E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Mikroenkapsülasyon ve Gıda Teknolojisinde Kullanımı [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2010; 16(1): 77-86

Mikroenkapsülasyon ve Gıda Teknolojisinde Kullanımı

Mehmet Koç, Melike Sakin, Figen Kaymak Ertekin
Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, İzmir

Mikroenkapsülasyon aktif bir maddenin çevresinin bir veya daha fazla kaplama maddesi ile sarılıp kaplanmasını sağlayan bir teknolojidir. Enkapsülasyon teknolojisi günümüzde farmokoloji, kimya, kozmetik, gıda ve boya gibi farklı birçok sektörde kullanılmaktadır. Mikroenkapsülasyon tekniği, gıda sektöründe genellikle, sıvı damlacıkların, katı partiküllerin veya gaz bileşenlerinin gıda saflığında kaplama materyalleri ile kaplanması için ürünlerin fonksiyonel özelliklerini geliştirmek ve raf ömürlerini artırmak amacıyla kullanılmaktadır. Gıda ürünleri içerisinde çoğunlukla katı ve sıvı yağlar, aroma bileşenleri, vitaminler, mineraller, renk bileşenleri ve enzimler mikroenkapsüle edilmektedir. Kaplama materyali olarak ise çoğunlukla nişasta, maltodekstrin, pullulan, sakkaroz, maltoz gibi karbonhidratlar, jelatin, peynir altı suyu proteinleri, kazein ve kazeinatlar gibi proteinler ve gam arabik gibi gamlar kullanılmaktadır. Bu derlemede, mikroenkapsülasyon teknolojisi, kullanılan kaplama materyalleri ve gıda endüstrisinde kullanımı hakkında bilgi sunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Mikroenkapsülasyon, Gıda bileşenleri, Kaplama materyali, Mikroenkapsülasyon yöntemleri.

Microencapsulation and its Applications in Food Technology

Mehmet Koç, Melike Sakin, Figen Kaymak Ertekin
Department Of Food Engineering, Ege University, Faculty Of Engineering, Izmir

Microencapsulation is a technology used to cover an active core with one or few capsulating materials. This technology is used in different industries such as pharmacology, chemistry, cosmetics, food and dye. Microencapsulation thecnique in food industry, generally, is utilised to improve the functional properties and to increase the shelf life of foods by capsulating the liquid droplets, solid particles and gas components with food grade coating materials. Mostly microencapsulated foods or food contstituents are solid and liquid fats, aroma components, vitamins, minerals, coloring compounds and enzymes. Capsulating materials mostly used are starch, maltodextrin, pullulan, sucrose, maltose in carbohydrate structure; gelatin, whey proteins, casein and caseinates in protein structure and some gams like gam arabic. This review cover the subjects about microencapsulation technology, the capsulating materials and their use in food industry.

Keywords: Microencapsulation, Food components, Coating material, Microencapsulation techniques.

Mehmet Koç, Melike Sakin, Figen Kaymak Ertekin. Microencapsulation and its Applications in Food Technology. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2010; 16(1): 77-86

Sorumlu Yazar: Melike Sakin, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale