Bu çalışma, geleneksel ısı yalıtım malzemelerinin yol açtığı çevre ve sağlık sorunlarını ele almayı amaçlamaktadır. Atık elyaflardan üretilen nonwoven kumaşların şönil döşemelik kumaş ile üç farklı formda (web, film ve toz) çeşitli yapıştırıcılar (Polieter Sülfon (PES), poliamid (PA), Etilen Vinil Asetat (EVA), Termoplastik Poliüretan (PU) ve kopolyester (CoPES)) kullanılarak laminasyonu yoluyla sürdürülebilir iç mekan ısı yalıtım malzemeleri geliştirmeye odaklanmaktadır. Araştırma, yapıştırıcı formunun, ham maddesinin ve miktarının, ortaya çıkan laminatların termal iletkenliği, kalınlığı, hava geçirgenliği, sertliği ve bükülme rijitliği üzerindeki etkisini değerlendirmektedir. Üstelik şönil kumaşın yüzey katmanı olarak kullanılması, bu yalıtım malzemelerinin görsel çekiciliğini artırmanın yanı sıra teknik tekstillere estetik bir bakış açısı da kazandırıyor. Ağ formundaki yapıştırıcılar gözenekli yapılarından dolayı kayda değer bir ısı yalıtımı sergilerken, toz yapıştırıcılar kumaş yoğunluğunu ve ısıl iletkenliğini etkilemiştir. Özellikle yapıştırıcı miktarındaki artış hava geçirgenliğini azaltmış ve termal iletkenliği arttırmıştır. Bu bulgular, yapıştırıcı seçiminin (hammaddesi, formu ve miktarı) tekstil bazlı yalıtım malzemelerinin termal ve mekanik özellikleri üzerindeki önemli etkisini vurgulamaktadır. Sonuç olarak çalışma, atık elyaflar ve bina uygulamaları için özel yapıştırıcı seçimi kullanılarak sürdürülebilir ve verimli ısı yalıtım çözümleri geliştirmenin yanı sıra bu tür malzemelerin estetik değerini de artırma potansiyelini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler: sürdürülebilir yalıtım malzemeleri, geridönüşüm, dokusuz yüzeyler, yapıştırıcı etkisi, teknik tekstil, ısıl iletkenlikThis study aims to address the environmental and health issues posed by conventional thermal insulation materials. It focuses on developing sustainable interior thermal insulation materials through the lamination of nonwoven fabrics made from waste fibers with chenille upholstery fabric using various adhesives (Polyether Sulfone (PES), polyamide (PA), Ethylene Vinyl Acetate (EVA), Thermoplastic Polyurethane (PU), and copolyester (CoPES)) in three forms (web, film, and powder). The research evaluates the impact of the form, raw material, and quantity of adhesive on the thermal conductivity, thickness, air permeability, stiffness, and bending rigidity of the resulting laminates. Moreover, the use of chenille upholstery as the surface layer not only enhances the visual appeal of these insulation materials but also brings an aesthetic perspective to technical textiles. Adhesives in web form exhibited notable thermal insulation due to their porous structure, while powder adhesives affected the fabric density and thermal conductivity. Notably, an increase in the amount of adhesive reduced air permeability and increased thermal conductivity. These findings emphasize the significant influence of adhesive selection (raw material, form, and quantity) on the thermal and mechanical properties of textile-based insulation materials. In conclusion, the study suggests the potential for developing sustainable and efficient thermal insulation solutions using waste fibers and tailored adhesive selection for building applications, while also enhancing the aesthetic value of such materials.
Keywords: sustainable insulation materials, recycling, nonwovens, adhesive effect, technical textiles, thermal conductivity