E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Siyah Meyveli İncir Çeşitlerinin Kurutularak Değerlendirilmesi [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2015; 21(9): 394-397 | DOI: 10.5505/pajes.2015.59455

Siyah Meyveli İncir Çeşitlerinin Kurutularak Değerlendirilmesi

Ramazan Konak1, İlknur Kösoğlu1, Nilgün Tan1, Hilmi Kocataş1, Ahmet Yemenicioğlu2
1İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Aydın, Türkiye.
2Gıda Mühendisliği Bölümü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir, Türkiye.

İncir, yüksek oranda diyet lif, fenolik madde ve mineralleri içeren bir meyvedir. Ülkemizin sahip olduğu zengin incir mirası göz önüne alındığında antioksidan kapasitesi çok yüksek, renkli çeşitler mevcut olmasına rağmen bunların kurutularak değerlendirilme uygulamaları yok denecek kadar azdır. Bu çalışma ile İncir Araştırma Enstitüsü genetik kaynaklar parselinde bulunan siyah renkli çeşitlerden 9 tanesi ve standart kurutmalık çeşitler olan Sarılop ve Sarızeybek çeşitleri kullanılmıştır. Meyveler geleneksel yönteme göre kerevetler ile güneş altında kurutulup çeşitlerin kuruma kapasiteleri ve kuru meyve kaliteleri tespit edilmiştir. Standart kurutmalık çeşitlerin yanı sıra 1101, 1102 ve 1012 kod numaralı siyah renkli çeşitlerin kurutmaya uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kuru incir, Siyah incir, Güneşte kurutma

Assessment of Black Fig Varieties as Dried

Ramazan Konak1, İlknur Kösoğlu1, Nilgün Tan1, Hilmi Kocataş1, Ahmet Yemenicioğlu2
1Fig Research Institute, Aydin, Turkey.
2Department of Food Engineering, Faculty of Engineering, Izmir Institute Of Technology, Izmir, Turkey

Fig fruits contain high dietary fiber, phenolic compounds and minerals. Although there are many black figs varieties in Turkey, studies related to drying of colored figs scarce. In this study, 9 black colored figs varieties and standard fig varieties (Sarılop and Sarızeybek) from Fig Research Institute were dried, and quality parameters of dried fruits were investigated. The drying was conducted on trays by classical sun-drying. The results of this work clearly showed the suitability of black colored varieties with code number 1101, 1102 and 1012 for sun-drying.

Keywords: Dried fig, Black varieties, Sun drying

Ramazan Konak, İlknur Kösoğlu, Nilgün Tan, Hilmi Kocataş, Ahmet Yemenicioğlu. Assessment of Black Fig Varieties as Dried. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2015; 21(9): 394-397

Sorumlu Yazar: Ramazan Konak, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale