan Altuntaş, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale