E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi - Pamukkale Univ Muh Bilim Derg: 19 (2)
Cilt: 19  Sayı: 2 - 2013
1.
Kapak-İçindekiler
Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Sayfalar I - III

ARAŞTIRMA MAKALESI
2.
Bulanık Karar Verme Sistemlerinde Paralel Hesaplama
Parallel Computing in Fuzzy Decision Making Systems
Serkan Ballı, Bahadır Karasulu
doi: 10.5505/pajes.2013.91300  Sayfalar 61 - 67
Bazı karar problemlerinde, alternatif, kriter ve karar vericilerin sayısı çok yüksektir. Bu yüzden hesaplama işlemi daha zor, zaman alıcı ve karmaşık bir hal alır. Bu karmaşık işlemleri daha kısa sürede gerçekleştirilebilmek için paralel hesaplama gibi popüler teknolojiler mevcuttur. Bu çalışmada, Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci (BAHS) ve TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) yöntemlerinden oluşan bulanık bir karar verme sisteminde paralel hesaplamanın tasarlanması ve gerçekleştirimi incelenmiştir. Paralel hesaplama, hesaplamanın en yoğun olduğu BAHS adımında gerçekleştirilmiştir. Önerilen yöntem, homojen ve heterojen bilgisayarlarda ayrı ayrı denenmiş ve sonuçlar tartışılmıştır.
In some decision problems, the numbers of alternatives, criteria and decision-makers are very high. Therefore the calculation process becomes more difficult, time consuming and complex. To achieve these complex tasks in a shorter time, popular technologies such as parallel computing are available to use. In this study, design and implementation of parallel computation in a fuzzy decision making system which consists of the methods: Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) and TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) was investigated. Parallel computing was carried out in FAHP phase that is most intensive phase of calculation. Proposed method was tested in homogeneous and heterogeneous computers separately and results were discussed.

3.
Tek Atamalı Ana Dağıtım Üssü Yerleşim Problemine Yeni Bir Yaklaşım ve Hava Kargo Uygulaması
A New Approach to Single Allocation Hub Location Problem and An Application in The Air Cargo Transportation
Asuman Özger, Hakan Oktal
doi: 10.5505/pajes.2013.43043  Sayfalar 68 - 75
Bu çalışmada özellikle hava aracı ve havayolu taşımacılığının sektörel karakteristikleri dikkate alınarak ağ tasarımı problemlerinde kullanılabilecek yeni kısıtlar geliştirilmiştir. Buna paralel olarak, yeni kısıtlar kapasite sınırı olmayan tek atamalı p-ana dağıtım üssü medyan problemi geleneksel modeline eklenmiş ve karma tamsayılı yeni bir model ortaya konmuştur. Çalışmanın amacı yeni kısıtların ana dağıtım üssü yerleşimine etkisini analiz etmektir. Geliştirilen modelin testi hava kargo taşımacılık istatistikleri ile A300-B4 ve F27-500 uçaklarına ait veriler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda geliştirilen yeni kısıtların ve kullanılan uçak tipinin ana dağıtım üssü yer seçimlerini önemli ölçüde etkilediği görülmüştür.
In this study, the new constraints which can be applied in network design problem are developed by taking especially the sectoral features of air transportation and aircraft types into consideration. A new mixed integer linear programming model is developed by including the new constraints into the traditional model of uncapacitated single allocation p-hub median problem accordingly. The aim of this study is to analyze the effects of the new constraints on the hub location. The model is tested by using Turkish air cargo statistics and the data related to the aircraft types, A300-B4 and F27-500. The results of the analysis show that the new constraints and the aircraft types used in air cargo transportation have the significant effects on the hub location problem.

4.
Tek Makineli Çizelgelemede Genel Öğrenme Fonksiyonları: Optimal Çözümler
Single Machine Scheduling with General Learning Functions: Optimal Solutions
Tamer Eren
doi: 10.5505/pajes.2013.43153  Sayfalar 76 - 80
Çizelgeleme literatürünün çoğunda işlerin işlem zamanları sabit kabul edilmiştir. Ancak işlerin işlem zamanlarında, başlama zamanı veya pozisyonuna bağlı olarak azalma görülebilmektedir. Bu olgu literatürde öğrenme etkisi olarak bilinmektedir. Bu çalışmada genel öğrenme fonksiyonlu tek makineli çizelgeleme problemleri ele alınacaktır. Ele alınan problemlerin amaç fonksiyonları: (i) toplam ağırlıklı tamamlanma zamanı (ii) maksimum gecikme, (iii) geciken iş sayısı (iv) ağırlıklı geciken iş sayısı şeklindedir. Problemleri çözmek için doğrusal-olmayan programlama modelleri geliştirilmiştir.
In traditional scheduling problems, most literature assumes that the processing time of a job is fixed. However, there are many situations where the processing time of a job depends on the starting time or the position of the job in a sequence. In such situations, the actual processing time of a job may be less than its normal processing time if it is scheduled later. This phenomenon is known as the ‘‘learning effect’’. In this study, we introduce general learning functions into a single-machine scheduling problems. We consider the following objective functions: (i) sum of weighted completion times, (ii) maximum lateness (iii) number of tardy jobs (iv) number of weighted tardy jobs. Non-linear programming models are developed for solving these problems.

5.
Önem-Memnuniyet Analizi ve Taguchi Metodu İle Eğitimde İyileştirme Önceliklerinin Belirlenmesi: Bir Uygulama Örneği
Determination Of Improvement Priorities In Education With Importance-Satisfaction Analysis And Taguchi Method: A Case Study
Mehmet Onur Olgun, Gültekin Özdemir
doi: 10.5505/pajes.2013.00710  Sayfalar 81 - 87
Eğitim hizmetlerinde müşteri ihtiyaçlarını belirlemek ve memnuniyetini sağlamak oldukça önemli ve vazgeçilmez konulardır. Bu amaçlara ulaşmak için memnuniyetsizliğe neden olan faktörlerin belirlenmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, eğitim sektöründe kalite faktörlerinin doğru olarak seçilmesi ve iyileştirilme önceliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Eğitimde hizmet kalitesini ölçmek amacıyla önem-memnuniyet modeli kullanılarak, kaliteyi etkileyen iyileştirme yapılacak faktörleri tespit etmek ve sıralamada öncelikli olanları belirlemek için Taguchi’nin istatistiksel deney tasarımı yönteminden yararlanılmıştır. Süleyman Demirel Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören 26 öğrenciye öncelikle eğitim hizmetlerinden aldıkları memnuniyeti değerlendiren bir anket uygulanmış, daha sonra önceki ankette sorulan eğitimde hizmet kalitesi faktörlerine verdikleri önem derecelerini değerlendirmeleri istenmiştir. Önem-Memnuniyet modeli ile iyileştirme yapılacak faktörler belirlendikten sonra Taguchi yöntemi ile bu faktörler ankette olsun veya olmasın şeklinde 12 öğrenciye ikinci tip bir anket daha yapılarak memnuniyet dereceleri belirlenmiş ve acil iyileştirme yapılacak 4 kritik faktör belirlenmiştir.
Determining customer needs and ensuring customer satisfaction are very important and essential issues in educational services. The factors which cause this dissatisfaction must be determined and the necessary arrangements must be constructed to achieve these goals. In this study, the correct selection of quality factors and determination of priorities for improvement are aimed in the education sector. Taguchi’s statistical experimental design method is used to identify and rank the factors affecting the quality to be improved by using importance-satisfaction model to measure the quality of educational services. First, a questionnaire assessing satisfaction of the education services is applied to 26 students studying in the Department of Industrial Engineering at Süleyman Demirel University and then it is asked them to evaluate the degree of education for the crucial importance of service quality factors which are asked in the earlier survey. After determining the factors to be improved by using the importance-satisfaction model, 4 critical factors to be urgently improved are determined with the Taguchi method by using a second survey asking to 12 students whether or not these factors be in the survey.

6.
Çok Etmenli Sistemlerde NetLogo İle Karınca Kolonisi Optimizasyonu
Ant Colony Optimization In Multi-Agent Systems With NetLogo
Mustafa Tüker, Serkan Ballı, İzzet Pembeci
doi: 10.5505/pajes.2013.32032  Sayfalar 88 - 96
Çok etmenli sistemler (ÇES), karmaşık optimizasyon problemlerinin modellenmesi ve çözülmesi için etkin bir yol sunarlar. Bu çalışmada, Gezgin Satıcı Problemi (GSP)’ni çözmek için ÇES ve karınca kolonileri birlikte kullanılmıştır. Sistem benzetimi, etmen tabanlı bir programlama ortamı olan NetLogo ile gerçekleştirilmiştir. Problemin modellenmesi ve benzetimi için NetLogo’nun nasıl kullanılacağı kodlarla ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Algoritma farklı düğüm sayıları için denenmiş ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Multi-agent systems (MAS) offer an effective way to model and solve complex optimization problems. In this study, MAS and ant colonies have been used together to solve the Travelling Salesmen Problem (TSP). System simulation has been realized with NetLogo which is an agent-based programming environment. It has been explained in detail with code examples that how to use NetLogo for modeling and simulation of the problem. Algorithm has been tested for different numbers of nodes and obtained results have been discussed.

7.
Veri Madenciliği Uygulamasına İlişkin PAÜ Hastanesinde Hasta Profilinin Belirlenmesi
The Determination Of Patient Profile At Pamukkale University As Relater To The Application Of Data Mining
İrfan Ertuğrul, Arzu Organ, Ayşegül Şavlı
doi: 10.5505/pajes.2013.68077  Sayfalar 97 - 103
Veri madenciliği, ham verilerden çok net olmayan, önceden bilinmeyen fakat potansiyel olarak kullanışlı bilginin elde edilmesidir. Bu da; kümeleme, veri özetleme, değişikliklerin incelenmesi, sapmaların tespiti gibi belirli sayıda teknik yaklaşımları içerir. Veri madenciliği veri yığınlarından, hedefe yönelik sorulara cevap verebilecek gereksiz verilerden temizlenmiş çok değerli bilgilere ulaşabilme yöntemidir. Veri madenciliği ile ilgili genel bilgiler verilerek çalışmaya başlanmıştır. Veri madenciliği ile pek çok alanda karar verme işlemlerine yardımcı olacak önemli sonuçlar elde edilebilir. Çeşitli yöntemlerle veriler incelerek, ham verilerden anlamlı verilere ulaşılabilir. Veri madenciliğinin yaygın bir uygulama alanı vardır. Çalışmamız, bu uygulama alanlarından biri olan sağlık sektöründeki verileri kapsamaktadır. PAÜ Hastane Bilgi Yönetim Sisteminde yer alan veriler kullanılarak gelen hastaların profilini belirleyen bir uygulama çalışması yapılmıştır. Uygulama ile verilen bilgilerin sağlık profesyonellerinin en doğru ve güncel bilgiye ulaşmasını, en objektif ve optimum çözümleri kullanmasını sağlayacak bir karar destek aracı olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.
Data mining is a way to obtain the potentially useful information, but previously unknown and unclear from the raw data-And it includes a certain number of technical approaches such as the clustering, data summarization, evaluation of changes and the detection of deviations. Data mining is a way of obtaining much valuable information from the data stack, which can reply the questions about the target and which was cleaned from redundant data. It was started to work by giving general information related to data mining. Thanks to data mining, it can be obtained important results that will help decision-making processes in many areas. By examining the data in many ways, meaninful data can be accessed by raw data. There is a common application area of data mining. Our study includes the data in health sector which is one of these application areas. Here, there is an application study on determining the patient profile through using the data in Pamukkale University hospital information management system–through this given data, health care professionals can obtain the most correct and the newest information and this given data is at the same time a decision support tool to provide the most objective and optimal solutions for them.

8.
Dinamik İnsansız Hava Sistemleri Rota Planlaması Literatür Araştırması ve İnsansız Hava Araçları Çalışma Alanları
Literature Review of Dynamic Unmanned Aerial System Routing Problems and Proposals For Future Studies of UASs
Cihan Ercan, Cevriye Gencer
doi: 10.5505/pajes.2013.25733  Sayfalar 104 - 111
İnsansız Hava Sistemleri (İHS) ile sağlanan teknolojik olanaklar kadar önemli olan bir husus da, kullanıcının bu olanakları etkin şekilde planlayabilmesi, ihtiyacı olan anlık değişikliğe çabuk ayak uydurabilmesi, karar vericiler için önemli olabilecek bilgiyi doğru ve zamanında paylaşabilmesi, kısaca ağ üzerinde verimli çalışabilmesidir. Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri (MEBS)’ndeki gelişmeler, Araç Rotalama Probleminin (ARP) dinamik durumlarda da çözümünü mümkün kılmıştır. Bu bağlamda İHS’lerinin, keşif faaliyetleri rota planlanması kapsamındaki ARP uygulamaları her geçen gün gelişerek artmaktadır. Bu makalenin amacı, İHS’lerinin “dinamik rota planlaması” kapsamında yapılan literatür çalışmalarının incelenmesi, kapsamlarının tespiti, bu alandaki gelişmeler ile çalışılmayan alanların belirlenmesi ve böylelikle ileride araştırma yapılabilecek alanlara yön verilmesidir. Bu sayede, İHS’lerin havada kalış süresinin artırılmasından ziyade, havada kaldığı müddetçe yol için ayrılan “niteliksiz” zamanın azaltılarak, hedefler üzerindeki görevini icra ettiği “nitelikli” zamanın artırılması hedeflenmektedir.
Outwith the technological developments made with Unmanned Aerial Vehicles (UAV); other important issues for the users like effective planning and re-planning; providing the clear, concise and timely information to the decision makers is part of the Network Enabled Capability. Significant improvements to the Communication and Information systems have made it possible to find dynamic solutions for Vehicle Routing Problems. In this context, “Vehicle Routing” applications for UAVs in reconnaissance missions are increasing exponentially. This study investigates the literature in “dynamic route planning”, defining the scope and identifying shortcomings for future studies in Unmanned Aerial Systems. Using this approach not only reduces stagnant travel time to target time but increases the usable times spent on targets.

LookUs & Online Makale