E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Probiyotik gıdalardan izole edilen laktik asit bakterilerinin antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi [Pamukkale Univ Muh Bilim Derg]
Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2016; 22(7): 620-624 | DOI: 10.5505/pajes.2016.87369

Probiyotik gıdalardan izole edilen laktik asit bakterilerinin antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi

Emel Ünal Turhan1, Zerrin Erginkaya2
1Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Kadirli Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Gıda Teknolojisi Bölümü, Osmaniye
2Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü

Bu çalışmada, bazı ticari probiyotik gıdalardan izole edilen laktik asit bakterilerinin antibiyotik dirençlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda ticari probiyotik gıda örneklerinden Lactobacillus spp., Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium spp. türleri izole edilmiş ve Kirby-Bauer Disk Difüzyon yöntemi ile antibiyotik dirençlilikleri analiz edilmiştir. Lactobacillus spp. izolatlarında vankomisin (%20), tetrasiklin (%20), ampisilin (%20), gentamisin (%20) ve siprofloksasine (%80) karşı direnç saptanırken, izolatların eritromisin (%100), kloramfenikol (%100) ve nitrofurantoin’e (%100) ise duyarlı oldukları bulunmuştur. Lactobacillus acidophilus izolatlarının ise gentamisin (%25) ve siprofloksasine (%75) karşı dirençli oldukları saptanırken, tüm L. acidophilus izolatlarının vankomisin, eritromisin, tetrasiklin, ampisilin, kloramfenikol, ripamfisin ve nitrofurantoin’e duyarlı oldukları bulunmuştur. Bifidobacterium spp. izolatının vankomisin, tetrasiklin, ampisilin ve siprofloksasin’e karşı dirençli olduğu, buna karşın eritromisin, gentamisin, kloramfenikol ve nitrofurantoin’e duyarlı olduğu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Probiyotik, Antibiyotik direnci, Probiyotik gıda

Determination of antibiotic resistance of lactic acid bacteria isolates of probiotic foods

Emel Ünal Turhan1, Zerrin Erginkaya2
1Osmaniye Korkut Ata University, Kadirli Applied Sciences School, Department of Food Technology, Kadirli, Osmaniye
2University of Çukurova, Faculty of Agriculture, Department of Food Engineering

The current study aimed at the determination of resistances of lactic acid bacteria against antibiotics, which isolated from some commercial probiotic foods. Lactobacillus spp., Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. were isolated and their antibiotic resistances were analysed by Kirby-Bauer Disc Diffusion method. While Lactobacillus spp. isolates were determined resistant to vancomycin (20%), tetracycline (20%), ampicillin (20%), gentamicin (20%) and ciprofloxacin (80%), these isolates were found susceptible to chloramphenicol (100%), erythromycin (100%) and nitrofurantoin (100%). As regards to L. acidophilus, while resistance to gentamicin (25%) and ciprofloxacin (75%) was determined, all isolates of L. acidophilus were found susceptible to vancomycin, chloramphenicol, rifampicin, tetracycline, erythromycin, nitrofurantoin and ampicillin. Bifidobacterium spp. isolate were found resistant to vancomycin, tetracycline, ampicillin and ciprofloxacin, whereas isolates were sensitive to chloramphenicol, erythromycin, nitrofurantoin and gentamicin.

Keywords: Probiotic, Antibiotic resistance, Probiotic food

Emel Ünal Turhan, Zerrin Erginkaya. Determination of antibiotic resistance of lactic acid bacteria isolates of probiotic foods. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2016; 22(7): 620-624

Sorumlu Yazar: Emel Ünal Turhan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale